COVID poate provoca leziuni cerebrale silențioase chiar și la câteva luni după infectare

Efectele negative și simptomele pe termen lung ale COVID nu se limitează doar la probleme de respirație. Simptomele se pot extinde la palpitații ale inimii, ceață cerebrală, somnolență și multe altele.

Deși COVID-19 afectează în primul rând sistemul respirator, oamenii de știință știu de mult că virusul poate crea probleme și în alte regiuni ale corpului, cum ar fi creierul.

Potrivit unui studiu recent, publicat în revista Nature Communications, leziunile cerebrale pot continua să apară și la câteva luni după infectarea cu COVID.

COVID poate duce la leziuni ale creierului

În timp ce indivizii pot părea sănătoși la testele normale de inflamație a sângelui, cercetătorii au descoperit că unii pacienți recuperați cu COVID-19 păstrau în continuare markeri de sânge care indică leziuni cerebrale persistente.

Potrivit unui comunicat de presă al echipei de cercetare, 800 de pacienți spitalizați cu COVID-19 în Anglia și Țara Galilor au fost investigați de către cercetători; jumătate dintre ei aveau boli neurologice nou diagnosticate. Proteinele care afectează creierul, anticorpii și proteinele inflamatorii serice au fost măsurate de către cercetători.

Potrivit comunicatului, pacienții cu COVID-19 care au avut un debut rapid al simptomelor au prezentat, de asemenea, niveluri mai mari de leziuni cerebrale, indicatori de sânge și sinteza inflamatorie a proteinelor.

Chiar dacă testele au evidențiat o inflamație minimă, cercetătorii au fost șocați să descopere markeri de sânge care au indicat leziuni cerebrale persistente la câteva luni după ce participanții la studiu au fost eliberați din spital. Majoritatea celor care au prezentat noi probleme neurologice pe parcursul fazei acute au experimentat acest lucru.

„Studiul nostru demonstrează că markerii leziunilor cerebrale sunt prezenți în sângele luni după COVID-19, și în special la cei care au avut un Complicație cerebrală indusă de COVID-19 (de exemplu, inflamație sau accident vascular cerebral), în ciuda rezoluției răspunsului inflamator din sânge.

Acest lucru ridică posibilitatea că ar putea exista o inflamație în curs și leziuni ale creierului pe care testele de sânge pentru inflamație ar putea să nu le poată identifica”, a explicat cercetătorul principal Benedict Michael, dr., director al Laboratorului de neuroștiință a infecțiilor de la Universitatea din Liverpool, într-un comunicat de presă.

Cele mai frecvente simptome de Long CCOVID

  • Simptome de oboseală care se agravează odată cu efortul, fie mental, fie fizic.
  • Febră
  • Simptome ale plămânilor, cum ar fi tusea și dificultăți de respirație.
  • Simptome neurologice sau tulburări de sănătate mintală, cum ar fi dureri de cap, probleme de somn, amețeli în timp ce stați în picioare, senzații de înțepături, pierderea gustului sau a mirosului, tristețea sau anxietatea.
  • Dureri în mușchi sau articulații.
  • Probleme sau simptome ale inimii, cum ar fi bătăi puternice sau rapide ale inimii și dureri în piept.
  • Simptome legate de digestie, cum ar fi dureri de stomac și diaree.
  • Cheagurile de sânge provoacă probleme cu vasele de sânge, cum ar fi o embolie pulmonară, care este un cheag de sânge care se deplasează de la venele profunde ale picioarelor la plămâni și blochează fluxul sanguin acolo.
  • Erupții cutanate și neregularități menstruale.

Recent Posts

De ce e mai sănătoasă cafeaua cu lapte. Are un efect uimitor

Datorită combinației dintre proteinele și antioxidanții pe care o conține, cafeaua cu lapte poate avea…

23 de minute ago

Cum se recalculează pensiile. CNNP a publicat procedura exactă

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a emis formularele pentru recalcularea pensiilor, care va avea…

53 de minute ago

Situație alarmantă. A apărul un nou virus mortal înrudit cu cel care produce Covid

A apărul un nou virus. Experții din domeniul sănătății sunt în stare de alertă maximă…

o oră ago

Când ajung noile taloane de pensii recalculate și la ce să fie atenți pensionarii

Poșta Română va începe să livreze noile taloane de pensie către pensionari, chiar în următoarele…

2 ore ago

Fenomen îngrijorător. Rata cancerelor de colon a crescut cu 500% la această categorie de vârstă

Cazurile de cancer de colon sunt tot mai frecvente la adulții tineri, însă datele recente…

2 ore ago

Românii au strâns o sumă record la Pilonul II de pensii. Cât are fiecare, în medie

Românii au strâns o sumă record la Pilonul II de pensii.Românii au reușit să acumuleze…

3 ore ago

Citeste si: