Categories: Ştiri sănătate

Creșterea în greutate ar putea să indice că sănătatea ta este în pericol

Creșterea în greutate nu numai că vă limitează garderoba și vă distruge stima de sine, dar poate fi și un simptom al unor afecțiuni grave de sănătate.

Grăsimea este în jurul mijlocului

Dacă aveți grăsime pe burtă sau o „roată de rezervă”, aceasta ar putea fi un indicator al problemelor cardiovasculare. Un studiu publicat în Journal of the American College of Cardiology în 2016 a constatat că, cu cât greutatea abdominală este mai mare, cu atât crește riscul de boli de inimă.

„Celulele grase din abdomen sunt asociate cu agravarea rezistenței la insulină, care, la rândul ei, este asociată cu tensiunea arterială ridicată, colesterolul mai mare și un risc crescut de diabet zaharat de tip 2”, spune endocrinologul și internistul Jason Ng de la UPMC, profesor asociat clinic de medicină la Universitatea din Pittsburgh.

„Toți acești factori de risc cresc riscul de boli de inimă”

Mănânci o mulțime de dulciuri

Unele cercetări sugerează că consumul de zahăr în sine declanșează diabetul, dar consumul de prea multe dulciuri determină cu siguranță creșterea în greutate, un factor de risc major pentru această boală.

„Aproximativ 90 la sută dintre pacienții cu diabet de tip 2 sunt supraponderali sau obezi”, spune Mohammad Kawji, doctor în endocrinologie și tulburări metabolice la Spectrum Health.

„Creșterea în greutate este asociată cu modificări metabolice, în primul rând cu rezistența la insulină, care crește riscul de a dezvolta diabet mai târziu în viață.” Pe măsură ce pancreasul trebuie să secrete mai multă insulină pentru a echilibra glicemia, acesta cedează în cele din urmă, glicemia crește și apare diabetul.

Un simplu test de sânge poate verifica dacă nivelul de zahăr din sânge este ridicat. Din păcate, Dr. Ng spune că medicamentele pentru diabet pot provoca, de asemenea, creșterea în greutate, permițând organismului să absoarbă mai mult zahăr.

Menstruația dumneavoastră este neregulată

În cazul femeilor cu sindromul ovarelor polichistice (SOPC), nivelurile ridicate de insulină produc mai mulți hormoni masculini numiți androgeni, care nu numai că le afectează ciclul menstrual, dar pot duce și la creșterea în greutate, acnee și creșterea excesivă a părului.

„SOPC provoacă creșterea în greutate prin dereglarea insulinei”, spune Jane van Dis, director medical de dezvoltare a afacerilor la OB Hospitalist Group din Burbank, California.

Femeile cu SOPC care sunt supraponderale sau obeze riscă să dezvolte rezistență la insulină, ceea ce înseamnă că celulele lor nu pot accepta glucoza (zahărul din sânge), iar aceasta este stocată sub formă de grăsime și ciclul continuă.

Acesta este, de asemenea, motivul pentru care femeile cu SOPC au de șapte ori mai multe șanse de a dezvolta diabet, spune van Dis. Dacă aveți menstruații neregulate, discutați cu medicul dumneavoastră despre evaluarea sindromului ovarelor polichistice.

Nu ai energie

Unul dintre motivele medicale pentru care ești obosită tot timpul ar putea fi hipotiroidismul. Și ar putea, de asemenea, să vă afecteze greutatea, potrivit Clinicii Mayo.

„Hormonul tiroidian afectează fiecare țesut al ființei umane”, spune doctorul Kawji. Deci, dacă tiroida nu produce suficient hormon, procesele organismului încep să încetinească.

„Hipotiroidismul, sau starea scăzută a tiroidei, se prezintă cu un metabolism lent care duce la creșterea în greutate și la niveluri anormal de ridicate de colesterol”, explică el. Deși nu există un tratament pentru vindecare, există un tratament pentru reglarea tiroidei, iar diagnosticul poate fi pus cu un simplu test de sânge. Iată și alte motive medicale pentru care s-ar putea să fiți obosit tot timpul.

Sunteți tratat pentru depresie

În mod ironic, administrarea de medicamente pentru tratarea depresiei poate provoca, de asemenea, creșterea în greutate. „Medicamentele antidepresive acționează pentru a modifica chimic neurotransmițătorii din creier; în acest fel, aceste medicamente ajută la reducerea simptomelor depresiei”, spune Serani.

„Cu toate acestea, pentru mulți, administrarea acestor medicamente antidepresive provoacă și alte modificări metabolice în organism, ceea ce duce la creșterea în greutate.”

Împreună cu medicul dumneavoastră, ar trebui să decideți dacă acest compromis „merită” și, în caz afirmativ, asigurați-vă că îl echilibrați mâncând bine, dormind suficient și făcând exerciții fizice.

Ești stresat

Este adevărat: durerile corporale și creșterea în greutate sunt de fapt semne de stres. Și puteți mulțumi biologiei pentru asta, spune Serani.

„Pe vremea Neanderthalului, dacă era prea periculos să căutăm hrană sau dacă hrana era rară, hormonul stresului, cortizolul, ne încetinea metabolismul și ne ajuta să stocăm grăsime pentru a nu muri de foame”, spune el.

„Astăzi, stresul nu mai este plin de situații de viață și de moarte, dar rutina zilnică încă ne ridică nivelul de cortizol.” Serani sfătuiește tehnici de gestionare a stresului, cum ar fi aromaterapia, meditația, yoga, ascultarea de muzică relaxantă sau o plimbare.

Nu dormi suficient

Cercetările au arătat că pierderea somnului este asociată cu o gamă largă de probleme de sănătate, inclusiv creșterea în greutate. „Persoanele care au un somn de proastă calitate au niveluri mai ridicate de grelină, hormonul care crește pofta de mâncare, și niveluri mai scăzute de leptină, hormonul care scade pofta de mâncare”, spune expertul în somn Richard Shane, creatorul programului Sleep Easy.

Recent Posts

Candidat pe listele pentru Consiliul Local Sibiu, cu toată familia. Bunica Maria are 93 de ani și vrea să fie vocea pensionarilor

Bunica Maria are 93 de ani și vrea să fie vocea pensionarilor. Ioan Ştefan Zară…

13 minute ago

Alertă ANM: Vremea se schimbă RADICAL în România. Se întâmplă începând chiar de azi

Alertă ANM: Europa traversează o perioadă complicată, din punct de vedere meteorologic. Mai multe țări…

42 de minute ago

Turiștii, atenționați cu privire la amenzile pe dușuri în destinații turistice celebre. Amenzile pot ajunge și la 600.000 de euro!!!

Amenzi de duș în destinații turistice celebre. Turiștii au fost avertizați să respecte restricțiile de…

o oră ago

Ce este boala și de ce apare. Cele 21 de tipuri de boli

Boala este o stare care afectează organismul, provocând o disfuncție sau o alterare a stării…

2 ore ago

Schimbare majoră pentru toți pensionarii. Șeful Casei de Pensii a făcut anunțul! „Tot istoricul va fi vizibil”

Schimbare majoră pentru toți pensionarii. Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), anunță…

2 ore ago

Atenție, azi e „Ziua Miracolelor!” Cea mai norocoasă zi din an vine cu bogăție și noroc

Atenție, azi e „Ziua Miracolelor!” Conform astrologiei, sâmbătă, 18 mai 2024, ar putea fi cea…

3 ore ago

Citeste si: