Categories: Stil de viaţă

Cum a apărut, de fapt, viaţa pe Terra. Teoria care răstoarnă tot ce ştiam până acum!

Oamenii de știință au găsit noi dovezi geologice privind sursele principale de viaţă pe Terra, despre care se spune că a apărut pentru prima dată în urmă cu peste 4 miliarde de ani, la scurt timp după formarea oceanelor.

Potrivit acestor noi descoperiri, descărcările fulgerelor asociate cu evenimentele vulcanice ar fi putut juca un rol în fixarea azotului, făcându-l disponibil pentru procesele biologice. Se crede că cele mai vechi forme de viață cunoscute sunt microfosilele de bacterii.

În plus, se pare că haosul fulgerelor pe cer a jucat un rol cheie în eliberarea elementelor precum fosforul, făcându-l mai accesibil vieții înfloritoare pe Pământul antic.

Deoarece se crede că Pământul a fost odată mult mai volatil din punct de vedere vulcanic în anii săi mai tineri, descoperirea sugerează că vulcanismul rampant poate fi crucial pentru apariția vieții așa cum o cunoaștem.

„Pentru prima dată, au fost descoperite cantități semnificative de nitrați în depozitele vulcanice din erupții explozive foarte mari”, susţine geologul Adeline Aroskay de la Universitatea Sorbona.

Rol crucial al erupțiilor explozive subaeriene

„Aceste descoperiri oferă suport geologic pentru un rol unic jucat de erupțiile explozive subaeriene în procesele care necesită mare energie, care au fost esențiale în furnizarea de elemente de construcție pentru viață în timpul apariției sale pe Pământ”, a mai spus cercetătoarea.

Unul dintre lucrurile de care are nevoie viața este azotul, un nutrient esențial pentru construirea de lucruri precum proteine, aminoacizi și acizi nucleici. Dar biologia nu-l poate accesa în forma sa atmosferică de azot molecular sau N2, de aceea atomii de azot trebuie despărțiți și fixați pentru a forma compuși mai reactivi, cum ar fi nitrații sau amoniacul, potrivit sciencealert.com.

Înainte de a exista viață pe Terra a fost necesar un proces non-biologic pentru a porni fixarea azotului. Și aici intervine electricitatea – fulgerul. Astfel, descărcările electrice pot fixa azotul, așa cum a fost stabilit pentru prima dată în 1784.

Probe dintr-o serie de depozite vulcanice

Aroskay și echipa ei au găsit nitrați încorporați în depozite vulcanice antice. Oamenii de ştiinţă au colectat probe dintr-o serie de depozite vulcanice în urma erupțiilor vulcanice din Turcia și Peru, care au avut loc cu aproape 20 de milioane de ani în urmă și au căutat în mod special nitrații, care sunt produsul final al oxidării azotului.

De asemenea, au prelevat probe de depozite vulcanice mai tinere, cu o vechime de aproximativ între 75.000 și 55.000 de ani, din erupții mai puțin explozive, fiind găsiţi şi aici nitraţi din rocile vulcanice, ca şi concentrații mari de sulf și clor din zăcăminte. Toate împreună sugerează teoria că fulgerul vulcanic poate fixa azotul în cantități suficient de semnificative pentru a juca un rol în apariția vieții.

„Descoperirile noastre sugerează un rol unic potențial jucat de erupțiile explozive subaeriene în furnizarea de ingrediente esențiale pentru apariția vieții pe Pământ”, a mai spus geologul Adeline Aroskay.

Recent Posts

Cât costă lingura pentru alimentație sănătoasă, inventată de japonezi?

Gigantul japonez din sectorul băuturilor Kirin Holdings va începe să comercializeze o lingură electrificată despre…

5 ore ago

Știai că ai dreptul la pensie chiar dacă nu ai cotizat suficient? Condițiile în care poți beneficia de pensie

Românii care nu au avut un loc de muncă, contracte legale si nu au plătit…

5 ore ago

Horoscopul banilor pentru săptămâna 20-26 mai. Zodiile care scapă de datorii

Soarele intră în zodia Gemenilor, fiind un semn că timpul este potrivit să revenim la…

6 ore ago

Dezvăluiri din ancheta scandalului sângelui contaminat: 30.000 de persoane au primit transfuzii cu sânge infectat!

Autorităţile sanitare şi cele politice au încercat să ascundă adevărul în legătură cu uriaşul scandal…

6 ore ago

Alertă cu bombă la Patriarhia Română

Catedrala Patriarhală a fost evacuată după o amenințare cu bombă. La Catedrală și la sediul…

7 ore ago

Legătura dintre pensiile din Pilonul II și prețul curentului electric. Puțini români știu acest lucru

Potrivit unei analize realizate de Ziarul Financiar, 6 din fiecare 10 lei investiţi de fondurile…

7 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Transplant pulmonar