Sari la conținut

Omenirea are exact 1.280 de strămoşi, care au supravieţiut extincţiei

sursa foto: freepik.com

Omenirea are doar 1.280 de strămoşi care au reuşit să supravieţuiască extincşiei în urmă cu 900.000 de ani, relevă datele unui nou studiu care a analizat secvenţierile ADN-ului uman de-a lungul timpului.

Un grup de cercetători din China a ajuns la această concluzie după ce a a dezvoltat un model matematic cu ajutorul căruia a putut estima evoluţia populaţiei de pe Terra, potrivit revistei Science.

Astfel, modelul a relevat o serie de date privind supravieţuirea speciei umane. În fapt, strămoşii omului modern au fost doar în număr de 1.280 de persoane, după marea extincţie care a distrus 98,7% din populaţia globului. Secretul supreavieţirii speciei umane se pare că a constat în capacitatea lui Homo Sapiens de a colabora în faţa pericolelor.

Explozie demografică după Era glaciară

După marea Eră glaciară a avut loc o explozie demografică, explicată prin încălzirea globală, dar şi prin deprinderea unor noi tehnici de supravieţuire, precum folosirea focului.

În timpul erei glaciare, care a durat de la 115000 î.e.n. până în jurul anilor 11000 î.e.n., mamiferele de talie mare care erau bine adaptate la clima rece, precum mamuţii, mastodonţii, rinocerii lânoşi şi tigrii cu dinţi sabie, dominau fauna de pe Terra.

Oamenii au ajuns în America de Nord pentru prima dată în timpul ultimei glaciaţiuni, traversând o limbă de pământ care unea în trecut Siberia de Alaska, într-o perioadă în care nivelul apei era mult mai scăzut decât în zilele noastre.

Specialiştii consideră că vânătoarea practicată de triburile umane a contribuit la dispariţia globală a multor specii de animale, la sfârşitul ultimei ere glaciare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel