Cum afectează creierul inflamația intestinală? Legătura dintre colonul iritabil şi bolile psihice

O echipă de cercetători din Norvegia a descoperit acum o legătură genetică între sindromul de colon iritabil (SCI sau sindromul intestinului iritabil SII) și tulburările psihiatrice.

Cercetătorii au folosit metode statistice inovatoare pentru a identifica un număr mare de variante genetice comune în rândul pacienților cu SII și al celor cu diverse afecțiuni psihiatrice, potrivit unui studiu publicat recent în revista Genome Medicine.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Sindromul de colon iritabil o afecțiune gastro-intestinală care afectează aproximativ 10% din populația globală, se manifestă prin dureri abdominale, constipație și diaree, având un mare impact asupra calității vieții. „Se consideră că este psihosomatică, deoarece medicii nu găsesc dovezi de patologie la examinarea intestinelor”, afirmă prof. dr. Markos Tesfaye de la Universitatea norvegiană din Bergen într-un comunicat.

Examinarea extinsă a datelor de la peste 50.000 de pacienți și câteva sute de mii de controale, a identificat 116 noi locații genomice de risc (loci) pentru această afecţiune. Un loci genomic se referă la un punct specific din cadrul secvenței ADN, care constă adesea într-un grup de variante.

Studiul a descoperit, de asemenea, 70 de loci unici pe care SII îi împărtășea cu diverse tulburări psihiatrice: șapte cu tulburarea de anxietate generalizată, 35 cu depresia majoră, 27 cu boala bipolară și 15 cu schizophrenia, potrivit sursei citate de 360medical.ro.

O constatare semnificativă, relevă faptul că mulți dintre acești loci legați de SII joacă, de asemenea, un rol în reglarea sistemului nervos. „Acest lucru ne extinde înțelegerea geneticii SII și unde se află SII în raport cu bolile gastroenterologice și psihiatrice”, spune prof. dr. Tesfaye. El s-a declarat optimist că aceste descoperiri vor deschide calea pentru cercetări experimentale care ar putea, în cele din urmă, să ducă la dezvoltarea unor tratamente eficiente pentru SII.

Cum afectează creierul inflamația intestinală

În timp ce acest studiu nu aprofundează dacă problemele intestinale pot duce în mod direct la tulburări psihiatrice, prof. Tesfaye a indicat că unii cercetători cred că inflamația intestinală ar putea perturba bariera intestinală, permițând produselor bacteriene să se scurgă în circulația sangvină. Acest lucru ar putea avea apoi un impact asupra permeabilității barierei hemato-encefalice, afectând potențial creierul, ceea ce prezintă o zonă interesantă pentru studii viitoare.

În ultimii ani a devenit tot mai evident faptul că există o comunicare strânsă între creier și intestine, așa-numita „axa creier-intestin” (sau axa microbiom-intestin-creier). Perturbările axei intestin-creier sunt asociate cu o mare varietate de boli printre care Parkinson, tulburările de anxietate, depresia și sindromul intestinelor iritabile.

Recent Posts

Băutura care dizolvă cristalele de acid uric și combate guta

Băutura care dizolvă cristalele de acid uric. Acidul uric este rezultatul descompunerii purinelor în organism.…

19 minute ago

Se dau 15.000 de lei de la stat pentru aceste categorii de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească

Se dau bani de la stat. Statul oferă ajutoare financiare pentru cuplurile care doresc să…

49 de minute ago

Alimentul care protejează neuronii și ajută în prevenția bolii Alzheimer

Alimentul care poate preveni boala Alzheimer. Creierul nostru este un organ complex și vital care…

o oră ago

La Cluj Napoca, când toată lumea nu mai credea, au fost inaugurate lucrările de construcție

La Cluj Napoca, când toată lumea nu mai credea, au fost inaugurate lucrările de construcție…

2 ore ago

Motivul neobișnuit pentru care Meghan Markle își ascunde picioarele. Poartă mereu rochii sau fuste care par prea lungi pentru înălțimea ei

De ce își ascunde Meghan Markle picioarele? Ducesa de Sussex poartă adesea haine prea lungi…

2 ore ago

Citeste si: