Cum depistezi și tratezi anemia, în funcție de tipul ei

Din cuprinsul articolului

Anemia. În ultimul timp te simți tot mai obosită, ai dureri de cap frecvente, amețești ușor? Toate aceste simptome care par banale pot să fie un indiciu al anemiei în organism.

Diagnosticul de anemie și tratamentul acesteia se pot realiza numai cu ajutorul unui medic. Practic, analizele de sânge arată dacă o persoană are sau nu anemie. Dar și ce tip de anemie are. Specialiștii spun că anemia este confirmată de medic atunci când nivelul hemoglobinei din sânge este sub valorile normale corespunzătoare vârstei și sexului persoanei în cauză. Cu alte cuvinte, dacă este mai mic de 12 g/dl la femei și de 13 g/dl la bărbați.

Explicația este aceea că hemoglobina aflată la un nivel sub limitele admise, cantitatea de oxigen necesară mușchilor și creierului va fi insuficientă, astfel cel în cauză se va simți slăbit. Este foarte important să se trateze anemia, fiindcă în lipsa tratamentului aceasta poate duce la instalarea unor problemele grave de sănătate. La fel de important este și stabilirea cauzelor care au dus la apariția anemiei.

Principalele tipuri de anemie

  • Anemia hemolitică. Este o tulburare fie ereditară, fie dobândită în urma unei disfuncții a sistemului imunitar dar și a excesului de toxine care se acumulează în sânge. În cazul acestei anemii, producția de globule roșii este distrusă foarte repede.
  • Anemia megaloblastică, care apare ca urmare a deficitului de vitamine, mai exact este cauzată de carența de vitamina B12 sau de acid folic. Acesta indică prezența unor globule roșii foarte mari.
  • Anemia aplastică este o afecțiune severă, dar destul de rar întâlnită. Este produsă din cauza incapacității măduvei spinării de a produce suficiente globule roșii.
  • Anemia feriptivă este cel mai des întâlnită și este provocată de carența de fier. Printre cauzele principale care duc la pierderea fierului se regăsesc: menstruația, administrarea în mod constant, abuziv de antiinflamatoare care pot duce la apariția sângerărilor gastrointestinale. În cazul acestei anemii este foarte importantă alimentația. Trebuie consumate cât mai multe fructe de mare, pește, carne, ficat, verdețuri – spanac, urzici, pătrunjel.

În funcție de cauzele care au determinat apariția anemiei, medicul va stabili metoda de tratare a acesteia. De exemplu, atunci când anemia provocată de a infecție, probabil se va prescrie antibiotic. Dacă pacientul are o carență de fier, de exemplu, se va administra fier sub forma suplimentelor, dar și dieta va fi mult îmbunătățită.

Recent Posts

Vremea o ia razna la final de săptămână. Prognoza ANM s-a modificat

Vremea o ia razna de vineri, 17 mai. ANM a revizuit prognoza meteo și prevede…

18 minute ago

Două planete aduc noroc și belșug pentru mai multe zodii. Zodia care poate să își îndeplinească o mare dorință până pe 31 Mai

Cristina Demetrescu vestește o perioadă favorabilă pentru câteva semne zodiacale. Dorințele cele mai mari se…

48 de minute ago

Aurul verde: infuzia antiinflamatoare ancestrală asiatică care este cheia tinereții

Printre curiozitățile pe care le ascunde ceaiul verde, una dintre cele mai frapante este faptul…

o oră ago

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

2 ore ago

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică