Sari la conținut

Simptome de deficiență de B12: Modificări la nivelul gurii care ar putea semnala deficitul

De la contribuția la producerea de globule roșii până la îngrijirea funcției sistemului nervos central, vitamina B12 ajută la diferite sarcini în organism. Lipsa acestei vitamine poate apărea în gură, cu simptome inclusiv glosită și ulcere bucale, potrivit unui expert.

Caracterizată ca fiind „astricată”, deficiența de vitamina B12 poate avea efecte dăunătoare asupra organismului dumneavoastră. Mai rău, aproximativ șase la sută dintre persoanele sub 60 de ani sunt afectate de această deficiență. Și această statistică crește și mai mult odată cu vârsta, urcând la 20 la sută.

Potrivit NHS, deficiența de vitamina B12 poate provoca o gamă largă de simptome.

Monika Wassermann, Director Medical la Rodin Olio Lusso, explică că lipsa acestui nutrient se poate prezenta sub formă de glosită sau ulcere bucale.

Glosita

Wassermann a spus: „Glosita este un simptom comun al deficitului de B12 care apare în gură. Este un termen medical pentru limba și gura inflamate, care sunt de obicei roșii și dureroase.”

Descris și ca o limbă „dureroasă și roșie”, acest semn poate face ca suprafața limbii să pară netedă, dar umflată și inflamată.

Un alt simptom al deficienței de B12 care vă poate viza gura sunt ulcerele.

Ulceratii bucale

Wassermann a spus: „Ulcerele bucale sunt răni dureroase care se formează mai ales pe buzele tale interioare, pe cerul gurii, pe gât, pe gingii și pe limbă.

„Deși sunt inofensive, ulcerele bucale provoacă disconfort și vă afectează alimentația.”

Din fericire, poți face multe dacă te lupți cu aceste semne.

Expertul a recomandat:

  • Evitarea iritantelor (alcool, tutun, alimente picante, acide sau sărate)
  • Mâncarea meselor bine echilibrate
  • Practicarea igienei orale (spălatul pe dinți și folosirea aței dentare în mod regulat)
  • Evitați pasta de dinți cu lauril sulfat de sodiu
  • Înlocuiți periuța de dinți obișnuită cu una cu peri moi.

Cu toate acestea, deoarece problema de bază care provoacă aceste simptome poate fi o deficiență de vitamina B12, va trebui, de asemenea, să abordați această problemă primară.

Cum să tratezi o deficiență de vitamina B12?

În funcție de ceea ce cauzează afecțiunea în primul rând, medicul dumneavoastră va alege un plan de tratament de acțiune.

Majoritatea oamenilor pot beneficia de injecții sau tablete care înlocuiesc vitamina lipsă.

Există, de asemenea, surse alimentare de vitamina B12, inclusiv:

  • Carne
  • Somon și cod
  • Lapte și alte produse lactate
  • ouă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel