Cum pot distruge creierul aceste medicamente pe care toată lumea le ia

Faptul că, în lupta lor împotriva infecţiilor, antibioticele ar putea face mai mult rău decât bine, este susţinut şi întărit de către oamenii de ştiinţă.

Există peste 100 de tipuri de antibiotice, toate acţionând în acelaşi mod: distrug bacteriile sau stopează înmulţirea lor, lăsând sistemul imunitar să le distrugă. Deşi utile într-o mare varietate de infecţii, antibioticele tratează infecţiile de natură bacteriană, fiind mai puţin utile împotriva infecţiilor virale sau împotriva infecţiilor fungice.

Administrarea de medicamente fără prescripţie medicală (inclusiv a antibioticelor) şi utilizarea lor într-un mod necorespunzător este a treia cauză de deces în SUA.

Antibioticele nu fac, uneori, distincţia între bacteriile dăunătoare şi cele „bune”, putând distruge şi bacteriile care sunt utile în exercitarea diferitelor funcţii în organism, precum flora digestivă.

Studii recente au demonstrat că, modul în care antibioticele modifică flora intestinală poate avea efecte grave asupra stării generale de sănătate, prin producerea unui dezechilibru biochimic în organism.

Primul dintre studii a fost realizat în cadrul Centrului Memorial pentru Cancer Sloan Kettering din New York şi a inclus 857 de pacienţi care au fost supuşi unui transfer de celule stem hematopoietice. În acest caz, cercetătorii au observat că starea de sănătate a pacienţilor a depins de tipurile de antibiotice folosite.

Au fost testate 12 tipuri de antibiotice şi s-a arătat că două dintre combinaţiile administrate pacienţilor – piperacilină şi tazobactam şi imipenem şi cilastatin – au crescut semnificativ riscul de dezvoltare a unei infectii grave, boala grefă contra gazdă. În momentul în care este afectat microbiomul, are de suferit şi sistemul imunitar.

Cel de-al doilea studiu, realizat la Berlin în cadrul Centrului de Medicină Moleculară a dezvăluit informaţii importante cu privire la efectele negative ale antibioticelor asupra memoriei, cauzate de incapacitatea de dezvoltare a celulelor nervoase (neuroni). În timpul cercetărilor s-a observat că administrarea de antibiotice a produs o încetinire a a dezvoltării neuronale la nivelul hipocampului (zona creierului care se pare că este implicată în stocarea amintirilor şi controlul sistemului nervos). Studiul a fost realizat pe cobai. Cei cărora le-au fost administrate antibiotice cu spectru larg au avut rezultate slabe la teste de memorie, dar şi mai puţine monocite (celule albe care luptă împotriva infecţiilor şi viruşilor). În momentul în care tratamentul cu antibiotice a fost oprit, activitatea lor neuronală a revenit la normal.

Recent Posts

Bani de la stat GRATIS: se acordă până la 10.000 de lei de persoană. Banii intră direct pe card dacă îndeplinești această condiție

 „Prima conectare” este un program finanțat de Guvernul României prin fondurile primite de la Uniunea…

11 minute ago

HOROSCOP iunie 2024. Veşti BUNE pentru toate zodiile!

Astrologii anunţă că prima lună a verii vine cu vești bune pentru toate semnele zodiacale.…

42 de minute ago

10 PROFEŢII cutremurătoare făcute de călugărul RASPUTIN. Viziune despre al Treilea Război Mondial

Celebrul profet rus Grigori Rasputin a fost renumit pentru puterile sale supranaturale şi vindecările  miraculoase,…

o oră ago

Semnal de alarmă: schimbările climatice agravează depresia și schizofrenia!

Oamenii de știință din Marea Britanie reiterează într-un nou studiu publicat în revista The Lancet…

o oră ago

Pilonul II de pensii: cum și când se pot retrage banii. Radu Crăciun – preşedinte APAPR: Creşterea valorii activelor se va accelera

Administratorii fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) au trimis zilele acestea scrisoarea anuală de…

2 ore ago

7 obiceiuri care te vor ajuta să atingi iubirea de sine. Pentru o viață împlinită, învață cum să te iubești pe tine

În ultimii ani, sănătatea mintală și sănătatea emoțională au devenit subiecte populare de conversație. Tot…

2 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Transplant pulmonar