Categories: Stil de viaţă

Cum mâncăm în post fără să luăm în greutate? Medic: Nu tot ce e vegetal este și sănătos

Deși postul poate avea nenumărate beneficii pentru organism, inclusiv pentru procesul de pierdere în greutate, este important să cunoști ce greșeli îți pot sabota acest scop. 

Potrivit specialiștilor, nu tot ceea ce este vegetal este și sănătos sau dietetic. De fapt, multe produse de post găsite în comerț pot avea efectul opus.

Grăsimile, produsele procesate și alte ingrediente pot îngrășa și, de asemenea, sunt foarte nesănătoase pentru organism.

Cum să nu te îngrași în post

Maria Niţescu, specialist în igienă alimentară și nutriție, a vorbit la Antena 3 despre post și de ce ar trebui să ținem cont pentru a nu ne îngrășa în această perioadă.

„Alimentaţia în post trebuie să ne aducă în primul rând o varietate de legume, fructe, cereale de bună calitate, surse de proteine vegetale şi anume leguminoase, fasole, năut, linte. Trebuie să ne mai aducă nuci, seminţe. De exemplu putem consuma la micul dejun o felie de pâine cu avocado şi legume, cu nişte roşii sau ardei. La prânz, o ciorbă de fasole sau iahnie de fasole cu salată, iar seara, nişte ciuperci la grătar şi alte legume.

Între mese putem consuma două-trei fructe. Bineînţeles că trebuie să adăugăm şi o cantitate de grăsimi sănătoase, iar aici mă refer la ulei de floarea soarelui sau de măsline. Acesta trebuie adăugat la finalul prelucrări termice, dacă vorbim despre o mâncare gătită, iar dacă vorbim de o salată, atunci o lingură de ulei este suficient”, a spus medicul Maria Niţescu.

Nu tot ceea ce este vegetal este sănătos

„Odată dacă ne gândim la valoarea nutriţională a alimentului, iar apoi dacă ne gândim la modalitatea în care sunt prelucrate sau gătite alimentele respective. De exemplu, un piure de cartofi este foarte prelucrat termic şi procesat mecanic, iar pentru o persoană sănătoasă acest piure se absoarbe rapid, în timp ce pentru o persoană în vârstă, acest piure este foarte binevenit. Pentru o persoană care a slăbit foarte mult fără să aibă un motiv identificat, atunci trebuie să venim cu alimente uşor asimilabile care să-i aducă o cantitate de energie, fără să crească cheltuiala de energie a organismului”, a mai spus medicul.

Recent Posts

Pesionarii ale căror pensii se recalculează de două ori. Şeful Casei de Pensii: „Vor beneficia de încă o altă creștere opțională”

Pensii recalculate de două ori. Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii, a detaliat schimbările…

4 minute ago

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice care generează noi presiuni asupra sistemului de sănătate. Bunăstarea…

9 ore ago

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei la recalculare

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei…

10 ore ago

Ce se întâmplă cu creierul în prima jumătate a somnului

Există trei nevoi fundamentale ale oamenilor pentru a supraviețui: alimentația, oxigenul și somnul. Odihna este…

11 ore ago

Anii lucrați în străinătate se adaugă la calculul pensiei din România?

O întrebare tot mai frecventă în rândul românilor în ultima perioadă este dacă anii lucrați…

11 ore ago

Citeste si: