Sari la conținut

Cum mâncăm în post fără să luăm în greutate? Medic: Nu tot ce e vegetal este și sănătos

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Deși postul poate avea nenumărate beneficii pentru organism, inclusiv pentru procesul de pierdere în greutate, este important să cunoști ce greșeli îți pot sabota acest scop. 

Potrivit specialiștilor, nu tot ceea ce este vegetal este și sănătos sau dietetic. De fapt, multe produse de post găsite în comerț pot avea efectul opus.

Grăsimile, produsele procesate și alte ingrediente pot îngrășa și, de asemenea, sunt foarte nesănătoase pentru organism.

Cum să nu te îngrași în post

Maria Niţescu, specialist în igienă alimentară și nutriție, a vorbit la Antena 3 despre post și de ce ar trebui să ținem cont pentru a nu ne îngrășa în această perioadă.

„Alimentaţia în post trebuie să ne aducă în primul rând o varietate de legume, fructe, cereale de bună calitate, surse de proteine vegetale şi anume leguminoase, fasole, năut, linte. Trebuie să ne mai aducă nuci, seminţe. De exemplu putem consuma la micul dejun o felie de pâine cu avocado şi legume, cu nişte roşii sau ardei. La prânz, o ciorbă de fasole sau iahnie de fasole cu salată, iar seara, nişte ciuperci la grătar şi alte legume.

Între mese putem consuma două-trei fructe. Bineînţeles că trebuie să adăugăm şi o cantitate de grăsimi sănătoase, iar aici mă refer la ulei de floarea soarelui sau de măsline. Acesta trebuie adăugat la finalul prelucrări termice, dacă vorbim despre o mâncare gătită, iar dacă vorbim de o salată, atunci o lingură de ulei este suficient”, a spus medicul Maria Niţescu.

Nu tot ceea ce este vegetal este sănătos

„Odată dacă ne gândim la valoarea nutriţională a alimentului, iar apoi dacă ne gândim la modalitatea în care sunt prelucrate sau gătite alimentele respective. De exemplu, un piure de cartofi este foarte prelucrat termic şi procesat mecanic, iar pentru o persoană sănătoasă acest piure se absoarbe rapid, în timp ce pentru o persoană în vârstă, acest piure este foarte binevenit. Pentru o persoană care a slăbit foarte mult fără să aibă un motiv identificat, atunci trebuie să venim cu alimente uşor asimilabile care să-i aducă o cantitate de energie, fără să crească cheltuiala de energie a organismului”, a mai spus medicul.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel