Categories: Stil de viaţă

Cum ne influenteaza sanatatea calitatea aerului respirat si cum o putem controla in spatiile inchise, unde petrecem cel mai mult timp (P)

Calitatea aerului respirat ne influenteaza sanatatea. Cum o controlam? Atunci cand luam “pulsul” sanatatii noastre, evaluam cu atentie in special ceea ce mancam si ceea ce bem pentru ca acestea sunt elementele pe care consideram ca le putem controla cel mai usor.

Un aspect foarte important, in viata si sanatatea nostra, il constituie si aerul pe care il respiram. Vedem saptamanal cate un raport emis de diverse organizatii internationale cu privire la nivelul de noxe si particule poluante din diverse parti ale lumii, dar si recomandarile cu privire la reducerea poluarii. Chiar daca se fac eforturi de a schimba ceva, rezultatele se vor vedea, probabil, peste ani sau zeci de ani de acum incolo.

Mult mai rapid, insa, putem sa imbunatatim calitatea aerului din interior. Intr-un spatiu mai mic, tehnologia actuala ne permite sa utilizam aparate multifunctionale pentru a avea un aer cat mai curat.

Aerul din casa sau de la locul de munca poarta o multime de “suprize” mai putin placute. De la particule toxice, alergeni, praf si alte particule poluante care emit sau nu mirosuri neplacute, pana la o umiditate prea mica sau prea mare, aerul pe care il respiram in cea mai mare parte a zilei este daunator sanatatii, chiar daca avem impresia ca suntem feriti de poluarea de afara.

Filtrarea aerului si controlul nivelului de umiditate sunt modalitatile prin care putem imbunatati considerabil calitatea aerului din interior.

Ce este umiditatea si de ce este important sa o controlam?

Umiditatea reprezinta cantitatea de vapori de apa care se afla intr-un spatiu, la un moment dat. Umiditatea optima dintr-o incapere trebuie sa fie cuprinsa intre 40 % Rh si 60% Rh. Cand nivelul acesteia este sub 40% Rh, inseamna ca trebuie sa aducem un plus de vapori de apa, iar daca depaseste 60% Rh trebuie sa “mai uscam” aerul. Pentru a sti in orice moment care este nivelul umiditatii din camera, avem nevoie de un higrometru, aparat ce nu trebuie sa lipseasca din nicio locuinta.

Cei mai afectati de un nivel scazut al umiditatii sunt bebelusii, deoarece sistemul lor imunitar este direct influentat si le scade rezistenta in fata virusurilor si bacteriilor. Cand nivelul umiditatii este sub 40% Rh, situatia se poate remedia cu ajutorul unui umidificator.

Cand umiditatea depaseste nivelul de 60% Rh, aerul devine irespirabil, se accentueaza starea de oboseala si se resimte tot mai mult disconfortul termic. Atunci organismul face eforturi foarte mari pentru adaptarea la mediul inconjurator. Cele mai afectate sunt persoanele cu boli respiratorii si cele cu boli ale inimii.

Disconfortul termic este doar o mica parte a problemei generate de o umiditate excesiva. Principalul risc este aparitia igrasiei si a mucegaiurilor, iar persoanele care locuiesc intr-un astfel de mediu dezvolta diverse alergii, rinite, faringite, bronsite, astm bronsic si multe alte probleme de sanatate.

Scaderea umiditatii se poate realiza foarte usor cu ajutorul unui dezumidificator casnic care are capacitatea de a extrage surplusul de umiditate din aer.

Praful, parul de animale sau alte particule nocive pot fi eliminate din aer cu ajutorul unui purificator. Un astfel de aparat cu un filtru HEPA sau ionizare poate contribui enorm la calitatea aerului respirat acasa sau la locul de munca.

Ideal este, evident, un aparat care sa indeplineasca cat mai multe functii. Un astfel de produs este dezumidificatorul casnic AlecoAir D23 Classy, un aparat multifunctional care, pe langa faptul ca “usuca” aerul, tinand sub control umiditatea excesiva, este si un excelent purificator.

Cu ajutorul pre-filtrului antibacterian si a filtrului 2 in1, HEPA si Carbon activ, D23 Classy elimina peste 95% din particulele poluante (praf, polen, spori de mucegai, bacterii, virusuri) si mirosurile neplacute (noxe, particule toxice, fum de tigara, mirosul de mancare).

Cand functia de ionizare este activa, aparatul produce ioni negativi, care “se agata” de particulele poluante aflate in suspensie, acestea devenind mai grele, pot fi mai usor captate de filtrele dezumidificatorului.

Functia de purificare este independenta, ceea ce va permite sa utilizati aparatul doar ca purificator si astfel veti realiza o reducere considerabila a energiei.

Dezumidificatorul casnic poate rezolva si o alta problema majora – uscarea rufelor in interior, operatiune care este destul de dificila, mai ales in lunile de iarna, si deopotriva periculoasa pentru sanatate prin cresterea riscului de aparitie a igrasiei si mucegaiului.

AlecoAir D23 Classy este usor de utilizat, avand display digital si panou de comanda cu touch screen. Dispune de Timer, pentru a seta durata de utilizare; functia Child Lock, pentru a preintampina schimbarea setarilor functiilor de catre cei mici, functiile Auto Restart si Memory, care in cazul unei pene de curent electric repornesc si pastreaza setarile anterioare ale aparatului.

Optiunea pentru drenaj continuu este utila in cazul in care nivelul umiditatii este foarte ridicat si nu mai trebuie sa supravegheati mereu aparatul pentru a goli vasul colector.

Chiar daca medicul nu va va scrie o reteta pentru un astfel de aparat, Doctorul Zilei vi-l recomanda, cu siguranta. Un aer purificat si cu o umiditate optima contribuie esential la evitarea bolilor pulmonare sau a declansarii alergiilor, dar si la imbunatatirea calitatii somnului, un element esential pentru o sanatate cat mai buna.

Recent Posts

Lucruri esențiale pe care oamenii nu le fac. Sunt vitale pentru sănătate

Elemente vitale pentru sănătate. Dr. Cezar, celebrul cardiolog, dezvăluie care sunt elementele vitale pentru sănătate.…

17 minute ago

Pelagra

Ce este, cum se manifestă și de ce apare boala PELAGRA? Pelagra este boala cauzată…

47 de minute ago

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Află dacă pot consuma cireșe

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Regimul diabeticilor este foarte important pentru controlul nivelului de zahăr…

o oră ago

Horoscop 16 mai. Vărsător, trebuie să împărtășești energia ta minunată

Horoscop 16 mai. Astrologii au făcut previziuni pentru toate semnele: Prntru nativii din zodia Berbec…

2 ore ago

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de la Spitalul „Foişor”

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de…

2 ore ago

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de vară: Are puține calorii

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra