Categories: Ştiri sănătate

Campania de screening pentru identificarea pacienților afectați de cancer colorectal continuă. Teste gratuite care îl depistează precoce

Primul program integrat de screening al cancerului colorectal în România, inițiat în privat, la PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL, continuă

Pe 15 mai, PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL, parte a Rețelei de sănătate REGINA MARIA, având calitatea de Centru de Excelență în Chirurgia Colorectală a inițiat campania de screening „Treaba ta e treaba noastră”, în parteneriat cu Johnson&Johnson Medical Devices Companies.

Astfel, a dat startul primului program integrat de screening dedicat cancerului colorectal din mediul privat, urmărind depistarea precoce a unuia dintre cele mai frecvente tipuri de cancer.

În cadrul programului inițiat de PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL, 3000 de teste imunochimice fecale (FIT)  au fost puse la dispoziția pacienților și distribuite gratuit.

Până acum au fost distribuite gratuit 2.500 teste FIT, dintre care 1.700 au fost deja returnate si procesate. Au fost identificate 265 de rezultate pozitive, în urma cărora au fost efectuate 100 de colonoscopii. Echipa medicală a realizat cu succes 24 de intervenții endoscopice pentru tratarea unor leziuni precanceroase sau cu risc de malignizare (polipi colorectali) si 50 de proceduri minimal invazive pentru tratarea altor leziuni hemoragice (hemoroizi). Evaluarea din cadrul acestui program de screening continuă în Centrul de Excelență în Chirurgia Colorectală, au mai rămas 500 de teste gratuite.

Testul imunochimic fecal FIT reprezintă o metodă de screening non-invazivă importantă și eficientă. Aceasta determină dacă există sângerări oculte (hemoglobină prezentă) în scaun – marker pentru anumite afecțiuni intestinale, precum diverticuli, polipi, cancer colorectal. Simplu și ușor de făcut, testul FIT oferă un rezultat cantitativ relevant medical, care poate indica necesitatea unor explorări endoscopice complexe.

Se recomandă efectuarea anuală a testului pacienților cu risc mediu de apariție a cancerului colorectal, care fac parte din populația asimptomatică peste 45 de ani. Pacienții cu risc crescut pentru aceasta patologie gravă, sunt cei cu un istoric familial de cancer colorectal sau polipi avansați, respectiv boli inflamatorii intestinale cu evoluție pe perioadă lungă. Persoanele incluse în acestă categorie de risc crescut, necesită consult gastroenterologic și efectuarea colonoscopiei înainte de 45 ani.

Recent Posts

Epidemie de miopie! Jumătate din populaţia planetei va avea nevoie de ochelari

Cercetătorii estimează că aproximativ jumătate din populația planetei va avea nevoie de lentile de corecție…

6 ore ago

Se schimbă tratamentul pentru pacienţii cu diabet. Ţara europeană care a luat decizia radicală

O ţară europeană a luat decizia radicală de a începe să le ofere pacienţilor care…

7 ore ago

ANM, semnal de alarmă: PLOI şi VIJELII de Paște. PROGNOZA detaliată

Meteorologii atrag atenţia că vremea va continua să fie capricioasă, iar temperaturile vor scădea la…

7 ore ago

Decizie-şoc luată de familia marelui fotbalist argentinian Diego Maradona. Un nou raport privind cauzele decesului

Copiii fostului mare fotbalist argentinian Diego Maradona, care a murit în 2020, au cerut justiţiei…

8 ore ago

Cele mai periculoase 3 băuturi pentru diabetici

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), valoarea normală a glicemiei la adulţi este cuprinsă între…

8 ore ago

Medicii din Iaşi au prelevat organe de la un donator din Bulgaria

Agenţia Naţională de Transplant (ANT) anunţă că medicii din Iaşi au transplantat organe prelevate de…

9 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic