Cum produce organismul anticorpii necesari, de fapt, după vaccinare? Iată care este procesul, explicat pas cu pas de un expert al domeniului medical!

Imunitatea obținută în mod natural, după o infectare cu un agent patogen, este susținută de anticorpii produși de propriul organism. Totuși, s-a dovedit faptul că această imunitate nu este de lungă durată, iar cantitatea de anticorpi poate varia în funcție de forma de boală manifestată. Spre deosebire de imunitatea obținută în mod natural, vaccinul oferă o protecție mai bună, pentru o perioadă de lungă de timp, dezvoltând anticorpii necesari în cazul unei expuneri ulterioare.

Răzvan Cherecheș, profesor universitar în cadrul Universității Iowa, S.U.A și director al Departamentului de Sănătate Publică la Universitatea Babeș-Bolyai, explică procesul prin care organismul dezvoltă anticorpii necesari după vaccinarea cu formulele de tip ARN mesager, precum Pfizer și Moderna.

„Sistemul nostru imun abordează orice corp străin intră în organism. Dacă organismul nostru întâlnește o proteină, un virus sau o bacterie pe care nu o recunoaște, lansează un atac. Dacă se luptă cu un virus, are nevoie de timp pentru a lansa un atac complet. Trebuie să își dea seama care parte a virusului o poate ataca și să pornească producția de arme ca să atace partea respectivă.
Asta poate să ia câteva zile. Între timp, virusul se extinde și se înmulțește. Odată ce a învins un virus, sistemul nostru imun își aduce aminte de el. Sistemul nostru imun are niște celule de memorie care, dacă întâlnesc din nou același virus, anunță ”l-am mai văzut pe ticălosul ăsta”. Sistemul nostru imun folosește experiența anterioară pentru a distruge virusul înainte să ne îmbolnăvească.
Virusul COVID are o proteină pe exterior care îl ajută să intre mai ușor în celulele noastre (îl face mai infecțios). Această proteină îl face pe COVID să fie un ticălos și mai mare – este o proteină ticăloasă. Virusul are ARN – informația genetică care codează toată activitatea virusului. Cercetătorii au decodat tot ARN-ul virusului și au găsit secțiunea care are instrucțiunile de producție pentru proteina ticăloasă. Vaccinul Pfizer și Moderna conține doar bucățelele de ARN care conțin instrucțiunile de producție pentru proteina ticăloasă”, a afirmat expertul pe pagina sa de Facebook.

Cum reacționează organismul la vaccin și cum reușeste să producă anticorpii necesari?

„Odată vaccinați, celulele noastre primesc bucățelele de ARN cu instrucțiuni de producție și spun “ok, hai să producem”. Odată ce proteinele ticăloase au fost produse, segmentele de ARN sunt distruse (ca instrucțiunile de asamblare de la IKEA – nu mai ai nevoie de ele după ce ai asamblat dulapul).
Astfel, celulele noastre produc o mulțime de proteină ticăloasă (care nu are un virus în apropiere, pe care să îl ajute să intre în celule). Sistemul nostru imun vede proteinele ticăloase plutind fără direcție și zice “ce naiba e asta?” și începe să atace proteinele. Cum le întâlnește prima dată, are nevoie de câteva zile ca să declanșeze un atac complet.
Febra, frisoanele, durerile musculare sunt doar semnele exterioare ale atacului sistemului nostru imun asupra proteinelor ticăloase. După ce sistemul nostru imun a distrus toate proteinele ticăloase, celulele de memorie țin minte exact cum se distrug. În acest punct, nu a mai rămas nimic din vaccin – doar amintirea celulelor de memorie a felului exact în care se distrug proteinele ticăloase”, a explicat Cherecheș.

Cum acționează anticorpii produși, după posibila infectare cu virusul SARS-CoV-2?

„La un moment dat, un virus COVID intră în organismul nostru. Sistemul nostru imun nu l-a văzut până acum, dar cum virusul este învelit în proteina ticăloasă, sistemul nostru imun zice “no bine, iar ai venit, ticăloasă ce ești?”. Sistemul nostru imun lansează imediat un atac eficient (celulele de memorie știu exact cum trebuie procedat) și distrug proteinele și virusul, înainte ca acesta să aibă timp să se reproducă. Felicitări, ești protejat de COVID-19!” a conchis expertul.

Recent Posts

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

21 de minute ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

51 de minute ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

o oră ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

2 ore ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

2 ore ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică