vineri, octombrie 7, 2022

În urma dezvoltării vaccinurilor anticoronavirus au apărut și controversele asociate cu siguranța și eficiența produsului. Imunitatea Covid-19 este mai puternică după recuperarea infectării cu noul coronavirus sau după imunizarea cu un astfel de vaccin?

Două studii recente atestă că unele persoane infectate cu SARS-CoV-2, virusul ce cauzează Covid-19, pot suferi o reinfectare, potrivit CNN. În mod surprinzător, două dintre aceste persoane au avut experiențe diferite. În timp ce prima persoană a fost asimptomatică în momentul reinfectării, a doua persoană a manifestat simptome mult mai grave, spre deosebire de infectarea inițială. Astfel, nu este sigur dacă imunitatea Covid-19 dobândită după recuperare este destul de puternică pentru a ne proteja de o infectare ulterioară.

Te-ar mai interesa: Horoscop 7 octombrie. Nu irosi celulele nervoase p...

Asta înseamnă că nici imunitatea Covid-19 oferită de vaccin nu este stabilă?

Cu siguranță nu avem de ce să ne facem griji din acest punct de vedere, spun specialiștii. În primul rând, nu se știe cât de frecvente sunt aceste reinfectări. Mai important de atât, probabilitatea unui răspuns imunitar natural care se diminuează odată cu trecerea timpului nu înseamnă că cercetătorii nu pot dezvola o formulă eficientă, care să ne proteje pentru o perioadă îndelungată.

În infecțiile de scurtă durată, globulele albe sunt responsabile pentru eliminarea agentului patogen. În cazul unei infecții de lungă durată este activat sistemul imunitar adaptabil. Astfel, celulele T depistează agentul patogen și elimină celulele infectate, iar celulele B ale sistemului imunitar produc anticorpi care neutraliează virusul.

Te-ar mai interesa: Atac de cord: 40% dintre femei se plâng de ACEST s...

În cazul unei posibile reinfectări, celulele T și B sunt pregătite să acționeze împotriva virusului, inhibându-l.

De ce este vaccinul anticoronavirus mai eficient?

Vaccinul imită răspunsul sistemului imunitar adaptabil, generând celule T și B care se activează rapid în cazul unei infectări reale. Totodată, deoarece antigenii din componența vaccinului sunt derivați din material viral atenuat și neinfecțios, riscul de infectare severe este minim.

Te-ar mai interesa: Ce poți lua ca să nu te mai constipi. Cele mai bun...

De asemenea, vaccinurile au și alte avantaje. Acestea sunt special concepute pentru a mobiliza sistemul imunitar în lupta unor agenți patogeni specifici, oferind un răspuns eficient împotriva virusului.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private