Cum recoltați corect probele de urină și ce AFECȚIUNI sunt depistate în urma acestor ANALIZE

Probele de urină sunt nelipsite atunci când avem nevoie de un set de analize. Urina se recoltează în două recipiente. Unul este sumarul de urină normal, al doilea urocultura. Urocultura nu este întotdeauna trecută pe listă, medicul de familie va decide dacă este nevoie și de această analiză.

Exista o serie de cerinte generale care trebuie respectate si care asigura o recoltare corecta si implicit rezultate concludente, potrivit mai multor laboratoare care efectuează acest tip de analize.

Ca regula generala, se recomanda recoltarea unui esantion din prima urina de dimineata, iar daca acest lucru nu este posibil, din urina dupa 4 ore de lipsa a mictiunii; de asemenea este necesara obtinerea de la laborator a recipientelor speciale in care se recolteaza urina; inainte de recoltare se va efectua o toaleta riguroasa a organelor genitale cu apa si sapun (fara solutii dezinfectante).

Inainte de recoltare, se recomanda un regim hidric normal si evitarea consumului de alcool. Pentru efectuarea unor anumite analize din urina sunt necesare unele precautii speciale: evitarea fumatului, a stresului, a consumului de cafea si a anumitor alimente, intreruperea tratamentului cu anumite medicamente.

Examenul complet de urină nu necesita precautii speciale, se recolteaza intr-un recipient special cca 10-15 ml din prima urina de dimineata sau din urina urmatoare, dupa 4 ore de absenta a mictiunii. Cu ajutorul lui, se pune în evidență cantitatea prea mare de proteine în urină, ceea ce semnalează o problemă renală sau a căilor urinare.

Prezența corpilor cetonici sau a glucozei în urină semnalează diabetul, iar analiza sedimentului urinar poate detecta hematuria (prezența sângelui în urină).

Urocultura necesita precautii speciale, legate in special de faptul ca urina trebuie recoltata in conditii de sterilitate, nerespectarea regulilor ducand la contaminarea probelor si obtinerea de rezultate false.

Dupa toaleta riguroasa a organelor genitale cu apa si sapun, se recolteaza din prima urina de dimineata cca 20 ml din partea mijlocie a jetului urinar, iar proba trebuie prezentată la laborator în cel mult 2 ore.

Este important ca un eventual tratament cu antibiotice sa nu fie inceput inainte de urocultura, iar daca a fost inceput, urocultura se va efectua dupa cel putin 5 zile de la ultima doza de antibiotic.

Prin urocultură sunt cultivați și identificați germenii care produc infecții ale tractului urinar. Cistita (infecție a vezicii urinare), nefrita și pielonefrita sunt afecțiuni frecvent diagnosticate cu ajutorul uroculturii.

În cazul unui rezultat pozitiv, care arată prezența unei infecții a căilor urinare sau a rinichilor, cantitatea de microbi este de cel puțin 100.000 la un mililitru de urină. Identificarea germenilor este însoțită și de o testare a sensibilității lor la antibiotice (antibiogramă).

Recent Posts

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

9 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

10 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

10 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

11 ore ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

11 ore ago

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra