Categories: Stil de viaţă

Cum să avem tot timpul aer curat în casă, fără mirosuri neplăcute. Cele mai bune soluții pentru purificarea aerului

Purificarea aerului din casă. Ca să facem alegerea cea mai potrivită, când vine vorba de soluții pentru purificarea aerului, primul pas e să începem căutările în magazine specializate, care pun accent pe calitatea produselor și au departamente de client-service bine puse la punct, astfel încât să poată oferi consiliere pe marginea vânzării.

Principalele criterii pe care ar trebui să le luăm în considerare atunci când alegem un purificator de aer sunt:

  • suprafața încăperii sau a spațiului – locuință, birou, restaurant, sală de clasă, loc de joacă etc.,
  • funcții integrate ale aparatului
  • serviciile post-vânzare oferite de distribuitor – garanție, service, consiliere.

Când alegem aparatul potrivit, e necesar să ținem cont întâi de suprafața încăperilor. Recomandările sunt corelate însă și cu tipul apartamentului sau al casei – de exemplu, dacă aerul poate fi ventilat ușor din cameră în cameră sau dimpotrivă. Degeaba alegem un aparat pentru 50 de metri pătrați dacă îl așezăm într-o cameră de 25 de metri pătrați și ținem ușile închise sau aerul circulă greu în celelalte camere. În acest caz, ar fi mai eficient să luăm două aparate mai mici care să lucreze separat în fiecare încăpere.

În ceea ce privește eficiența aparatului, se verifică indicatorul CADR care măsoară în puterea de filtrare, dar și alte funcții ale aparatului. De exemplu, un aparat cu modul AUTO știe să își regleze viteza astfel încât să consume doar cât este necesar, în funcție de gradul de poluare din încăpere.

Lămpile UV omoară virusurile și bacteriile

În functie de filtru, purificatoarele rețin particule mai mari sau mai mici de impurități. De exemplu, un pre-filtru captează particule mari de praf, păr de animale, scame. Un filtru HEPA reține particule mai mari de 0.3 microni, inclusiv noxe, bacterii, virusuri, praf de toner, praf de hârtie sau alte microparticule dăunătoare organismului.

Lămpile UV-C sanitizează aerul, elimină virușii și bacteriile. Filtrele și celelalte accesorii se schimbă în funcție de gradul de utilizare – în general, la o utilizare normală – la 6-9 luni, dar un aer supraîncărcat de particule poluante reduce această perioade. Este important ca filtrul să fie verificat lunar și ne putem da seama de starea în care se află dacă deschidem aparatul. Nu ezitați să verificați sau să solicitați opinia producătorului.

Soluții pentru mirosurile neplăcute din casă

”Dacă ne preocupă mirosurile neplăcute din casă, acestea pot fi neutralizate cu ajutorul purificatoarelor cu ionizare și filtru carbon activ, însă e importantă și sursa mirosurilor. De exemplu, dacă este vorba despre mucegai sau igrasie, se recomandă folosirea aparatelor de dezumidificare pentru a obține, mai întâi, controlul nivelului de umiditate din aer – sursa principală a apariției mucegaiului. Sau puteți opta pentru un aparat 2 în 1, respectiv un dezumidificator cu filtre HEPA,” a explicat Robert Manea, director operational alecoair.ro.

Atenție însă la modelele contrafăcute! E important să ne orientăm către vânzătorii specializați și să ne asigurăm că pun preț pe calitate, au răspunsuri pentru toate întrebările și suficiente resurse cât să asigure garanție și service. Review-urile pe care le-ați putea găsi online nu sunt suficiente. Dacă ați văzut un purificator la un comerciant care până mai ieri vindea papetărie sau pantofi și astăzi s-a gândit să vândă și purificatoare, nu este un semn bun.

Lansarea unui astfel de produs pe piață presupune experiență în domeniu și o echipă tehnică specializată. Interesați-vă dacă vânzătorul are un service propriu sau unde va ajunge produsul în cazul în care are o problemă, dacă vânzătorul vă poate oferi o piesă de schimb sau accesoriile potrivite. Trebuie știut faptul că un purificator pentru care nu mai găsiți peste șase luni un filtru corespunzător nu este util sub nicio formă, dat fiind faptul că e necesar ca filtrele să fie schimbate, în general, la 6-9 luni.

Pe cine afectează cel mai mult poluarea aerului

O treime din totalul deceselor cauzate de accidente vasculare cerebrale, cancer pulmonar și boli de inimă se datorează poluării aerului, echivalentul deceselor asociate fumatului și peste numărul deceselor asociate consumului excesiv de sare. Efectele poluării aerului asupra sănătății depind nu numai de expunere, ci și de vulnerabilitatea oamenilor la impactul poluării, care poate creșste ca urmare a vârstei, a condițiilor de sănătate preexistente sau a comportamentelor specifice ale fiecărei persoane.

Prin urmare, chiar dacă aerul încărcat cu particule nocive afectează sănătatea tuturor celor expuși, e indicat să ia măsuri de protecție sporită persoanele în vârstă, cele care suferă deja de afecțiuni cardiace și respiratorii și părinții, pentru protecția copiilor și mai ales a bebelușilor. OMS a stabilit că în 2016, poluarea aerului din interior și exterior a provocat moartea a peste 543.000 de copii sub 5 ani.
Dincolo de faptul că poate genera sau agrava diverse afecțiuni pulmonare, studiile recente indică o legătură directă între poluare și starea neurologică a copiilor.

Particulele PM2.5 (mai mici de 2.5 microni) din aerul poluat intra în sistemul sanguin și poate afecta semnificativ dezvoltarea cerebrală a celor mici. De aceea, folosirea unui purificator care indică sau care chiar își reglează intensitatea în funcție de nivelul PM2.5 ajută în reglarea calității aerului în camerele copiilor.

Purificatorul trebuie ales în funcție de dimensiunea spațiului

Un purificator cu filtru HEPA cât mai performant (ideal din clasa H13, eventual și cu alte funcții integrate, precum ionizarea sau lampa UV-C) contribuie substanțial la sterilizarea și purificarea aerului. Purificatorul trebuie însă ales și în funcție de dimensiunea camerei și de capacitatea de filtrare pe care ne-o dorim.

În general, toate purificatoarele de pe piață indică o suprafață recomandată, dar este bine să corelăm informația privind capacitatea de filtrare a aerului (CADR) cu volumul încăperii, ținând cont de faptul că pentru o filtrare eficientă ar fi nevoie de 4-5 ventilări de aer pe oră.

În concluzie, de la smogul resimțit în orașe, până la mucegaiul din case sau agenți poluanți rezultați din activități obișnuite, poluarea aerului reprezintă o amenințare majoră pentru sănătate și pentru mediul înconjurător. Combinate, poluarea atmosferică și cea a aerului de interior ucid aproximativ 7 milioane de persoane în întreaga lume, în fiecare an.

Datele furnizate de Organizația Mondială a Sănătății arată că 9 din 10 persoane respira aer care conține niveluri ridicate de poluanți și că 4,3 milioane de oameni mor anual din cauza expunerii la poluarea aerului din interiorul gospodăriilor. Dacă depunem cu toții eforturi să reducem poluarea exterioară și luăm măsuri concrete pentru a controla măcar calitatea aerului respirat în interior, avem șanse să reducem semnificativ riscurile acestui pericol nevăzut și să ne protejăm sănătatea noastră și a celor din jurul nostru.

Recent Posts

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

25 de minute ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

55 de minute ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

o oră ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

2 ore ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

2 ore ago

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică