Sari la conținut

Specialist în cancer pulmonar: Primul semn al cancerului este acesta. Un plămân curat se transformă într-un plămân negru

Noua pandemie

Simptome cancer pulmonar. Campanii antifumat de tot felul, avertismente medicale pe pachetele de țigări, toate dedicate conștientizării și prevenirii cancerului pulmonar, studii medicale cu concluzii tot mai alarmante. În ciuda acestor situații, sute de mii de români continuă să fumeze, deși riscurile pentru sănătate sunt majore.

“Tot timpul sunt întrebat care sunt semnele care prevestesc un cancer de plămâni. Primul semn al cancerului este țigara care arde între degete. Deci, dacă fumezi, acesta este primul semn al cancerului. În consecință, dacă te îmbolnăvești, nu prea ai dreptul să spui: de ce mi se întâmplă asta tocmai mie?

Se știe clar: fumatul este nociv și duce la apariția cancerului de plămâni. Așa că, dacă vrei să-ți păstrezi sănătatea, trebuie neapărat să te lași de fumat. Cel mai bine ar fi să nu fumăm niciodată, de aceea e bine să prevenim consumul de țigări în rândul tinerilor”, spune prof. dr. Semih Halezeroglu, unul dintre specialiștii de top din lume care operează frecvent cancere de plămâni.

Prof. dr. Semih Halezeroglu: Primul semn al cancerului este țigara care arde între degete

Potrivit specialistului, 90 la sută dintre pacienții pe care-i diagnostichează cu cancer au fumat. Iar dintre cei 10 la sută nefumători, mulți au fost expuși tutunului, prin fumatul pasiv. În luna noiembrie, dedicată luptei împotriva maladiei maligne care afectează plămânii, medicul chirurg turc atrage atenția încă o dată asupra ravagiilor pe care le face, în plămâni, consumul de tutun.

Renunțarea la fumat este soluția

“Este un fenomen evident: un plămân curat se transformă într-un plămân negru, încărcat. Iar după o perioadă lungă de fumat, să zicem 20 de ani, practic, respirația este mult îngreunată. În plus, substanțele nocive care se acumulează în plămâni duc la apariția cancerului de plămâni, a bolii pulmonare obstructive cronice, a bolilor de inimă”, îi avertizează pe fumători prof dr. Semih Halezeroglu.

Renunțarea la fumat este soluția pentru a scădea riscul de cancer. Însă chiar și așa, acesta nu se reduce la zero niciodată, din cauza modificărilor genetice pe care le produc toxinele din țigări. Zilele trecute, un studiu american major care a analizat ADN-ul fumătorilor ajungea la următoarea concluzie: 1 pachet de țigări pe zi, vreme de un an, provoacă 150 de mutații genetice în celulele din plămâni, 97 de mutații genetice în laringe și 39 – în gât.

“Orice tip de cancer din organism apare din cauza mutațiilor genetice provocate de chimicalele ingerate prin hrană, fumat, poluare. Fumatul pe termen lung duce la modificări maligne în corp și prin simplul fapt că zi de zi, agresăm plămânii prin același gest mecanic al inhalării fumului nociv”, afirmă medicul chirurg, expert mondial cu peste 40 de studii internaționale publicate.

Cancerul pulmonar incipient are șanse de vindecare

De aceea, specialiștii le atrag atenția fumătorilor să-și monitorizeze starea de sănătate. Astfel, Organizația Mondială a Sănătății recomandă persoanelor fumătoare, cu vârstele între 55 și 74 de ani, care au consumat 25 de pachete de țigări pe an sau mai multe să facă anual o tomografie cu substanță de contrast. Depistat în stadii incipiente, cancerul de plămâni are șanse maxime de vindecare și datorită metodelor chirurgicale care au evoluat spectaculos.

“La ora aceasta, una dintre cele mai performante tehnici din toracoscopie presupune intervenția printr-o singură incizie. Aceasta se poate face doar de către medici experimentați care folosesc de tehnici medicale de ultimă generație. Practic, instrumentele ajung în plămân printr-o incizie de 3-5 cm, prin care reușim să îndepărtăm țesutul pulmonar afectat de cancer.

Avantajul acestei intervenții este o calitate a vieții mult mai bună pentru pacienți, cu menținerea unui funcții pulmonare optime”, spune prof dr. Semih Halezeroglu, care a fost printre primii medici din lume care a folosit cu succes tehnica și care o utilizează des, în prezent.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel