Categories: Ştiri sănătate

Cum să mănânci orice fără să te îngrași. Cercetătorii au descoperit, în sfârșit, metoda exactă

Cum să mănânci orice fără să te îngrași. Un nou studiu a scos la iveală că dezactivarea unei singure gene ar putea permite oamenilor să mănânce orice doresc fără a lua în greutate.

Cercetătorii de la Univeristatea California San Diego au descoperit, într-un studiu pe șoareci, că o singură genă este responsabilă pentru pierderea abilității celulelor grase de a consuma energie.

S-a constatat că, atunci când șoarecilor li s-a administrat o dietă bogată în grăsimi, celulele lor s-au descompus și au devenit mai puțin eficiente în arderea grăsimilor – explicând, posibil, de ce obezitatea încetinește metabolismul la oameni. Cercetătorii au constatat că acest proces este controlat de o singură genă, iar eliminarea acesteia prin editare genetică a împiedicat șoarecii să acumuleze kilograme în plus, chiar și când erau supuși aceleiași diete bogate în grăsimi.

Echipa a dorit să examineze impactul obezității asupra mitocondriilor și să dezvăluie motivul pentru care obezitatea pare să reducă metabolismul, contribuind astfel la menținerea greutății.

Dr. Alan Saltiel, profesor de medicină la UC San Diego și autor principal al studiului, a declarat: „Supraalimentarea cu calorii poate duce la creștere în greutate și declanșează, de asemenea, o cascadă metabolică care reduce arderea energiei, făcând obezitatea și mai gravă. Gena pe care am identificat-o este o parte critică a acelei tranziții de la o greutate sănătoasă la obezitate.”

Atunci când oamenii consumă mai multe calorii decât ard, abilitatea celulelor grase de a arde energie începe să cedeze, fiind unul dintre motivele pentru care poate fi dificil pentru persoanele obeze să piardă în greutate. Dar una dintre marile enigme ale obezității  a fost modul în care celulele grase își pierd eficiența în procesul acesta.

Cum să mănânci orice fără să te îngrași

Cercetătorii au măsurat impactul unei diete bogate în grăsimi asupra mitocondriilor șoarecilor – centralele energetice ale celulelor care ajută la arderea grăsimilor. După ce au consumat dieta, mitocondriile șoarecilor s-au fragmentat în mitocondrii mai mici și mai ineficiente care ardeau mai puțină grăsime. Acest lucru este realizat de o singură genă numit RaIA, care are multe funcții. Una dintre ele este contribuția la descompunerea mitocondriilor în situații de disfuncționalitate.

Concluziile cercetătorilor sugerează că atunci când această genă este supraactivă, împiedică funcționarea normală a mitocondriilor, determinând celulele grase să nu ardă energie la fel de eficient.

Dr. Saltiel a declarat: „În esență, activarea cronică a genului RaIA pare să joace un rol critic în suprimarea cheltuielilor energetice în țesutul adipos obez. Prin înțelegerea acestui mecanism, suntem un pas mai aproape de dezvoltarea de terapii țintite care ar putea aborda creșterea în greutate și disfuncțiile metabolice asociate prin sporirea arderii grăsimilor.”

Cercetătorii au descoperit că unele dintre proteinele afectate de RaIA la șoareci sunt similare proteinelor umane care sunt asociate obezității și rezistenței la insulină, sugerând că mecanisme similare pot fi implicate și la oameni.

„Comparația directă dintre biologia fundamentală pe care am descoperit-o și rezultatele clinice reale subliniază relevanța descoperirilor pentru oameni și sugerează că am putea ajuta la tratarea sau prevenirea obezității prin orientarea căii RaIA cu terapii noi”, a spus Dr. Saltiel.

„Abia începem să înțelegem metabolismul complex al acestei boli, dar perspectivele viitoare sunt îmbucurătoare.”

Viitoarele tratamente pot implica terapii genice sau tehnologia CRISPR – o tehnologie utilizată de către oamenii de știință pentru a modifica ADN-ul în organisme vii – pentru a elimina RaIA și efectele sale în organism.

Studiul a fost publicat în revista Nature Metabolism.

Recent Posts

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică care poate vindeca orice, mai puțin MOARTEA: Să o luăm preventive. Este anticancerigen…

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică. Cum să prevenim cancerul cu produse naturale. Sfaturile medicului…

8 ore ago

Horoscop 15 mai 2024. Berbec, nu te grăbi să dai un răspuns. Vărsător, te poți confrunta cu mici piedici

Horoscop 15 mai 2024. Nativii din zodia Berbec este sfătuită de astrologi să nu se…

8 ore ago

Pensionarii care pot primi 1.400 lei de la stat. Când se dau banii și ce criterii trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot primi 1.400 lei de la stat. Când se dau banii și ce…

9 ore ago

Medic român: Bolile de piele au un impact foarte mare

Bolnavii de cancer de piele au nevoie de consiliere psihologică pentru a face față emoțiilor…

9 ore ago

Cum se pregătesc oamenii de știință pentru o nouă pandemie: Protecție mai largă pentru omenire

Nou modul de protecție împotriva amenințărilor pandemice viitoare. oamenii de știință iau în considerare modul…

10 ore ago

Bucureștiul are un nou Spital de Stomatologie. Unde este situat și ce are în dotare unitatea medicală

Bucureștiul are acum un nou Spital de Stomatologie. Unitatea se află în sectorul 4.  Această…

10 ore ago

Citeste si: