Sari la conținut

Obezitatea în adolescență are implicații reale și profunde în starea de sănătate, mai târziu în viață

obezitate
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
6 din 10 români sunt supraponderali sau obezi

Obezitatea în adolescență. Menținerea unei greutăți sănătoase în anii adolescenței contribuie foarte mult în bunăstarea viitoare a unei persoane.

Obezitatea în adolescență este legată de riscul de a dezvolta boli renale cronice precoce înainte de vârsta de 30 de ani, a constatat un studiu recent. Boala cronică de rinichi este o afecțiune în care rinichii sunt afectați și au ca rezultat funcționarea afectată. 

Un adolescent este considerat obez atunci când indicele de masă corporală al individului este egal cu sau depășește percentila 95 din IMC specificat pentru vârsta și sexul acestuia. IMC este o măsură a grăsimii corporale bazată pe înălțime și greutate.

Obezitatea adolescentului legată de boala renală cronică timpurie

În cel mai recent studiu, cercetătorii de la Universitatea Ebraică din Ierusalim și Centrul Medical Sheba Tel HaShomer au remarcat importanța menținerii IMC al adolescenților la un nivel scăzut pentru a gestiona riscul de boală cronică de rinichi.

Echipa a observat că riscul de apariție a bolilor renale este mare chiar și la acei adolescenți aparent sănătoși cu IMC normal ridicat. Rezultatele studiului de cohortă mare au fost publicate în Jama Pediatrics.

„Obezitatea severă prezintă cel mai mare risc. Dar chiar și obezitatea ușoară și excesul de greutate contribuie în mod semnificativ la acest risc crescut atât pentru bărbați, cât și pentru femei”, au scris cercetătorii într-un comunicat de presă.

Studiul s-a bazat pe date de la 593.660 de adolescenți israelieni cu vârste cuprinse între 16 și 20 de ani, care au avut evaluări medicale pentru serviciul militar obligatoriu.

Din totalul de participanți, 1.963 de adolescenți (0,3%) au dezvoltat boală renală cronică timpurie după o medie de 13,4 ani.

Analiza a arătat că riscul de a dezvolta boli renale cronice a crescut cel mai mult cu obezitatea severă, urmată de obezitatea ușoară și cele cu un IMC normal ridicat în timpul adolescenței, atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

„Aceste descoperiri sunt un prevestitor al probabilității crescânde și potențial de a dezvolta boli renale cronice și boli cardiovasculare ulterioare”, au scris cercetătorii.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel