Categories: Stil de viaţă

Cum să renuntăm la dulciuri și obiceiuri alimentare nesănătoase?

Dieta zilnică și dependența de anumite alimente, precum zahărul, au adesea o origine psihologică. De asemenea, aceste obiceiuri alimentare nesănătoase sunt în strânsă legătură cu programul nostru zilnic și factorii care ne declanșează anumite emoții și stări negative.

De multe ori, mâncarea este modul prin care ne putem „păcăli” mintea. Creierul nostru apelează în mod natural la mâncare atunci când ne confruntăm cu stări emoționale negaitve, întrucât acesta asociază mâncarea cu confortul și siguranța din copilărie.

Astfel, multe persoane ajung să mănânce pe fond emoțional sau, pur și simplu, privesc alimentele drept un răgaz de la programul încărcat și haotic.

Cum să renunțăm la aceste obiceiuri alimentare nesănătoase și ce anume le declanșează?

Cori Grămescu, nutriționist și expert în fitness, explică pe Facebook cum se dezvoltă aceste obiceiuri și de ce acestea nu sunt asociate cu lipsa de motivație.

„Când mâncăm aiurea, mâncăm pentru că acea mâncare nesănătoasă ne acoperă niște nevoi. Fie că simțim nevoia de recompensă, fie suntem obosiți, fie suntem triști. Starea emoțională este una, stimulul vine din partea contextului de zi cu zi și soluția găsită este una adeseori defectuoasă, dar ne servește nevoii emoționale.

Ca să scăpăm de un comportament trebuie să reducem triggerul (de ex, dacă avem tendința de a mânca dulciuri la amiază, soluția e să avem o gustare sățioasă la 15.30 și să golim sertarul de snacks-uri de la muncă). Odată redus triggerul, trebuie identificată nevoia: de ce am eu nevoie să mănânc dulciuri la amiază? Oare pentru că mă simt obosită sau simt că merit o recompensă pentru că am muncit azi sau am nevoie de o pauză de energizare.

Odată identificată nevoia, trebuie să găsim alte modalități de a o satisface: ce alte lucruri pot face dacă mă simt obosită? – pai aș putea să fac puțin stretching sau să fac câteva minute de plimbare în aer liber, sau să îmi rezerv o ședință de masaj sau un supliment pentru somn.

Reformatarea unui obicei funcționează mai ușor când ne folosim de unul deja existent în rutina noastră.

De exemplu, dacă ne simțim obosiți, putem merge preț de câteva minute spre casă, pe jos, în aer curat, asta ne ajută să ne relaxam, să ne oxigenăm și să mai eliminăm din starea de oboseală. Astfel, folosim deja rutina mersului acasă după job, dar îi adaugăm o latură benefică – ne parcăm mașina mai departe ca să fim mai activi sau coborâm cu o stație mai devreme din mijloacele de transport un comun, pentru a putea să ne destindem câteva minute în drumul spre casă. Schimbarea unor pattern-uri de comportament ține în foarte mica măsură de motivație, cât ține mai curând de organizarea sănătoasă a compartimentelor cotidiene cu care operăm”, explică nutriționistul.

Recent Posts

Semnal de alarmă: schimbările climatice agravează depresia și schizofrenia!

Oamenii de știință din Marea Britanie reiterează într-un nou studiu publicat în revista The Lancet…

13 minute ago

Pilonul II de pensii: cum și când se pot retrage banii. Radu Crăciun – preşedinte APAPR: Creşterea valorii activelor se va accelera

Administratorii fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) au trimis zilele acestea scrisoarea anuală de…

33 de minute ago

7 obiceiuri care te vor ajuta să atingi iubirea de sine. Pentru o viață împlinită, învață cum să te iubești pe tine

În ultimii ani, sănătatea mintală și sănătatea emoțională au devenit subiecte populare de conversație. Tot…

52 de minute ago

Perfecționismul și vulnerabilitatea la depresie

Se consideră că anumite caracteristici dispoziționale specifice predispun indivizii la depresie. Un astfel de factor…

o oră ago

TOPUL ZODIILOR care pun pe primul loc FAMILIA. Care sunt cei mai familişti nativi ai horoscopului?

Pentru unii ntivi ai horoscopului, familia înseamnă totul. Viața lor se învârte în jurul celor…

2 ore ago

Tribut pentru medicii români care i-au salvat viaţa unui chitarist celebru după un infarct

Celebrul chitarist american Al Di Meola revine în România, după ce anul trecut i s-a…

2 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Transplant pulmonar