joi, mai 26, 2022

Dieta zilnică și dependența de anumite alimente, precum zahărul, au adesea o origine psihologică. De asemenea, aceste obiceiuri alimentare nesănătoase sunt în strânsă legătură cu programul nostru zilnic și factorii care ne declanșează anumite emoții și stări negative.

De multe ori, mâncarea este modul prin care ne putem „păcăli” mintea. Creierul nostru apelează în mod natural la mâncare atunci când ne confruntăm cu stări emoționale negaitve, întrucât acesta asociază mâncarea cu confortul și siguranța din copilărie.

Te-ar mai interesa: Fructul ieftin care ne crește speranța de viață. C...

Astfel, multe persoane ajung să mănânce pe fond emoțional sau, pur și simplu, privesc alimentele drept un răgaz de la programul încărcat și haotic.

Cum să renunțăm la aceste obiceiuri alimentare nesănătoase și ce anume le declanșează?

Cori Grămescu, nutriționist și expert în fitness, explică pe Facebook cum se dezvoltă aceste obiceiuri și de ce acestea nu sunt asociate cu lipsa de motivație.

„Când mâncăm aiurea, mâncăm pentru că acea mâncare nesănătoasă ne acoperă niște nevoi. Fie că simțim nevoia de recompensă, fie suntem obosiți, fie suntem triști. Starea emoțională este una, stimulul vine din partea contextului de zi cu zi și soluția găsită este una adeseori defectuoasă, dar ne servește nevoii emoționale.

Te-ar mai interesa: Ai un ten cu tendință acneică? Iată ce alimente tr...

Ca să scăpăm de un comportament trebuie să reducem triggerul (de ex, dacă avem tendința de a mânca dulciuri la amiază, soluția e să avem o gustare sățioasă la 15.30 și să golim sertarul de snacks-uri de la muncă). Odată redus triggerul, trebuie identificată nevoia: de ce am eu nevoie să mănânc dulciuri la amiază? Oare pentru că mă simt obosită sau simt că merit o recompensă pentru că am muncit azi sau am nevoie de o pauză de energizare.

Te-ar mai interesa: Ciupercile, legumele care pot înlocui carnea? Miha...

Odată identificată nevoia, trebuie să găsim alte modalități de a o satisface: ce alte lucruri pot face dacă mă simt obosită? – pai aș putea să fac puțin stretching sau să fac câteva minute de plimbare în aer liber, sau să îmi rezerv o ședință de masaj sau un supliment pentru somn.

Reformatarea unui obicei funcționează mai ușor când ne folosim de unul deja existent în rutina noastră.

De exemplu, dacă ne simțim obosiți, putem merge preț de câteva minute spre casă, pe jos, în aer curat, asta ne ajută să ne relaxam, să ne oxigenăm și să mai eliminăm din starea de oboseală. Astfel, folosim deja rutina mersului acasă după job, dar îi adaugăm o latură benefică – ne parcăm mașina mai departe ca să fim mai activi sau coborâm cu o stație mai devreme din mijloacele de transport un comun, pentru a putea să ne destindem câteva minute în drumul spre casă. Schimbarea unor pattern-uri de comportament ține în foarte mica măsură de motivație, cât ține mai curând de organizarea sănătoasă a compartimentelor cotidiene cu care operăm”, explică nutriționistul.

Te-ar mai interesa: Cum apare cancerul și cum poți să-l vindeci? Dr. P...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private