Categories: Expertul zilei

Cum să slăbești la și după menopauză? Expert medical în menopauză: relația dintre IMC, hormoni și creșterea în greutate

Expertul în menopauză Dr. Deborah Lee explică relația dintre IMC, hormoni, menopauză și creșterea în greutate, pe care mulți care trec prin menopauză nu o înțeleg cu adevărat.

Ce înțelegem prin menopauză?

Menopauza este data ultimei menstruații. Vârsta medie este de 51 de ani, dar există o mare variație, între 45 și 55 de ani. Multe femei nu știu că până la zece ani înainte de ultima menstruație, nivelurile hormonilor lor reproductivi suferă o schimbare dramatică.

Nivelurile de hormon foliculostimulant (FSH) cresc, în același timp cu scăderea nivelului de estrogen.

În cei doi ani dinaintea ultimei perioade, nivelurile de estrogen scad cu aproximativ 90% mai puțin decât valorile lor din premenopauză.

Cum afectează schimbările hormonale și menopauza greutatea?

Aceste modificări hormonale par să aibă un anumit efect asupra greutății corporale, dar efectul este mic. Acestea provoacă o mică creștere a poftei de mâncare, precum și o reducere a nivelului de energie și, în general, acest lucru tinde să culmineze cu o condiție fizică redusă.

Din acest motiv, este probabil să aibă loc o creștere mică în greutate.

Dar – și trebuie să subliniez acest lucru – efectul este mic, pentru că oricum femeile tind să se îngrașă pe măsură ce îmbătrânesc. De ce? – pentru că la femei, rata metabolică încetinește cu 10% pentru fiecare deceniu de viață de la vârsta de 20 de ani, explică expertul în menopauza Dr. Lee.

În timpul tranziției de perimenopauză, femeile câștigă în medie 4,5 lb (2,25 kg) în decurs de 3 ani. Dar această rată de creștere în greutate este aproape aceeași cu cea de 1,5 lb (0,7 kg) de greutate câștigată în fiecare an în a 5-a și a 6-a decadă de viață, care este în mod normal experimentată de femeile aflate în postmenopauză.

Menopauza reduce masa corporala slaba

Pe măsură ce menopauza se apropie, femeile se confruntă, de asemenea, cu o mică reducere a masei corporale slabe, din cauza pierderii musculare cauzate de vârstă.

Când faci matematica – o creștere mică în greutate, minus o mică pierdere musculară – asta înseamnă că efectul net general asupra greutății ar trebui să fie neglijabil.

Femeile experimentează o schimbare a formei corpului

Ceea ce este cu siguranță adevărat, este că femeile observă adesea o schimbare a formei corpului lor în timpul tranziției la menopauză.

Grăsimea este stocată în corp în locuri periferice, dar și în interiorul abdomenului, unde înconjoară organele interne ca un fel de pătură groasă. Această grăsime viscerală este periculoasă pentru sănătate, deoarece este foarte activă din punct de vedere metabolic. Produce hormoni și mesageri chimici și este un loc al inflamației cronice dăunătoare.

În timpul menopauzei, are loc o modificare naturală a cantității de grăsime viscerală depusă. La femeile aflate în premenopauză, grăsimea viscerală reprezintă 5-8% din totalul grăsimii corporale, dar după menopauză, aceasta crește până la 11-20%.

În consecință, femeile observă adesea că devin mai mult în formă de măr decât în formă de pară.

Cum să slăbești la și după menopauză?

Nu există o formulă magică. Vei pierde în greutate dacă vei consuma mai puține calorii decât cantitatea de energie pe care o consumi în timpul zilei. Pentru a pierde în greutate trebuie să mănânci mai puțin și să te miști mai mult.

Cercetările au arătat că pierderea rapidă în greutate oferă o șansă mai mare de a atinge greutatea țintă. Într-un studiu din 2014, 78,4% dintre cei care urmau o dietă foarte scăzută în calorii și-au atins obiectivul de scădere în greutate de 15%, spre deosebire de 52,4% în grupul de slăbire treptată. Rata de pierdere in greutate nu a afectat cat de repede a fost redobandita orice greutate.

 

Recent Posts

Întâlnirea misterioasă de la Vatican pentru semnarea „unui nou pact mondial” și „un nou cod uman”

Papa Francisc a convocat la Roma circa treizeci de laureați ai premiului Nobel, precum și…

6 minute ago

Patru zodii norocoase pe final de Mai. Fac bani din orice

În ultima lună a primăverii este bine să ai grijă de treburile familiale, însă la…

36 de minute ago

Locul unic din România unde se spune că apa sărată ar vindeca toate afecțiunile. Apele au calități care echivalează cu sarea din Himalaya!

Indiferent că vorbim de munți sau de litoral, România se poate lăuda cu destinații feerice…

o oră ago

Lista bolilor pentru care medicul de familie acordă direct 7 zile de concediu medical

Medicul de familie are posibilitatea să ofere un certificat de concediu medical pentru 7 zile…

2 ore ago

Cine a fost prima femeie mason și cum a reușit să spulbere codul secret al lojii masculine

Lojile masonice sunt învăluite într-o aură de hermetism și mister care stârnește curiozitatea multora și…

2 ore ago

Cum a aflat Mihai Albu ca suferă de cancer: Făcusem analize periodice şi una si a ieşit deformată cu valoare mare

Afecțiunea gravă a renumitului designer a fost depistată în luna februarie, atunci când a mers…

3 ore ago

Citeste si: