Categories: Expertul zilei

Cum se desfășoară cursurile școlare în pandemie? Iată ce trebuie să știi

Pandemia determină în continuare o mulțime de incertitudini, având în vedere oscilația numărului de cazuri, de la o perioadă la alta.

În acest context, cursurile predate în unitățile de învățământ se pot ține în clasă pentru anumite intervale de timp, ce alternează cu perioade în care școala se desfășoară online.

Atunci când porțile școlilor și liceelor sunt deschise, elevii trebuie sa respecte normele de siguranță impuse de direcțiune, pe baza reglementărilor legislative în vigoare:

Termoscanarea la intrarea în unitatea de învățământ

Atât elevii, cât și personalul instituției de învățământ respective (cadre didactice și personal auxiliar), trebuie să treacă prin etapa termoscanării, cu ocazia fiecărei pătrunderii în perimetrul respectiv.

Termoscanarea se realizează cu un dispozitiv omologat, nu implică atingerea pielii și nu determină absolut niciun risc asupra sănătății. Această verificare se realizează de către agentul de pază, desemnat să asigure siguranța elevilor și profesorilor.

Respectarea măsurilor de distanțare socială

Atât la orele de curs, dar și în pauze, elevii trebuie să respecte indicațiile oferite de profesori, privind distanțarea socială, minimizând pe cât de mult posibil interacțiunile cu alți colegi. Astfel, șansele de transmitere pe această cale devin cât mai mici posibil. Măsură suplimentară: împărțirea numărului de elevi în două grupe (școală online – cursuri fizice).

Purtarea obligatorie a măștii respiratorii

Pe întreaga durată a prezenței elevilor în perimetrul unității de învățământ, purtarea unei măști respiratorii este obligatorie. Aceasta trebuie purtată în mod corect, acoperind nasul, gura și bărbia, fiind, totodată, lipită de forma feței în dreptul pomeților.

Purtarea măștii reprezintă unul dintre cele mai eficiente instrumente pentru prevenirea răspândirii comunitare a noului coronavirus SARS-CoV-2, alături de vaccinare, distanțarea socială și, nu în ultimul rând, testare. Cel mai ușor de utilizat fiind testele rapide antigen pentru Covid-19.

Tranzitarea spațiilor pe culoarele prestabilite

În cadrul unităților de învățământ, normele în vigoare privind siguranța elevilor împotriva SARS-CoV-2, impun realizarea unui plan coerent pentru deplasarea pe culoarele destinate acestora.

Așadar, accesul elevilor este permis doar pe culoare marcate corespunzător, cu sens unic de tranzitare, supravegheate de profesori și personal auxiliar, atât în pauzele dintre ore, cât și în timpul cursurilor.

Respectarea protocolului in caz de contaminare

În cazul în care un elev prezent la ore este suspect de Covid-19, protocolul recomandat de autorități prevede ca acesta să părăsească de urgență sala de clasă, fiind direcționat către un spațiu special amenajat pentru astfel de urgențe.

Aici va fi preluat de personal medical, acreditat să gestioneze astfel de situații. În funcție de modificările aduse protocolului la momentul respectiv, elevul și părinții acestuia vor fi informați în timp de real de măsurile ce urmează a fi luate, pentru stabilirea diagnosticului de Covid-19 și (în cazul unui rezultat pozitiv), carantinarea acestuia.

Cursurile școlare fizice, desfășurate în pandemie, implică respectarea normelor impuse de autorități, pentru a se putea controla cât mai bine răspândirea comunitară a noului coronavirus SARS-CoV-2. Pentru mai multe informații actualizate, asociate acestui subiect, părinții sunt sfătuiți să ia legătura cu un reprezentant al unității de învățământ respective.

Sursa imagine freepik.com

Recent Posts

Patru zodii vor câștiga MULȚI bani în luna iunie. Vin câștiguri din toate părțile și au noroc pe toate planurile

Patru zodii vor câștiga MULȚI bani. Începând cu luna iunie, nativii din Berbec, Scorpion, Capricorn…

13 minute ago

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică care poate vindeca orice, mai puțin MOARTEA: Să o luăm preventive. Este anticancerigen…

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică. Cum să prevenim cancerul cu produse naturale. Sfaturile medicului…

10 ore ago

Horoscop 15 mai 2024. Berbec, nu te grăbi să dai un răspuns. Vărsător, te poți confrunta cu mici piedici

Horoscop 15 mai 2024. Nativii din zodia Berbec este sfătuită de astrologi să nu se…

10 ore ago

Pensionarii care pot primi 1.400 lei de la stat. Când se dau banii și ce criterii trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot primi 1.400 lei de la stat. Când se dau banii și ce…

11 ore ago

Medic român: Bolile de piele au un impact foarte mare

Bolnavii de cancer de piele au nevoie de consiliere psihologică pentru a face față emoțiilor…

11 ore ago

Cum se pregătesc oamenii de știință pentru o nouă pandemie: Protecție mai largă pentru omenire

Nou modul de protecție împotriva amenințărilor pandemice viitoare. oamenii de știință iau în considerare modul…

12 ore ago

Citeste si: