Categories: Expertul zilei

Cum se simte un nodul la sân? Un medic spune care este primul lucru pe care trebuie să îl faci

Din cuprinsul articolului

Cum se simte un nodul la sân? Un medic spune care este primul lucru pe care trebuie să îl faci. Care este diferența dintre un nodul canceros și unul necanceros?

Un renumit medic a spus cum se face corect o autoexaminare a sânilor. Din fericire, dr. Jessica Horwitz, directorul clinician la Tia Health, spune că există practici medicale moderne care oferă servicii de ginecologie și îngrijire primară.

Înainte de un examen medical de specialitate, puteți evita panica inutilă atunci când femeile simt un nodul la palpare și vă puteți simți împuternicit când vine vorba de sănătatea pe termen lung a sânilor.

Când vine vorba de cancerul de sân, există o serie de alte lucruri pe care le puteți face pentru a vă evalua riscul.

„Istoria familiei este una mare; este important să știți dacă mama, bunica sau orice mătușă au avut cancer de sân sub vârsta de 65 de ani, ceea ce ar indica un factor de risc genetic”, spune Hortiwz.

Indiferent de risc, există o serie de modificări ale stilului de viață care vă pot ajuta să vă scădeți riscul de a dezvolta boala.

„Fumatul este adesea asociat cu cancerul pulmonar, dar este de fapt unul dintre cele mai mari riscuri pentru cancerul de sân”, spune Horwitz. În plus, medicul recomandă să vă faceți mișcare în mod regulat, deoarece un stil de viață sedentar este un alt factor de risc cunoscut pentru cancerul de sân. „Cel mai simplu sfat pe care îl pot da este să îți miști corpul în mod regulat și să mănânci o tonă de verdeață cu frunze”, spune ea.

Ca și în cazul multor tipuri de cancer, prevenirea este totul. Când vine vorba de cancerul de sân, controale fizice regulate sunt prioritare.

Interesant este că în ultimii ani, unele organizații medicale și-au exprimat îndoielile cu privire la faptul că efectuarea propriilor examene este la fel de importantă pe cât am fost făcuți să credem, citând cercetări care arată că acestea pot provoca îngrijorare și anxietate inutile și vizite și proceduri medicale inutile.

După cum explică Horwitz: „Recomandările referitoare la autoexaminarea sânilor se schimbă tot timpul”. Deci ar trebui să facem aceste examene sau nu? Potrivit lui Horwitz, este mai puțin despre un „examen” formal și mai mult despre cunoașterea propriilor sâni și cum se simt de obicei. „Singurul mod în care vei ști dacă ceva este nou și diferit este la atingi”, adaugă ea.

În mod ideal, ea recomandă să faceți acest lucru o dată pe lună, ideal în același timp în ciclul dumneavoastră. „Recomand câteva săptămâni după încheierea menstruației”, explică ea, reiterând că sânii tăi se pot schimba textura chiar înainte, în timpul și după menstruație și asta poate duce la o panică inutilă dacă simți ceva diferit.

Cum se simte un nodul la sân?

Când vine vorba de tehnică, Horowitz recomandă să faceți acest lucru în momentul în care vă simțiți cel mai confortabil. „Un moment bun este sub duș, deoarece există mai puțină frecare”, spune ea, recomandând să simți câte un sân la un moment dat – cu suficientă presiune în care vezi eliberarea de țesut atunci când ai lăsat degetele sus, dar nu suficient de tare încât să fie dureros – cu brațul liber sus, dar adaugă că „nu există într-adevăr o cale greșită”. De asemenea, Horwitz vă recomandă să mergeți la medicul ginecolog o dată pe an pentru o evaluare profesională.

Potrivit lui Horwitz, „primul lucru de reținut este că doar 6% din noduli sunt cancerigeni”. Așadar, dacă simți o textură sau chiar o mică denivelare, nu trebuie să intri în panică. Acestea fiind spuse, ea vă recomandă să căutați ceva dur, cu formă neregulată sau ceva pe care îl puteți simți într-un sân, dar nu în celălalt. „Cel mai important, fii atent la orice se simte diferit de țesutul din jurul său”, continuă ea.

Dacă simțiți ceva anormal, mergeți la medic. „Cu cât cancerul de sân este detectat mai devreme, cu atât rezultatul este mai bun. Rata de supraviețuire de cinci ani dacă este detectată în stadiul unu sau doi este cu mult peste 90 la sută”, spune Horwitz. „Cel mai mare lucru pe care le spun oamenilor este să nu se simtă niciodată proști pentru că intri să verifice ceva, chiar dacă crezi că este normal sau dacă reacționezi exagerat”, spune ea, potrivit parade.com.

Recent Posts

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

3 ore ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

4 ore ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

4 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

5 ore ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

5 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

6 ore ago

Citeste si: