Categories: Stil de viaţă

Cum ții post fără să te îmbonăvești? Cele mai sănătoase alimente

Postul este folosit de mii de ani pentru a purifica atât corpul, cât și mintea. Acesta se bazează pe consumul crudităților și aliementelor cât mai curate și mai puțin procesate.

Totuși, multe persoane fac alegeri alimentare nepotrivite chiar și în post, crezând că dacă alimentele sunt de origine vegetală este suficient.

Din nefericire, multe produse pe care le găsim în comerț sunt de origine vegetală, dar pline de aditivi și conservanți dăunători.

De asemenea, chiar dacă mănânci alimente cât mai curate, aportul vitaminelor și mineralelor este esențial. Nu uita că trebuie să înlocuiești și nutrienții din carne.

Cum mănânci în post?

Postul înseamnă mai mult decât consumul alimentelor de origine vegetală. Modul de gătire și conținutul aditivilor pot da peste cap eforturile de a mânca sănătos și a renunța la carne o perioadă.

Tot ceea ce trebuie să facem în post este să evităm excesul carbohidraților: pâine, paste făinoase și cartofi care, deși sunt alimente necesare, trebuie consumate cu măsură. Pe lângă carbohidrați, este important să includem în alimentație fructe, legume (cele mai sănătoase sunt cele crude sau cele gătite în aburi) și grăsimi.

Să fim atenți să suplinim lipsa grăsimilor animale cu grăsimi vegetale, ținând cont de faptul că putem consuma uneori și carne de pește. Salatele de legume asezonate cu uleiuri vegetale (de măsline, de rapiță) sunt preparate sănătoase, cu un aport însemnat de nutrienți și, în plus, respectă rigorile alimentației de post.”, ne sfătuiește dr. Silviu Bănățeanu, medic gastroenterolog, potrivit Click!

Cu ce înlocuim proteinele din carne?

În locul lor putem consuma leguminoase precum fasolea, soia, mazărea și lintea, care reprezintă bune alternative din punct de vedere al echilibrului nutrițional, întrucât au un conținut echilibrat de aminoacizi. Specialistul recomandă tofu și băuturi din soia întrucât sunt sățioase, bogate în proteine și calciu și sărace în grăsimi și zaharuri. Totuși, trebuie să evităm pe cât posibil alimentele intens procesate de post.

„Despre legume vorbim doar la superlativ! Cu cât mai multe și mai colorate, cu atât mai bine! Sunt bune la orice masă, în salate, ciorbe și supe, tocănițe, zacuscă, având grijă la cantitatea de grăsime folosită: dozarea uleiului de măsline se face cu lingurița.”, adaugă dr. Silviu Bănățeanu.

Recent Posts

La cât ajunge pensia unui român cu 35 de ani vechime în muncă, după recalculare

Pensie după 35 de ani de muncă. După o perioadă de 35 de ani de…

50 de minute ago

Simptome care apar în orice tip de de cancer și sunt adesea ignorate până e prea târziu

Cancerul este o afecțiune complexă și diversă, cu peste 100 de tipuri diferite cunoscute până…

o oră ago

Ce să mănânci dacă ai glicemia mare. Cele mai bune alimente care elimină zahărul din sânge

Știi ce alimente te ajută să scazi glicemia? Prediabetul este caracterizat prin prezența valorilor crescute…

2 ore ago

Unul dintre cele mai frumoase orașe din România, înclus în patrimoniul Unesco. Merită să-l vizitezi cel puțin o dată în viață

Unul dintre cele mai frumoase orașe din România. În România există un oraș de o…

2 ore ago

Nutriționist: Acest fruct îngrașă cel mai tare. E un șoc pentru ficat dacă mâncăm prea mult

Fructul care îngrașă cel mai mult. Dr. Mihaela Bilic, cunoscut medic nutriționist, atenționează în legătură…

3 ore ago

Horoscop 20 – 26 mai 2024. E momentul să culegem roadele în urma eforturilor depuse

Horoscop 20 - 26 mai 2024. O săptămână plină de evenimente semnificative. Cu patru evenimente…

3 ore ago

Citeste si: