Sari la conținut

Cum ții post fără să te îmbonăvești? Cele mai sănătoase alimente

post
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Postul Paștelui, vindecarea sufletului si a trupului

Postul este folosit de mii de ani pentru a purifica atât corpul, cât și mintea. Acesta se bazează pe consumul crudităților și aliementelor cât mai curate și mai puțin procesate.

Totuși, multe persoane fac alegeri alimentare nepotrivite chiar și în post, crezând că dacă alimentele sunt de origine vegetală este suficient.

Din nefericire, multe produse pe care le găsim în comerț sunt de origine vegetală, dar pline de aditivi și conservanți dăunători.

De asemenea, chiar dacă mănânci alimente cât mai curate, aportul vitaminelor și mineralelor este esențial. Nu uita că trebuie să înlocuiești și nutrienții din carne.

Cum mănânci în post?

Postul înseamnă mai mult decât consumul alimentelor de origine vegetală. Modul de gătire și conținutul aditivilor pot da peste cap eforturile de a mânca sănătos și a renunța la carne o perioadă.

Tot ceea ce trebuie să facem în post este să evităm excesul carbohidraților: pâine, paste făinoase și cartofi care, deși sunt alimente necesare, trebuie consumate cu măsură. Pe lângă carbohidrați, este important să includem în alimentație fructe, legume (cele mai sănătoase sunt cele crude sau cele gătite în aburi) și grăsimi.

Să fim atenți să suplinim lipsa grăsimilor animale cu grăsimi vegetale, ținând cont de faptul că putem consuma uneori și carne de pește. Salatele de legume asezonate cu uleiuri vegetale (de măsline, de rapiță) sunt preparate sănătoase, cu un aport însemnat de nutrienți și, în plus, respectă rigorile alimentației de post.”, ne sfătuiește dr. Silviu Bănățeanu, medic gastroenterolog, potrivit Click!

Cu ce înlocuim proteinele din carne?

În locul lor putem consuma leguminoase precum fasolea, soia, mazărea și lintea, care reprezintă bune alternative din punct de vedere al echilibrului nutrițional, întrucât au un conținut echilibrat de aminoacizi. Specialistul recomandă tofu și băuturi din soia întrucât sunt sățioase, bogate în proteine și calciu și sărace în grăsimi și zaharuri. Totuși, trebuie să evităm pe cât posibil alimentele intens procesate de post.

„Despre legume vorbim doar la superlativ! Cu cât mai multe și mai colorate, cu atât mai bine! Sunt bune la orice masă, în salate, ciorbe și supe, tocănițe, zacuscă, având grijă la cantitatea de grăsime folosită: dozarea uleiului de măsline se face cu lingurița.”, adaugă dr. Silviu Bănățeanu.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel