Categories: Ştiri sănătate

Cum trebuie mâncat cozonacul pentru a nu provoca arsuri și indigestie? Dr. Bilic: Așteptați…

Cum trebuie mâncat cozonacul pentru a nu provoca arsuri și indigestie? Dr. Bilic explică: „Asteptați pâna a doua zi, la 24 ore de la dospit drojdia își termină fermentația și nu mai dă arsuri”.

În emisiunea ”Doctor de bine”, medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat cum trebuie mâncat cozonacul pentru a nu crea probleme de sănătate. Mai mult, aceasta a spus și care este porția corectă.

„Orice masă de sărbătoare se încheie cu un desert, așa că haideți să vorbim despre cozonac.

Cozonacul nu e nici chec, nici prăjitură, nici tort

„Ce e de fapt cozonacul? O pâine fină și puțin dulce, pufoasă și bine crescută, făcută din cea mai albă făină, înobilată cu multe gălbenușuri, zahăr și unt, umplută din belșug cu nucă, cacao, stafide sau rahat.

Spre deosebire de pâine, care are în medie 230cal/100g, cozonacul ajunge la 350-400cal. E mai degrabă un produs de panificație, decât unul de cofetărie”, mai spune medicul.

Care sunt atenționările și recomandările pentru cozonac?

„Poate provoca arsuri și indigestie, mai ales dacă e mâncat cald, proaspăt scos din cuptor. Asteptați pâna a doua zi, la 24 ore de la dospit drojdia își termină fermentația și nu mai dă arsuri.

Atenție la capitolul umplutură, dacă folosim prea multă nucă, cacao și zahăr putem dubla valoarea calorică a cozonacului. Nu e de mirare că panettone, care înseamnă o cocă pufoasă cu stafide, are sub 300cal/100g. La extrema cealaltă se află cozonacul austriac numit Rozen Krantz, are umplutura formată din unt și zahăr și înflorește la copt precum un trandafir, dar și caloriile sunt pe măsură”, explică dr. Bilic.

Dr. Bilic: Porția corectă? O felie este suficient!

„Puneți lângă ea o cană cu lapte și aveți meniul ideal pentru o gustare sau un mic dejun de sărbători. Crăciunul este despre preparate sățioase, nu despre dulciuri și prăjituri. Folosiți fructele proaspete pe post de desert, sunt o diversiune binevenită într-un meniu plin de produse grase și greu de digerat. Aduc prospețime, aromă, apă și multe fibre, cât să ușureze digestia”, conchide expertul.

Bilic: Obiectivul Crăciunului nu e să vă îndulciți

„Dacă consistența lor crocantă nu vă satisface, aveți ca variantă înghețata, un desert cremos. Deși e iarnă și frig, înghețata și sorbetul de fructe se potrivesc foarte bine la finalul unei mese bogate în proteine și grăsimi. Obiectivul Crăciunului nu e să vă îndulciți, ci să vă veseliți, iar pentru asta vă recomand o cană de vin fiert cu scorțișoară, are miros de sărbătoare!”, a încheiat dr. Mihaela Bilic.

Recent Posts

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

12 ore ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

12 ore ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

13 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

13 ore ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

14 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

14 ore ago

Citeste si: