duminică, februarie 5, 2023

Cum trebuie mâncat cozonacul pentru a nu provoca arsuri și indigestie? Dr. Bilic explică: „Asteptați pâna a doua zi, la 24 ore de la dospit drojdia își termină fermentația și nu mai dă arsuri”.

În emisiunea ”Doctor de bine”, medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat cum trebuie mâncat cozonacul pentru a nu crea probleme de sănătate. Mai mult, aceasta a spus și care este porția corectă.

Te-ar mai interesa: Cea mai sănătoasă dietă din lume. Prelungește viaț...

„Orice masă de sărbătoare se încheie cu un desert, așa că haideți să vorbim despre cozonac.

Cozonacul nu e nici chec, nici prăjitură, nici tort

„Ce e de fapt cozonacul? O pâine fină și puțin dulce, pufoasă și bine crescută, făcută din cea mai albă făină, înobilată cu multe gălbenușuri, zahăr și unt, umplută din belșug cu nucă, cacao, stafide sau rahat.

Spre deosebire de pâine, care are în medie 230cal/100g, cozonacul ajunge la 350-400cal. E mai degrabă un produs de panificație, decât unul de cofetărie”, mai spune medicul.

Care sunt atenționările și recomandările pentru cozonac?

„Poate provoca arsuri și indigestie, mai ales dacă e mâncat cald, proaspăt scos din cuptor. Asteptați pâna a doua zi, la 24 ore de la dospit drojdia își termină fermentația și nu mai dă arsuri.

Te-ar mai interesa: Adevărul despre crizele de ficat. Ce semne apar câ...

Atenție la capitolul umplutură, dacă folosim prea multă nucă, cacao și zahăr putem dubla valoarea calorică a cozonacului. Nu e de mirare că panettone, care înseamnă o cocă pufoasă cu stafide, are sub 300cal/100g. La extrema cealaltă se află cozonacul austriac numit Rozen Krantz, are umplutura formată din unt și zahăr și înflorește la copt precum un trandafir, dar și caloriile sunt pe măsură”, explică dr. Bilic.

Te-ar mai interesa: Postul intermitent: 10 beneficii uluitoare pentru ...

Dr. Bilic: Porția corectă? O felie este suficient!

„Puneți lângă ea o cană cu lapte și aveți meniul ideal pentru o gustare sau un mic dejun de sărbători. Crăciunul este despre preparate sățioase, nu despre dulciuri și prăjituri. Folosiți fructele proaspete pe post de desert, sunt o diversiune binevenită într-un meniu plin de produse grase și greu de digerat. Aduc prospețime, aromă, apă și multe fibre, cât să ușureze digestia”, conchide expertul.

Te-ar mai interesa: Medicamentul minune cu care slăbesc rapid vedetele...

Bilic: Obiectivul Crăciunului nu e să vă îndulciți

„Dacă consistența lor crocantă nu vă satisface, aveți ca variantă înghețata, un desert cremos. Deși e iarnă și frig, înghețata și sorbetul de fructe se potrivesc foarte bine la finalul unei mese bogate în proteine și grăsimi. Obiectivul Crăciunului nu e să vă îndulciți, ci să vă veseliți, iar pentru asta vă recomand o cană de vin fiert cu scorțișoară, are miros de sărbătoare!”, a încheiat dr. Mihaela Bilic.

Te-ar mai interesa: Ce se întâmplă în corpul tău dacă renunți la sare ...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private