Categories: Stil de viaţă

Cum vă reveniți după o despărțire dureroasă

Relaţiile importante din viaţă trebuie bine evaluate înainte de a lua decizia finală, despărţirea. După ce toate posibilităţile şi eforturile au fost epuizate, iar hotărârea este luată, urmează o perioadă de oscilaţii, de emoţii contrare, de frământări. Vă oferim zece sfaturi care vă pot ajuta să faceţi faţă mai bine acestei perioade delicate.

1. Nu cădeţi în plasa relaţiilor „pansament”

„Nu este indicat să se intre în «relaţii pansament» fiindcă nu sunt clădite pe temelii solide, ci în general sunt legături cu persoane care au trăit sau trăiesc aceeaşi experienţă. Este de obicei persoana care avem impresia că ne înţelege şi care îşi oferă umărul pentru a ne descărca afectiv”, este sfatul psihologului Keren Rosner.
2. Oricine poate greşi

Luaţi în calcul posibilitatea că aţi greşit atunci când aţi ales persoana respectivă drept partener de viaţă. Nu poţi cunoaşte niciodată pe cineva de la început.

3. Se terminase de mult

De cele mai multe ori, decizia de a temina o relaţie nu este luată imediat ce apare o probelemă, ci după o perioadă în care se încearcă soluţionarea ei. Trebuie să vă gândiţi la faptul că relaţia nu ar fi avut niciun viitor în condiţiile în care ar fi continuat cu acealeaşi probleme.

4. Nu speraţi la o împăcare

Faceţi orice este nevoie pentru a putea pune punct şi trece peste acest moment, însă nu vă agăţaţi de ideea că o să vă împăcaţi cu persoana respectivă. Aceasta este o capcană în care se poate cădea foarte uşor. Este important să realizaţi faptul că noi promisiuni nu schimbă cu nimic realitatea şi că problemele nerezolvate vor reapărea.

5. Nu vă izolaţi

E recomandat să nu vă izolaţi, ci să fiţi înconjuraţi de prieteni. „Este bine să aveţi cât mai multe activităţi antrenante şi reconfortante. Faceţi anumite «nebunii» pe care le-aţi amânat sau nu v-aţi permis să le puneţi în practică”, mai recomandă psihologul.

6. Priviţi spre viitor

Doar dacă vă impuneţi să nu mai fiţi trişti, puteţi să mergeţi mai departe, să descoperiţi lucrurile interesante pe care vi le oferă viitorul.

Nu plecaţi însă fără să „extrageţi” câteva învăţăminte din experienţa prin care aţi trecut. Identificaţi motivele exacte pentru care lucrurile nu au mers bine şi impuneţi-vă să nu repetaţi aceleaşi greşeli.

7. Lăsaţi „doliul” să se consume

Chiar dacă vă doriţi să îl mai îmbrăţişaţi o dată pe cel care v-a oferit atâtea momente frumoase, trebuie să ştiţi că acesta este un sentiment normal, care face parte din procesul de vindecare. Oricât de dură a fost despărţirea, este nevoie de timp pentru a putea uita.

„Trebuie să lăsaţi perioada de doliu de despărţire să se consume cu durerea ei”, mai spune psihologul.

8. Descărcaţi-vă

Vorbiţi cu altcineva despre ce vi se întâmplă, despre suferinţă şi despre motivele despărţirii.

9. Scăpaţi de obiectele care vă amintesc de fostul

Nu este benefic să păstraţi obiecte care vă amintesc de partenerul din trecut. „Riscaţi blocarea într-o dispoziţie tristă ori de câte ori priviţi acele obiecte”, adaugă specialistul.

10. Fără resentimente

„Important e să pastrăm ce a fost frumos din relaţie şi să uităm ce nu a fost, să învăţăm din experienţă şi să nu repetăm aceleaşi greşeli. Să nu păstrăm resentimente sau generalizări nerealiste”, concluzioneză psihologul.

Infidelitatea lasă sechele în relaţiile viitoare

În cazurile în care despărţirea s-a produs din cauza infidelităţii unuia dintre parteneri, există un risc mare să se cadă în capcana neîncrederii, în cazul relaţiilor viitoare.

„În astfel de situaţii, nu cădeţi în capcana învinovăţirii, suspiciunii, neîncrederii, dar în special, încercaţi să nu vă autoînvinovăţiţi. Gândiţi-vă că nu aţi împins spre infidelitate, aşa cum mulţi încearcă să se disculpe şi să blameze partenerul”, mai spune psihologul şi psihoterapeutul Keren Rosner.

În plus, încercaţi să nu duceţi în urmatoarea relaţie carenţele, nemulţumirile, fricile din relaţia precedentă.

 

 

Recent Posts

Avertisment dur. Anca Dimancea trage semnalul de alarmă: „Avem energia dezastrelor naturale”

Anca Dimancea iese la înaintare cu avertizări severe datorită haosului provocat în acest an de…

21 de minute ago

O doctoriță celebră a murit subit la 48 de ani. Persoanele care au cunoscut-o sunt în stare de ȘOC

Cunoscutul doctor Donna Matthew a murit. Starcom Network News a anunțat că Dr. Matthew, în…

51 de minute ago

Uleiul care abundă în vitamina E. Este un antioxidant natural și nu conține grăsimi trans

Uleiul este un ingredient esențial în orice bucătărie și există mii de varietăți din care…

o oră ago

EL ar fi adevăratul iubit al Simonei Halep. Nu este cel despre care a scris deja toată presa

Simona Halep a publicat pe rețelele de socializare numeroase buchete de flori, ceea ce arată…

2 ore ago

Vremea o ia razna la final de săptămână. Prognoza ANM s-a modificat

Vremea o ia razna de vineri, 17 mai. ANM a revizuit prognoza meteo și prevede…

2 ore ago

Două planete aduc noroc și belșug pentru mai multe zodii. Zodia care poate să își îndeplinească o mare dorință până pe 31 Mai

Cristina Demetrescu vestește o perioadă favorabilă pentru câteva semne zodiacale. Dorințele cele mai mari se…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică