Avertizare de la endocrinolog: Dacă aveți astfel de simptome, verificați de urgență hormonii

Din cuprinsul articolului

Avertizare de la endocrinolog: Dacă aveți astfel de simptome, verificați de urgență hormonii!

Uneori nu acordăm atenție schimbărilor din organism, însă pot indica probleme de sănătate.

Tulburări tiroidiene

Patimat Karimova, medic endocrinolog la Clinica de Medicină Preventivă și Antiaging Dermavi, a explicat care sunt simptomele la care ar trebui să fiți atenți și să vizitați un endocrinolog din timp. Dacă simțiți senzații neplăcute pe suprafața frontală a gâtului, dacă există o senzație de nod în gât, aceasta poate însemna tulburări tiroidiene.

De asemenea, semnele tulburărilor tiroidiene pot include oboseală crescută, slăbiciune, umflături, tremor, palpitații, transpirație excesivă, uscăciune excesivă. De asemenea, merită să consultați imediat un endocrinolog dacă există o creștere sau o scădere bruscă a greutății corporale.

Afecțiuni comune

Afecțiunile comune precum apatia, depresia, agresivitatea, iritabilitatea, anxietatea trebuie examinate de un endocrinolog, deoarece adesea cauza poate fi funcționarea necorespunzătoare a glandei tiroide.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Căderea sau creșterea excesivă a părului, acnee, gură uscată, sete, urinare frecventă, mâncărimi ale pielii, dureri de cap frecvente, amețeli, spasme, amorțeală – toate aceste simptome ar trebui să vă avertizeze, așa că medicul endocrinolog Patimat Karimova recomandă un consult cu diagnostic hormonal deja la primele simptome. Consecințele mai grave ale unei disfuncționalități ale glandei tiroide includ: tulburări menstruale, infertilitate, scăderea libidoului, amenoree, așa că trebuie să ai mereu grijă de sănătatea ta fără a aduce simptomele la consecințe și complicații neplăcute.

O defecțiune a glandei tiroide poate duce la o multitudine de probleme de sănătate prin perturbarea echilibrului delicat al hormonilor și proceselor metabolice al organismului. Situată la nivelul gâtului, glanda tiroidă produce hormoni care sunt esențiali pentru reglarea metabolismului, producerea de energie, creșterea și dezvoltarea. Când această glandă funcționează defectuos, poate duce la hiperactivitate (hipertiroidism) sau subactivitate (hipotiroidism), ambele putând avea un impact semnificativ asupra sănătății generale.
Hipertiroidismul apare atunci când glanda tiroidă produce un exces de hormoni tiroidieni, ducând la simptome precum ritm cardiac rapid, scădere în greutate, iritabilitate, anxietate și tremurări ale mâinilor. Boala lui Graves, o boală autoimună, este o cauză frecventă a hipertiroidismului în care sistemul imunitar al organismului atacă glanda tiroidă, determinând-o să producă în exces hormoni.

În schimb, hipotiroidismul apare atunci când glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni tiroidieni, ceea ce duce la simptome precum oboseală, creștere în greutate, intoleranță la frig, piele uscată și depresie.

Tiroidita Hashimoto, o altă boală autoimună, este cea mai frecventă cauză a hipotiroidismului, caracterizată prin atacul și lezarea de către sistemul imunitar a glandei tiroide.

Disfuncția glandei tiroide poate duce și la complicații precum gușa – mărirea glandei tiroide din cauza deficienței de iod sau a inflamației. În plus, pot apărea noduli tiroidieni, care sunt creșteri anormale în glanda tiroidă, indicând uneori tulburări tiroidiene subiacente.

 

 

 

Recent Posts

Se schimbă CNP-urile. Ce date vor fi trecute în cartea de identitate?

Ministerul de Interne anunţă că va fi schimbat actualul sistem de numeritoare a Codului Numeric…

5 ore ago

Bani de la stat GRATIS: se acordă până la 10.000 de lei de persoană. Banii intră direct pe card dacă îndeplinești această condiție

 „Prima conectare” este un program finanțat de Guvernul României prin fondurile primite de la Uniunea…

5 ore ago

HOROSCOP iunie 2024. Veşti BUNE pentru toate zodiile!

Astrologii anunţă că prima lună a verii vine cu vești bune pentru toate semnele zodiacale.…

6 ore ago

10 PROFEŢII cutremurătoare făcute de călugărul RASPUTIN. Viziune despre al Treilea Război Mondial

Celebrul profet rus Grigori Rasputin a fost renumit pentru puterile sale supranaturale şi vindecările  miraculoase,…

6 ore ago

Semnal de alarmă: schimbările climatice agravează depresia și schizofrenia!

Oamenii de știință din Marea Britanie reiterează într-un nou studiu publicat în revista The Lancet…

6 ore ago

Pilonul II de pensii: cum și când se pot retrage banii. Radu Crăciun – preşedinte APAPR: Creşterea valorii activelor se va accelera

Administratorii fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) au trimis zilele acestea scrisoarea anuală de…

7 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Transplant pulmonar