Sari la conținut

Semnale de alarmă că tiroida NU funcționează normal. Cum se administrează hormonii tiroidieni

probleme hormonale
Imagine creată cu AI
Tiroidita Hashimoto

Glanda tiroidă este o glandă mică situată la baza gâtului care are un rol important în buna funcționare a întregului organism. De aceea, atunci când nu mai funcționează în parametri normali, pacientului îi este afectată calitatea vieții. 

Atunci când activitatea hormonală a tiroidei este dereglată (această glandă endocrină produce prea mulți hormoni sau prea puțini) apar semne la nivelul întregului organism.

„Dacă produce prea puțini hormoni, vom avea parte de un hipotiroidism, care se manifestă prin tulburări cardiovasculare, scăderea pulsului, oboseală sau gândire lentă.

De asemenea, pot să apară tulburări de tranzit intestinal. Pielea devine aspră, uscată, părul devine uscat și începe să se rupă, adică se modifică multe lucruri, din cauza unui metabolism mai lent”, a explicat medicul Roxana Boanţă, în cadrul emisiunii Sfat de Sănătate, de la Antena 3 CNN.

Simptome alarmante

Printre simptomele care pot indica o problemă a tiroidei se numără ritmul cardiac accelerat, oboseala excesivă, anxietatea, câștigul/scăderea în greutate, senzația nejustificată de frig/cald, tulburări de concentrare, căderea părului, tulburări digestive, piele uscată/grasă.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Pe de altă parte, atunci când tiroida produce hormoni în exces, totul se mișcă mai repede. „Părul devine mai subțire, se rupe des. De asemenea, pielea devine subțire. Devenim foarte sensibili la temperaturi ridicate, nu mai suportăm căldura. Pulsul poate fi mai mare şi devenim nervoşi, irascibili sau anxioşi”, a mai spus medicul.

De asemenea, hipertiroidismul (glanda tiroidă produce hormoni în exces) se remarcă și prin alte simptome, anume: gușă, oboseală excesivă, transpirație excesivă, sete, tremurul mâinilor sau scădere în greutate, fără explicație.

Ce este hipotiroidismul?

Hipotiroidismul este o boală în care există o producție insuficientă de hormoni (triiodotironina (T3) și tiroxina (T4)) în comparație cu ceea ce are nevoie organismul.

Una dintre cele mai frecvente cauze ale acestei boli este boala Hashimoto – tiroidita cronică autoimună. Hipotiroidismul poate fi cauzat și de îndepărtarea chirurgicală a unei părți sau a întregii glande, de ex. din cauza gușii nodulare, a bolii Graves sau a cancerului tiroidian.

Alte cauze includ deficitul de iod, hipotiroidismul indus de medicamente și radiațiile în zona tiroidei în timpul tratamentului pentru alte tipuri de cancer.

Cum se administrează hormonii tiroidieni

A lua hormoni tiroidieni nu este o chestiune ușoară de acceptat şi schimbă viaţa persoanei respective. Pentru ca medicamentele să trateze eficient hipotiroidismul, este important să urmaţi cu stricteţe indicaţii medicului curant.

În primul rând, este important să ne amintim că hormonii aparțin unui grup de medicamente care se absorb cel mai bine atunci când sunt administrați pe stomacul gol. De aceea, cea mai obișnuită recomandare este să luați medicamente pentru tiroidă la prima oră dimineața, cu cel puțin 30 de minute înainte de micul dejun.

În majoritatea cazurilor, totuși, acest lucru se dovedește a fi un timp prea scurt pentru ca medicamentul să fie absorbit corespunzător. Prin urmare, se recomandă să așteptați una sau chiar două ore între administrarea hormonului și prima masă.

Hormonii tiroidieni pot fi administrați și seara, dar este important să le luați pe stomacul gol, adică la cel puțin 3-4 ore după ultima masă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel