Categories: Expertul zilei

David Mariani, expert în fitness și medicină preventivă, cu 40 de ani de experiență: ”Astăzi, majoritatea oamenilor cred că un stil de viață sănătos implică efort și sacrificii. Dar, nu e deloc așa”

David Mariani este dezvoltatorul ametodei Healthy Habits (Obiceiuri Sănătoase), expert în eficiență psihofizică, medicină preventivă și îmbunătățirea stilului de viață.

Cu o experiență de peste 40 de ani în domeniul fitness-ului al sănătății preventive și al longevității, David, împreună cu un personal de profesioniști din domeniul sănătății, inclusiv psihologi, nutriționiști și doctori în știința exercițiului fizic, a dezvoltat metoda, Healthy Habits. Această metodă își propune să ajute oamenii să treacă de la sedentarism la un stil de viață activ prin tehnici blânde și ușor de implementat.

Healthy Habits are la bază cele mai bune studii științifice din ultimii 20 de ani în domeniul fiziologiei, psihologiei și neuroștiințelor. Metoda provine din observație și verificare pe un eșantion de peste 70.000 oamenii și procesele sale de formare au obținut certificarea ISO 9001.

Din ianuarie 2019 David Mariani conduce Academia Healthy Habits, prima școală postuniversitară de prevenție care reunește absolvenți din domeniul sănătății (medici, nutriționiști, psihologi).

Din 1979 până în 2009 a fost antrenor personal al sportivilor profesioniști de mai multe naționalități, a fondat și condus centre de fitness, a fost speaker la conferințe naționale și internaționale din sectorul sănătății și wellness și consultant de afaceri pe probleme. De asemenea, este autor al mai multor cărți și articole despre stil de viață sănătos.

Într-un interviu exclusiv pentru Doctorul Zilei, David Mariani a dezvăluit care sunt tehnicile cu ajutorul cărora oricine poate face trecerea către un stil de viață activ și sănătos care asigură longevitatea și îmbunătățirea calității vieții.

Schimbări simple care fac o diferență majoră

Doctorul Zilei: În ultimul timp, tot mai mulți oameni încep să se preocupe de alimentație, activitate fizică, fie că vor să slăbească, să se mențină în formă sau să rămână sănătoși. Ce le recomandati celor care vor sa treaca de la un stil de viata haotic la unul echilibrat? Cu schimbarea dietei, cu sportul?

David Mariani: Recomand să plecăm de la lucruri simple, cele care au permis oamenilor să evolueze de-a lungul a milioane de ani și să devină puternici și longevivi:

  • Folosește-ți corpul pentru ceea ce este conceput, adică pentru a se mișca și a nu rămâne sedentar și adăugă în dieta zilnică alimente proaspete produse naturale, încercând să le înlocuiești pe cele prea procesate pline de zahăr și sare adăugate;
  • Stai departe de dietele restrictive si antrenamentele epuizante, schimbarea obiceiurilor, pentru a fi de durată, trebuie să înceapă din interiorul nostru…și să fie foarte graduală și non-invazivă;
  • Să ne întrebăm de ce vrem să ne îmbunătățim;
  • De fapt, singura motivație care durează este cea care vine din interiorul nostru… dorința noastră, nu a antrenorului nostru sau a medicului nostru.

Acesta este punctul de plecare, apoi ne putem întreba: unde sunt eu astăzi? (A) Și unde mi-aș dori să fiu? (B) Atunci poți scrie ce ai putea face pentru a ajunge de la A la B? Și de ce nu s-a întâmplat acest lucru încă?

Nu există alimente sau suplimente miraculoase

Doctorul Zilei: Peste tot găsim sfaturi și trucuri și rețete sau alimente-minune care promit să ne slăbească, să ne ajute să trăim mai mult, să ne întărească imunitatea. Care sunt adevăratele principii ale unui stil de viață sănătos?

David Mariani: Modul prin care obținem un sistem imunitar puternic depinde de obiceiurile noastre, cu cât acestea seamănă mai mult cu obiceiurile pe care le avem de milioane de ani, cu atât imunitatea va rămâne mai puternică. Toate obiceiurile moderne precum stilul de viață sedentar, excesul de confort precum și prea multă căldură și viața închisă în clădiri, abuzul de medicamente fără prescripție medicală sau de antibiotice, atunci când nu este necesar, și alimente ultraprocesate cu multe zaharuri adăugate de exemplu, toate sunt obiceiuri care ne slăbesc apărarea făcându-ne fragili.

Nu există alimente miraculoase sau suplimente miraculoase, sănătatea este o chestiune interdisciplinară și depinde de mulți factori, printre care, cu siguranță mediul, alimentația, relațiile sociale și modul în care ne tratăm corpul. Acești patru piloni folosiți cu înțelepciune sunt medicamente extraordinare pentru sănătate.

Doctorul Zilei: Știu că, de ceva vreme, predați un curs de formare pentru a-i învăța pe oameni să-și schimbe stilul de viață, ne puteți oferi mai multe detalii despre curs?

David Mariani: Cursul Healthy Habits (Obiceiuri Sanatoase) a luat naștere cu o dubla functie, de a forma profesioniști (medici, nutritionisti, psihologi, profesori etc.) pe temele de prevenție primară și despre modul prin care îi poți face pe oameni să adopte un stil de viață sănătos.

Astăzi, majoritatea oamenilor cred că un stil de viață sănătos implică sacrificii și efort… dar lucrurile stau exact invers. Stilul de viață e cel care ne permite să avem o viață sănătoasă, energică, fără sacrificii, până la 90 de ani.
În cadrul Academiei transmitem toate principiile științifice pe care se bazează abordarea Healthy Habits. O abordare care prevede autonomie totală și autodeterminarea drumului către schimbare a persoanei, profesionistul oferă doar instrumentele, fără prescripții, impuneri sau derogări… pentru a ghida întotdeauna persoana, într-un mod foarte diferit de cel folosit până acum.
În acest fel, oamenii sunt convinși singuri de avantajele unui stil de viață sănătos, simțind o bunăstare globală care merge de la fizic la mental.

Concentrează-te pe lucrurile frumoase, nu pe cele la care trebuie să renunți

Doctorul Zilei: Cât timp durează să adopți un nou stil de viață și să-ți formezi o nouă rutină?

David Mariani: Strategia este decisivă, calea ar trebui să fie blândă, progresivă și fără să ne tulbure obiceiurile.
Micile schimbări, pornind de la lucrurile cu care ne simțim cel mai bine, sunt calea corectă. Când percepem bunăstarea vrem să continuăm, când simțim durere sau oboseală avem tendința de a abandona. Așa că trebuie să adăugăm lucruri frumoase și plăcute în doze mici, evitând să ne concentrăm pe ceea ce ar trebui să înlăturăm și pe eforturile mari, știm bine unde ne duc.

După 4/5 săptămâni, începem să înrădăcinăm un nou obicei, dar tot va fi o schimbare fragilă. Pentru ca obiceiul să se consolideze, cu adevărat, durează câteva luni.. .dar avantajul și plăcerea de după sunt atât de mari încât merită, cu siguranță, un efortul.

Învață să-ți asculți corpul și mesajele pe care ți le transmite

Doctorul Zilei: Cum ne păstrăm motivația de a face mișcare, de câteva ori pe săptămână, de a mânca sănătos și de a nu ne întoarce la vechile obiceiuri?

David Mariani: Corpul uman are o capacitate extraordinară: aceea de a comunica constant cu noi prin fiecare parte a lui. Pielea, inima, intestinul, creierul… totul comunică cu noi informându-ne despre condițiile interne. Face acest lucru pentru a ne salva viețile, îndreptându-ne mereu către obiceiuri sănătoase și avertizându-ne când există pericole.

Face acest lucru trimițând mesaje clare, cum ar fi durere, dificultăți de respirație, dureri de stomac și altele… trebuie doar să învățăm să ascultăm din nou, dacă o facem vom descoperi cât de simplu poate fi să trăim sănătos. În interiorul nostru avem o broșură de instrucțiuni scrisă și perfecționată de peste 30 de milioane de ani… asta nu este puțin lucru!

Doctorul Zilei: Rezultatele sunt cele care ne motivează, adesea. Cât timp ne va dura să observăm efectele obiceiurilor sănătoase? Și la ce schimbări ne putem aștepta: vom fi mai slabi, vom avea mai multă energie, rezultatele analizelor vor fi mai bune?

David Mariani: Singurul rezultat real pe care ar trebui să-l urmăm este bunăstarea noastră personală. Spune-ți în fiecare zi ”Merit să fiu bine, ce aș putea face pentru a obține ceea ce-mi doresc”.

Dacă facem o perioadă potrivită de timp exerciții fizice care ne plac, poate cu prietenii și ne permitem momente de relaxare în natură, de ascultat muzică emoțională, vom percepe starea de bine datorită hormonilor eliberați (numiți hormonii fericirii), anxietatea trece și, în timp, toate rezultatele pe care ni le doream vin de la sine, pentru că, până și importanța mâncării va fi redusă, datorită echilibrului redescoperit.
Modul în care privim lucrurile este tot ce contează, lucrurile dificile pot deveni incredibil de ușoare și chiar plăcute, aceasta este provocarea lansată de Healthy Habits.

Recent Posts

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

16 minute ago

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

o oră ago

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

2 ore ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

2 ore ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică