De ce apare constipația și care sunt cele mai bune alimente laxative?

Constipatia este o afectiune a tubului digestiv. Nu reprezinta o boala în sine, ci este un simptom ce apare în cadrul unor patologii diverse.simptomatologia constipatiei este extrem de variata si prezinta particularitati individuale. Specialistii considera ca se poate pune diagnosticul clinic de tulburare de tranzit intestinala daca frecventa de aparitie a scaunelor este de pana la 3 saptamana.

Cerealele integrale, fructele, legumele și alte leguminoase sunt în general cunoscute pentru conținutul lor ridicat de fibre alimentare . Dar știați că au și proprietăți laxative interesante , care îmbunătățesc tranzitul în caz de constipație de exemplu? Prezentare generală a celor mai stimulatoare alimente.

Care legume sunt cele mai laxative?

Legumele sunt o sursă excelentă de fibre și apă, esențiale pentru menținerea unui tranzit bun și facilitarea mișcării intestinale. Legumele verzi sunt în general foarte populare. Printre cele mai eficiente legume: anghinare, mazăre,  spanac, praz, fasole verde, țelină, varză, salată verde.

Leguminoase cu proprietăți laxative

Leguminoasele, numite uneori „leguminoase”, au și proprietăți laxative. Printre cele mai eficiente: fasole uscată,  năut, linte, etc.

Care sunt cele mai laxative fructe?

Unele fructe au proprietăți laxative naturale: facilitează contracția intestinală și evacuarea scaunelor . Fructele bogate în pectină, precum merele sau perele coapte, sunt deosebit de apreciate. Într-adevăr, pectina pe care o conțin formează un gel vâscos care încetinește absorbția anumitor nutrienți, crește volumul scaunelor și facilitează eliminarea acestora . Dar alte fructe sunt cunoscute, pe lângă conținutul mare de fibre, pentru propriul efect laxativ. Printre cele mai recomandate: fructul pasiunii, portocale, kiwi, struguri, etc.

Fructele roșii , bogate în antioxidanți, sunt și ele interesante pentru tranzitul intestinal: merișor (5,7g/100g fibre), căpșuna ( 3,8g/100g fibre), cireș (16g/100g fibre), etc. În ceea ce privește rubarba , aceasta conține și antrachinonă, o substanță laxativă naturală. In plus, sucul de grapefruit este apreciat pentru proprietatile sale stimulatoare.

Fructele uscate:

  • smochine uscate (9,72 g/100 g fibre),
  • caise uscate (8,3 g/100 g fibre),
  • curmale uscate (7,3 g/100 g fibre),
  • prune uscate (5,1 g/100 g fibre),
  • stafide (4,2 g/100 g fibre), etc.

Fructe oleaginoase :

  • migdale (12,5 g/100 g fibre),
  • alune de pădure (11,6 g/100 g fibre),
  • nuci (6,7 g/100 g fibre), etc

Fructele uscate conțin mai multe fibre decât fructele proaspete . Semințele oleaginoase îmbunătățesc tranzitul datorită bogăției lor în săruri minerale, magneziu și sorbitol . Se încorporează ușor în micul dejun sau ceaiul de după-amiază, dar și în preparate precum tajine cu caise uscate, iepure cu prune uscate etc.

Cerealele integrale

Scoarța sau tărâțele cerealelor integrale conține majoritatea vitaminelor și fibrelor insolubile. Nedigerate, aceste fibre se umflă în prezența apei , cresc volumul scaunului și stimulează contracțiile intestinale. Prin urmare, puteți paria pe toate tipurile de cereale integrale și produse derivate din făină integrală:

  • fulgi de cereale (orz, mei, ovăz etc.),
  • făină de grâu integral,
  • pâine integrală de grâu,
  • paste integrale,
  • gris întreg, etc.

Proprietățile laxative ale semințelor de in și chia

Semințele de in și chia sunt bine cunoscute pentru proprietățile lor laxative. Zilnic se adaugă în muesli, iaurt sau salate.

Semințele de in conțin mucilagii, care au particularitatea de a se transforma la contactul cu apa într-un gel translucid și vâscos, care mărește volumul scaunelor, înmoaie în același timp pentru a favoriza evacuarea acestora. Pentru a fi bine asimilate insa, trebuie macinate in prealabil.
Semințele de chia conțin fibre solubile și insolubile, dar și mucilagii, care ajută la stimularea mișcării intestinale.

Atenție, totuși, aceste semințe nu sunt recomandate persoanelor care suferă de sindromul colonului iritabil sau de obstrucție intestinală . Ele pot provoca tulburări digestive, cum ar fi dureri abdominale. Prin urmare, le integrăm treptat în alimentația noastră.

Cafeaua, bautura laxativa prin excelenta?

Este bine cunoscut, după ce bem o cafea, de multe ori ne dorim să facem scaun. Și contrar credinței populare, nu este din cauza cofeinei !

De fapt, consumul de cafea stimulează producția de gastrină , un hormon care reglează mișcările de contracție a colonului distal, stimulează producția de acid din stomac  și crește sinteza colecistochininei , un hormon care ajută la digestia.

Cu toate acestea, acest efect laxativ nu este eficient pentru toată lumea. Și este mai bine să evitați să beți prea multă cafea pentru a limita riscul crescut de boli cardiovasculare sau hipertensiune arterială , potrivit Sante Magazin.

 

Recent Posts

HOROSCOP. Top 4 zodii care au NOROC din naștere

Astrologia oferă perspective interesante asupra personalității și destinului nostru, modelând modul în care ne vedem…

3 ore ago

Planta miraculoasă de lângă casă. Ce boli tratează Mâna Maicii Domnului

Mâna Maicii Domnului sau Caprifoiul, cum i se mai spune, este o plantă puternic îmiresmată…

4 ore ago

Cu cât vor creşte, din nou, pensiile de la 1 ianuarie 2025. Cât va fi rata inflaţiei?

Odată cu intrarea în vigoare a Legii Pensiilor din 2024, pensionarii se așteaptă la cel…

4 ore ago

Mesaj emoţionant pentru Florin Piersic: „Este nemuritor!”

Actorul Florin Zamfirescu i-a transmis colegului său de breaslă, Florin Piersic, un mesaj emoţionant de…

5 ore ago

Horoscopul BANILOR. TREI ZODII norocoase dau lovitura în săptămâna 13-19 mai

În săptămâna 13-19 mai, multiple aspecte planetare vor influența situația financiară a zodiilor. Primul aspect notabil…

5 ore ago

Legătura dintre schimbările climatice şi bolile infecţioase

Specialiştii atrag atenţia că numărul bolilor infecţioase va creşte tot mai mult în viitor din…

6 ore ago

Citeste si: