Sari la conținut

Alimentele care provoacă sete și deshidratare pot avea un impact negativ asupra sănătății

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Alimentele care provoacă sete și deshidratare pot avea un impact semnificativ asupra sănătății!

În timp ce unele alimente contribuie la hidratarea noastră generală prin adăugarea de apă și/sau electroliți, care ajută organismul să regleze apa, altele pot provoca deshidratare, obligându-ne să înlocuim acele pierderi, spune nutriționistul Christina Manian pentru realsimple.com, RDN.

Există câțiva nutrienți cheie și componente dietetice care contribuie la deshidratare. Este vorba despre un nutrient clasic atunci când este consumat în exces. Când consumăm alimente cu cantități mari de sodiu (în cea mai comună formă de sare), acest nutrient se acumulează în sânge.

Când există prea mult sodiu în sânge, acesta afectează salinitatea și nivelul pH-ului. Organismul vrea să fie în echilibru, cu niveluri similare de salinitate atât în ​​celulele noastre, cât și în sânge. Astfel, va atrage apa din celulele noastre în fluxul sanguin pentru a aduce pH-ul și salinitatea înapoi la niveluri normale, sau cel puțin mai scăzute. Acest lucru nu numai că va duce la creșterea tensiunii arteriale pentru care sodiul este atât de bine cunoscut, dar poate provoca și deshidratare, deoarece celulele noastre sunt epuizate de apă pentru a corecta acest dezechilibru, spune Manian.

Cantități mari de proteine

Deși dietele bogate în proteine ​​sunt la modă în zilele noastre, există câteva dezavantaje ale acestor moduri populare de a mânca. Când sunt consumate în cantități foarte mari, proteinele pot avea un efect deshidratant.

Acest macronutrient important se descompune în azot în organism, unde este necesară mai multă apă pentru a-l metaboliza, comparativ cu alți nutrienți.

Consumul de cantități excesive de proteine ​​poate, de asemenea, solicita rinichii, determinându-i să excrete mai mult lichid (sub formă de urină), deoarece elimină organismul de excesul de azot, producând un efect diuretic. Ambele procese pot duce la simptome supărătoare de deshidratare.

Zahăr

Un diuretic alimentar mai puțin cunoscut este zahărul. Acest lucru este legat, explică Manian, din aceleași motive ca și sodiul și proteinele de mai sus. Când există prea mult zahăr în sânge, va avea loc osmoza, atrăgând apa din celule în sânge pentru a aduce mai multe niveluri homeostatice de zahăr între cele două structuri, deshidratându-ne. Rinichii lucrează apoi pentru a filtra acest sânge și a-l expulza, rezultând acțiunea diuretică găsită cu acest îndulcitor comun.

Alimente care provoacă sete și deshidratare

Alimente procesate

Fie că este vorba de chipsuri, mâncăruri congelate ambalate, fast-food sau bomboane preferate, alimentele foarte procesate pot fi unele dintre cele mai deshidratante opțiuni disponibile. Deși sunt delicioase, aceste alimente reprezintă cea mai mare parte a aportului de sodiu și zahăr adăugat.

Mezeluri

Adăugarea de șuncă și slănină la sandviș este deosebit de importantă, spune Manian. O alternativă excelentă dacă nu poți rezista la carnea de delicatese este curcanul fiert sau friptura de vită, sau cel puțin opțiunile cu conținut scăzut de sodiu.

Murături

Murăturile sunt, de asemenea, un aliment destul de deshidratant. Acest lucru se datorează faptului că acestea tind să fie încărcate cu sodiu. Din fericire, există soiuri cu conținut scăzut de sodiu disponibile care vă pot ajuta să vă îndepliniți obiectivele de hidratare, în timp ce vă satisface poftele.

Dulce

Fie că sunt făcute cu zahăr rafinat sau cu îndulcitori artificiali, dulciurile precum prăjiturile, prăjiturile, înghețata și multe altele pot contribui la deshidratare. Acest lucru se datorează faptului că zahărul adăugat va determina organismul să excrete lichide, în timp ce unii înlocuitori de zahăr pot duce de fapt la diaree, care de fapt poate epuiza rezervele noastre prețioase de apă.

Sparanghel (dar numai în cantități mari)

Să începem prin a spune că sparanghelul este o legumă super sănătoasă și nu trebuie să vă faceți griji prea mult cu privire la efectele sale de hidratare, spune Manian. Dar din punct de vedere tehnic, conține niveluri ridicate de asparagină, care este un diuretic.

Cu toate acestea, sparanghelul este în mare parte apă, așa că nu vă faceți griji prea mult pentru ca legumele voastre preferate prăjite să strice toată munca grea pe care ați depus-o pentru a vă hidrata.

Anghinare

Ca și sparanghelul, este bogat în sparanghel și este considerat un aliment diuretic.

Sfeclă

Ca și celelalte două legume, sfecla este bogată în nutrienți. Cu toate acestea, unul dintre nutrienții pe care îi conține este potasiul, despre care se știe că ajută la eliminarea lichidelor din organism (un lucru bun și necesar în cantitățile potrivite). Acest lucru ar putea explica foarte bine de ce sucul tău preferat te face să alergi la baie mai des decât celelalte băuturi. Nu uitați, cu cât urinați mai des, cu atât mai probabil va trebui să îl înlocuiți.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel