Timp de peste 200 de ani, până la finalul secolului al XIX-lea, majoritatea europenilor evitau că consume roşiile.
Acestea erau supranumite „mere otrăvitoare”, iar oamenii credeau despre ele că provoacă boli şi chiar moarte, aceste credinţe fiind mai ales răspândite în rândul claselor superioare.
Se pare că toate aceste crezuri se datorau unei neînţelegeri. Europenii bogaţi foloseau platouri de cositor şi plumb pentru a servi diferite alimente. Roşiile sunt foarte acide, iar atunci când erau puse pe aceste platouri tomatele intrau în interacţiune cu plumbul, astfel că persoanele care mâncau roşiile riscau să sufere o gravă intoxicaţie cu plumb şi chiar să moară.
Oamenii au învinovăţit roşiile pentru aceste consecinţe, fără a-şi da seama că platoul era, de fapt, cauza deceselor.
Momentul cheie pentru roşii avea să fie anul 1880, când napoletanii au inventat pizza, aliment ce a dus la creşterea în popularitate a inofensivei tomate.
Astăzi, roşiile sunt consumate în jurul lumii în numeroase varietăţi, anual producându-se peste 1,5 miliarde de tone de tomate.
Vopseaua din comerț pentru ouăle de Paște poate fi periculoasă pentru organism deoarece conține aditivi…
Ploile de meteoriți sunt un fenomen astronomic care a captivat omenirea din cele mai vechi…
Mihai Voropchievici vestește mari reușite pentru o zodie în următoarea perioadă. Ceilalți nativi, pe de…
De curând, în timpul emisiunii Sinteza Zilei, realizată de Mihai Gâdea la Antena 3, medicul…
Durere pentru Oana Lis. Soția lui Viorel Lis a povestit la un moment dat care…
Fostul președinte al României, Ion Iliescu, ține o dietă riguroasă și se pare că acest…