De ce este OBLIGATORIU să bem apă după ce consumăm aceste produse. Chiar și organismul ne avertizează prin senzația de sete

Este OBLIGATORIU să bem apă după ce consumăm aceste produse. Cu toții le consumăm zilnic. Iată de ce este bine să ne hidratăm imediat după sau la scurt timp.

Recomandarea de a nu bea apă la masă sau imediat după este făcută de mulți medici, experți în nutriție etc. Și este bine să respectăm ce ne recomandă medicii și specialiștii.

Pe de altă parte, sunt situații când, după ce consumăm anumite alimente să ne deshidratăm. În aceste cazuri este obligatoriu să bem apă în cantități mai mari, la scurt timp după ce le-am consumat. Nu chiar în timpul consumului sau imediat, ci la o perioadă scurtă de timp.

De altfel, și organismul îți va semnala că are nevoie de apă. Cum? Ei bine, te va chinui setea imediat după ce ai mâncat aceste alimente.

Chiar sunt alimente care ne deshidratează și de aceea organismul „cere” apă, știut fiind că setea apare atunci când suntem deshidratați.

Mai grav este când consumăm alimente sau băuturi care ne deshidratează, dar corpul nu dăm semne că este cazul să bem apă. De ce este grav?

Pentru că astfel de produse – alimente sau băuturi – schimbă echilibrul de apă și sare și de aceea este obligatoriu să bem cât mai multă apă.

Așadar, dacă ai mâncat ceva sărat sau mezeluri, este neapărat să bei o cantitate mai mare de apă, dar este și cazul dulciurilor. Iată care sunt principalele produse după care trebuie neapărat să bem apă.

Orezul și făinoasele

Orezul este un produs folositor pentru eliminarea excesului de apă din organism și de aceea dietele pe bază de orez sunt atât de populare.

Dar greutatea se reduce din cauza pierderii semnificative a apei, care se va întoarce imediat ce vei încheia dieta.

Dacă te alimentezi timp îndelungat conform unor asemenea diete rişti să-ţi tulburi metabolismul de apă şi sare.

De asemenea, și pentru cereale uscate este nevoie de multă apă pentru a le putea digera.

Proteine de origine animală

După consumul produselor de origine animală, bogate în proteine, este obligatoriu să consumăm o cantitate mare de apă. De altfel, în cazul retenţiei de apă, nutriţioniştii recomandă de a consuma produse bogate în proteine de 3-4 ori pe zi.

Dacă nu suferi de tumefiere, ţine minte că un consum activ de proteine poate duce la deshidratare, notează OMactiv.

Pe lângă alte efecte nedorite, zahărul modifică echilibrul de sare şi apă, stimulează atât excreţia, cât şi retenţia de lichide în acelaşi timp. În plus, zahărul contribuie la îngroşarea şi oxidarea sângelui.

Biscuiți, fursecuri, chipsuri și alte snacks-uri

Multe produse ambalate cu un termen mare de valabilitate, cum ar fi chipsurile şi biscuiţii, sunt uscate, în schimb au sare din belşug. Așadar, acestea vor absorbi apa din organism pe măsură ce se deplasează prin tractul digestiv.

Sunt ca un burete și ne deshidratează, de aceea este bine să bem multă apă după ce le consumăm.

Murături

Poate ați observat că și în timp ce consumați murături vă este cumplit de sete. De altfel, sunt restaurante unde berea vine însoțită de murături sărate și, în unele cazuri, iuți. De ce?

Tocmai pentru că setea ne va face să consumăm mai multă bere. Dar berea înseamnă alcool. Iar consumul de alcool trebuie să fie făcut în paralel cu cel de apă. De exemplu, dacă am băut un pahar de bere, este bine să bem și unul de apă.

Este valabil și pentru vinuri și spirtoase. Setea chinuitoare după o noapte de beție, de pildă, este asociată cu deshidratarea. Într-adevăr, alcoolul elimină apa.

Totuși, mahmureala nu se explică prin deshidratare, ci este o consecinţă a volumului redus al sângelui, care circulă.

Lichidul nu se elimină din organism, ci pur şi simplu se acumulează în apa interstiţială dintre ţesuturi, provocând tumefiere.

Organismul are nevoie lichid pentru a completa volumul de sânge, care constă din apă în proporţie de 93% şi a intensifica activitatea renală pentru a elimina lichidul interstiţial.

Îngroşarea sângelui duce la creşterea tensiunii arteriale, deosebit de periculoasă pentru hipertensivi, potrivit OMactiv.

Cafea şi ceai

Cafeina este unul din cei mai buni diuretici naturali, adică activează secreția urinară. Iată de ce nu trebuie să faci abuz de ele – până la 3 ceşti pe zi este suficient.

Tot ce depăşeşte această limită are impact negativ asupra metabolismului de apă în organism. Așadar, pentru a regla pierderile de apă din organism, adaugă la norma zilnică de apă câteva pahare în plus, tot atâtea câte cafele sau ceaiuri ai consumat.

Dacă ai băut 3 cafele și 2 ceaiuri, trebuie să bei 5 pahare de apă în plus pe lângă doza zilnică recomandată. Dacă mai bei și 2-3 beri, mai ai încă tot atâta cantitate de apă în plus de consumat.

 

 

 

 

 

 

 

 

Recent Posts

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

28 de minute ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

58 de minute ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

o oră ago

19 mai 2022. Sfântul Mucenic Patrichie, mare vindecător de boli. Rugăciunea în această zi îți aduce alinare și te scapă de necazuri

În ziua de 19 iunie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Patrichie, episcopul Prusiei…

2 ore ago

Alimente și băuturi care mențin un ficat sănătos și fericit. Reduc riscul de boli hepatice, de la hepatită, la cancer de ficat

Alimente și băuturi pentru un ficat sănătos. Ficatul funcționează și ca un organ care ajută…

2 ore ago

Bonă reținută în București. Părinții au filmat-o când le agresa copilul de un an

Bonă reținută în București. O femeie care avea grijă de un băiețel de un an…

3 ore ago

Citeste si: