De ce este periculos să consumi prea multă sare? Efectele negative asupra imunității și întregului organism

Majoritatea persoanelor cunosc faptul că un consum ridicat de sare poate cauza anumite dezechilibre la nivelul organismului, cauzând declanșarea anumitor afecțiuni. Consumul excesiv de  sare poate duce la dezvoltarea bolilor cardiovasculare, accidentului vascular cerebral și, de asmenea, este asociată cu colesterol mărit, edem și afecțiuni ale rinichilor. 

Pentru e evita multiplele riscuri este important să știi cum îți dai seama că ai un aport prea mare de sare. Setea excesiva este un prim simptom care trebuie sa te alarmeze. Daca ai prea multa sare in organism, acesta va solicita apa pentru a dizolva sodiul in exces. Balonarea este un alt simptom care poate traduce un exces de sare in corp. De asemenea, un alt semnal de alarma sunt arsurile la urinare dar si petele albe care raman pe suprafata pielii in urma apasarii sau strangerii.

De ce nu este bine să mănânci prea multă sare?

Un nou studiu atestă că excesul de sare poate dăuna în mod substanțial imunității, lăsând organismul vulnerabil în fața agenților patogeni.

Potrivit Digi24, studiul, publicat în revista Circulation, completează niște cercetări din 2015 care au constatat că o cantităte mare de sare ajunsă în sânge afectează modul în care un anumit tip de celule albe reacționează atunci când detectează o celulă nesănătoasă. Însă atunci oamenii de știință „încă nu știau ce se întâmplă în celule”, a spus dr. Sabrina Geisberger de la Berlin Institute for Medical Systems Biology (BIMSB).

În cadrul ultimului studiu, echipa a examinat „metabolismul celulelor imune care au fost expuse la concentrații mari de sare”, potrivit unui comunicat. De data aceasta, au observat cum sarea influențează imunitatea prin perturbarea lanțului respirator, ceea ce determină celulele să producă mai puțin ATP (adenozin trifosfat) și mai puțin oxigen. ATP este un „combustibil universal care alimentează toate celulele”, furnizând energie pentru musculară și reglarea metabolică.

Profesorul Markus Kleinewietfeld, de la Universitatea Hasselt, a spus: „Desigur, primul lucru la care te gândești este riscul cardiovascular. Dar mai multe studii au arătat că sarea poate afecta celulele imune într-o varietate de moduri. Dacă un astfel de mecanism celular important este întrerupt pentru o perioadă lungă de timp, acesta ar putea avea un impact negativ și ar putea conduce la boli inflamatorii ale vaselor de sânge sau articulații, sau la boli autoimune.”

Conform acestui studiu, experții în nutriție le recomandă adulților să își limiteze aportul zilnic la maximum cinci sau șase grame de sare, luând-o în calcul și pe cea „ascunsă” în alimentele procesate.

Recent Posts

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

32 de minute ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

o oră ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

2 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

2 ore ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

3 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

3 ore ago

Citeste si: