De ce nu ar trebui să adormi niciodată în fața televizorului. Lumina albastră, pericol pentru sănătate

Nu adormi niciodată în fața televizorului! Ești vinovat că ai urmărit cu excese multe episoade din serialul tău Netflix preferat noaptea?

Ei bine, acest lucru s-ar putea să vă amenințe sănătatea! Unii oameni consideră că adormirea în timpul ecranului sau un zgomot de fundal dă o senzație de liniștire sau este propice somnului.

Cu toate acestea, conform cercetărilor, adormirea cu televizorul pornit poate provoca tulburări de somn și vă poate crește șansele de a vă îngrășa.

Lumina de pe ecranele televizorului poate fi dăunătoare sănătății

Potrivit unui studiu pe care cercetătorii de la Northwestern University School of Medicine din Chicago l-au efectuat în 2022, peste 550 de voluntari, cu vârste cuprinse între 63 și 84 de ani, au fost rugați să poarte ceasuri la pat pentru ca cercetătorii să monitorizeze cantitatea de lumină ambientală la care expuși pe timp de noapte și cum le-a afectat asta sănătatea.

Potrivit studiului, a existat un risc mai mare de diabet, obezitate și hipertensiune arterială în rândul persoanelor care au dormit chiar și cu un nivel mic de iluminare ambientală în cameră.

Ei au descoperit că cei care dormeau cu lumină slabă – de la un televizor sau chiar de la un smartphone – au avut o rezistență mai mare la insulină în dimineața următoare, ceea ce le-a afectat capacitatea de a controla nivelul zahărului din sânge.

În plus, lumina pe timp de noapte scade nivelul de melatonina, care a fost asociat cu un somn prost și cu un risc crescut de diabet și hipertensiune arterială. 

Lumina albastră afectează ritmul circadian

Melatonina este suprimată atunci când este expusă la lumină albastră artificială, cum ar fi cea care vine de la televizor în timp ce vizionați serialele sau emisiunile favorite, ceea ce vă poate îngreuna să adormiți.

Din această cauză, persoanelor care suferă de insomnie li se recomandă ocazional să-și minimizeze expunerea la lumină puternică, în efortul de a-și ajuta corpul să se pregătească pentru somn. Tiparele slabe de somn sunt responsabile pentru recuperarea proastă a corpului și funcționarea fizică deficitară.

Efectele timpului pe ecran asupra creierului

Pe de altă parte, tinerii pot avea și coșmaruri despre ceea ce urmăreau la televizor înainte de a adormi. Acest lucru poate duce, de asemenea, la o calitate slabă a somnului și poate fi responsabil pentru starea de spirit proastă și oboseala în dimineața următoare.

Adesea, când ațipim în timp ce ne uităm la televizor, nu suntem conștienți de postura în care dormim. Acest lucru poate duce la probleme precum un umăr înghețat sau strângeri musculare dimineața.

Toți acești factori ar trebui să te motiveze să dormi fără zgomot și fără timpul petrecut pe ecran. Trebuie să te relaxezi și să îți amintești să faci o pauză înainte de a merge la culcare. Bea un pahar cu apă, meditează și cântă sau scrie un jurnal de recunoștință înainte de a te scufunda în somn.

Recent Posts

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

7 ore ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

7 ore ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

8 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

8 ore ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

9 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

9 ore ago

Citeste si: