De ce nu ar trebui să adormi niciodată în fața televizorului. Lumina albastră, pericol pentru sănătate

Nu adormi niciodată în fața televizorului! Ești vinovat că ai urmărit cu excese multe episoade din serialul tău Netflix preferat noaptea?

Ei bine, acest lucru s-ar putea să vă amenințe sănătatea! Unii oameni consideră că adormirea în timpul ecranului sau un zgomot de fundal dă o senzație de liniștire sau este propice somnului.

Cu toate acestea, conform cercetărilor, adormirea cu televizorul pornit poate provoca tulburări de somn și vă poate crește șansele de a vă îngrășa.

Lumina de pe ecranele televizorului poate fi dăunătoare sănătății

Potrivit unui studiu pe care cercetătorii de la Northwestern University School of Medicine din Chicago l-au efectuat în 2022, peste 550 de voluntari, cu vârste cuprinse între 63 și 84 de ani, au fost rugați să poarte ceasuri la pat pentru ca cercetătorii să monitorizeze cantitatea de lumină ambientală la care expuși pe timp de noapte și cum le-a afectat asta sănătatea.

Potrivit studiului, a existat un risc mai mare de diabet, obezitate și hipertensiune arterială în rândul persoanelor care au dormit chiar și cu un nivel mic de iluminare ambientală în cameră.

Ei au descoperit că cei care dormeau cu lumină slabă – de la un televizor sau chiar de la un smartphone – au avut o rezistență mai mare la insulină în dimineața următoare, ceea ce le-a afectat capacitatea de a controla nivelul zahărului din sânge.

În plus, lumina pe timp de noapte scade nivelul de melatonina, care a fost asociat cu un somn prost și cu un risc crescut de diabet și hipertensiune arterială. 

Lumina albastră afectează ritmul circadian

Melatonina este suprimată atunci când este expusă la lumină albastră artificială, cum ar fi cea care vine de la televizor în timp ce vizionați serialele sau emisiunile favorite, ceea ce vă poate îngreuna să adormiți.

Din această cauză, persoanelor care suferă de insomnie li se recomandă ocazional să-și minimizeze expunerea la lumină puternică, în efortul de a-și ajuta corpul să se pregătească pentru somn. Tiparele slabe de somn sunt responsabile pentru recuperarea proastă a corpului și funcționarea fizică deficitară.

Efectele timpului pe ecran asupra creierului

Pe de altă parte, tinerii pot avea și coșmaruri despre ceea ce urmăreau la televizor înainte de a adormi. Acest lucru poate duce, de asemenea, la o calitate slabă a somnului și poate fi responsabil pentru starea de spirit proastă și oboseala în dimineața următoare.

Adesea, când ațipim în timp ce ne uităm la televizor, nu suntem conștienți de postura în care dormim. Acest lucru poate duce la probleme precum un umăr înghețat sau strângeri musculare dimineața.

Toți acești factori ar trebui să te motiveze să dormi fără zgomot și fără timpul petrecut pe ecran. Trebuie să te relaxezi și să îți amintești să faci o pauză înainte de a merge la culcare. Bea un pahar cu apă, meditează și cântă sau scrie un jurnal de recunoștință înainte de a te scufunda în somn.

Recent Posts

HOROSCOP. Top 4 zodii care au NOROC din naștere

Astrologia oferă perspective interesante asupra personalității și destinului nostru, modelând modul în care ne vedem…

5 ore ago

Planta miraculoasă de lângă casă. Ce boli tratează Mâna Maicii Domnului

Mâna Maicii Domnului sau Caprifoiul, cum i se mai spune, este o plantă puternic îmiresmată…

5 ore ago

Cu cât vor creşte, din nou, pensiile de la 1 ianuarie 2025. Cât va fi rata inflaţiei?

Odată cu intrarea în vigoare a Legii Pensiilor din 2024, pensionarii se așteaptă la cel…

6 ore ago

Mesaj emoţionant pentru Florin Piersic: „Este nemuritor!”

Actorul Florin Zamfirescu i-a transmis colegului său de breaslă, Florin Piersic, un mesaj emoţionant de…

6 ore ago

Horoscopul BANILOR. TREI ZODII norocoase dau lovitura în săptămâna 13-19 mai

În săptămâna 13-19 mai, multiple aspecte planetare vor influența situația financiară a zodiilor. Primul aspect notabil…

7 ore ago

Legătura dintre schimbările climatice şi bolile infecţioase

Specialiştii atrag atenţia că numărul bolilor infecţioase va creşte tot mai mult în viitor din…

7 ore ago

Citeste si: