Categories: Ştiri sănătate

De ce obezitatea este tot mai frecventă în cazul copiilor? Nutriționist: „E mai sănătos să fii flămând decât îndopat cu … ”

Obezitatea infantilă a devenit una dintre cele mai mari probleme de sănătate cu care se confruntă țările dezvoltate și în curs de dezvoltare. Din cauza stilului de viață sedentar și alimentației, tot mai mulți copii dezvoltă obezitate, împreună cu alte boli grave asociate.

Diabetul de tip 2 și steatohepatita (boala ficatului gras), sunt două comorbidități des întâlnite la copiii care suferă de obezitate. Aceste boli se dezvoltă, de obicei, la maturitate, fapt ce îi îngrijorează pe specialiști.

Tinerii care au dezoltat această afecțiune, obezitatea, prezintă riscuri crescute de a dezvolta boli grave la nivelul întregului organism, precum cele cardiovasculare, endocrine, gastrointestinale, neurologice, pulmonare, la afecţiuni ortopedice, dermatologice, psihosociale, precum şi limitări funcţionale.

De ce obezitatea este tot mai frecventă la tineri?

Mihaela Bilic, nutriționist și expert în boli metabolice, dezvăluie ce poate cauza, de fapt, obezitatea și cum poate fi aceasta evitată în primii ani de viață.

Prea multe proteine la vârsta de 4 ani= kilograme în plus la 7 ani
Dacă până acum dădeam vina pe zahăr și grăsimi pentru excesul de greutate, studiile recente arată că prea multă carne duce la obezitate.

International Journal of Obesity a publicat un studiu portughez făcut pe 2000 de copii în cadrul proiectului Generația XXI. Cercetătorii au constatat ca un consum excesiv de proteine (de 2-3 ori doza zilnică) la vârsta de 4 ani se traduce printr-un IMC crescut câțiva ani mai târziu.

Nevoile organismului sunt de 1 g proteine /kilogram corp/zi, însă în țările dezvoltate se consumă mult mai mult. Mâncăm chiar și de 3 ori pe zi carne, când ar trebui să mâncăm de 3 ori pe săptămână. Și nu doar carnea e vinovată, ci și consumul în exces de mezeluri și semipreparate, ouă brânzeturi sau chiar proteine de origine vegetală.

De frica îngrășatului mulți copii primesc meniuri bogate în proteine și sărace în carbohidrați, când de fapt făinoasele dau energie pentru mișcare iar excesul de proteine predispune la obezitate. Singura soluție pentru controlul siluetei este diminuarea consumului global de mâncare, adică mai puține proteine, mai puțin zahăr, mai puține grăsimi… Chiar dacă pare ciudat, e mai sănătos să fii flămînd decât îndopat cu carne/proteine”, scrie nutriționistul pe o rețea de socializare.

Recent Posts

Lista bolilor pentru care medicul de familie acordă direct 7 zile de concediu medical. Modificări importante privind concediul medical

Medicii de familie pot elibera un certificat de concediu medical pentru o perioadă de 7…

27 de minute ago

Top 10 alimente pentru a elimina toxinele din ficat în mod natural și pentru a preveni insuficiența hepatică

Ficatul este cel mai mare organ din corpul uman și servește ca depozit de nutrienți…

57 de minute ago

Pensiile acestor români se recalculează de două ori. Daniel Baciu: „Vor primi încă o creștere a veniturilor!”

Seniorii țării s-au bucurat de o creștere a pensiilor cu 13,8% la 1 ianuarie în…

o oră ago

Alertă ANM: SCHIMBĂRI bruște ale vremii. PROGNOZA detaliată până pe 10 iunie

Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, în perioada 13…

2 ore ago

Horoscop 13 mai cu Pavel Globa. Vești grozave pentru o zodie. Se vor debloca situațiile financiare și vor reuși să ducă la bun sfârșit proiectele

Horoscop zilnic pentru luni, 13 mai 2024, realizatde Pavel Globa. Startul de săptămână le aduce…

2 ore ago

Citeste si: