Sari la conținut

De ce obezitatea este tot mai frecventă în cazul copiilor? Nutriționist: „E mai sănătos să fii flămând decât îndopat cu … ”

Obezitatea infantilă a devenit una dintre cele mai mari probleme de sănătate cu care se confruntă țările dezvoltate și în curs de dezvoltare. Din cauza stilului de viață sedentar și alimentației, tot mai mulți copii dezvoltă obezitate, împreună cu alte boli grave asociate.

Diabetul de tip 2 și steatohepatita (boala ficatului gras), sunt două comorbidități des întâlnite la copiii care suferă de obezitate. Aceste boli se dezvoltă, de obicei, la maturitate, fapt ce îi îngrijorează pe specialiști.

Tinerii care au dezoltat această afecțiune, obezitatea, prezintă riscuri crescute de a dezvolta boli grave la nivelul întregului organism, precum cele cardiovasculare, endocrine, gastrointestinale, neurologice, pulmonare, la afecţiuni ortopedice, dermatologice, psihosociale, precum şi limitări funcţionale.

De ce obezitatea este tot mai frecventă la tineri?

Mihaela Bilic, nutriționist și expert în boli metabolice, dezvăluie ce poate cauza, de fapt, obezitatea și cum poate fi aceasta evitată în primii ani de viață.

Prea multe proteine la vârsta de 4 ani= kilograme în plus la 7 ani
Dacă până acum dădeam vina pe zahăr și grăsimi pentru excesul de greutate, studiile recente arată că prea multă carne duce la obezitate.

International Journal of Obesity a publicat un studiu portughez făcut pe 2000 de copii în cadrul proiectului Generația XXI. Cercetătorii au constatat ca un consum excesiv de proteine (de 2-3 ori doza zilnică) la vârsta de 4 ani se traduce printr-un IMC crescut câțiva ani mai târziu.

Nevoile organismului sunt de 1 g proteine /kilogram corp/zi, însă în țările dezvoltate se consumă mult mai mult. Mâncăm chiar și de 3 ori pe zi carne, când ar trebui să mâncăm de 3 ori pe săptămână. Și nu doar carnea e vinovată, ci și consumul în exces de mezeluri și semipreparate, ouă brânzeturi sau chiar proteine de origine vegetală.

De frica îngrășatului mulți copii primesc meniuri bogate în proteine și sărace în carbohidrați, când de fapt făinoasele dau energie pentru mișcare iar excesul de proteine predispune la obezitate. Singura soluție pentru controlul siluetei este diminuarea consumului global de mâncare, adică mai puține proteine, mai puțin zahăr, mai puține grăsimi… Chiar dacă pare ciudat, e mai sănătos să fii flămînd decât îndopat cu carne/proteine”, scrie nutriționistul pe o rețea de socializare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.