Demența. Semnul mirositor asociat cu apariția bolii

Din cuprinsul articolului

DEMENȚA este un diagnostic devastator, nu doar pentru persoana afectată, ci și pentru cei dragi acesteia. Cercetările continuă să caute markerii timpurii ai demenței în încercarea de a o opri. Potrivit unui studiu publicat anul trecut, un semn mirositor este asociat „semnificativ” cu dezvoltarea demenței – îl recunoașteți?

Demența descrie un grup de simptome asociate cu declinul progresiv al creierului. În prezent, nu există un tratament pentru această afecțiune, dar cercetarea investighează în mod activ markerii timpurii ai declinului cerebral. Obiectivul este de a identifica mecanismele care dau naștere demenței, în speranța de a găsi modalități de a o contracara.

Un studiu publicat anul trecut în Diabetes Research and Clinical Practice a concluzionat că „disfuncția olfactivă” prezice dezvoltarea demenței la pacienții mai în vârstă cu diabet de tip 2.

Descoperirea are implicații profunde, deoarece milioane de britanici trăiesc cu diabet de tip 2 în Marea Britanie și este mai frecvent în rândul persoanelor în vârstă decât în rândul celor mai tinere.

Disfuncția olfactivă a fost asociată anterior cu tranziția de la cogniția normală la demență la persoanele fără diabet de tip 2.

Acest studiu a urmărit să investigheze dacă disfuncția olfactivă ar putea fi un marker timpuriu al viitoarei demențe la pacienții vârstnici cu diabet de tip 2.

Disfuncția olfactivă este definită ca fiind capacitatea redusă sau distorsionată de a mirosi în timpul adulmecării sau în timpul mesei.

Studiul a inclus 151 de pacienți japonezi ambulatoriali mai în vârstă cu diabet de tip 2 care nu aveau un diagnostic de demență probabilă la momentul inițial.

Funcția cognitivă a fost monitorizată în cadrul cohortei pe parcursul a cinci ani.

Ce au învățat cercetătorii?

Pe parcursul a trei ani, aproximativ nouă la sută dintre participanții la studiu au dezvoltat demență probabilă.

Scorul mai mic al testului olfactiv a fost asociat „semnificativ” cu dezvoltarea demenței probabile, au scris cercetătorii.

Aceștia au constatat, de asemenea, că o modificare a scorului testului olfactiv a fost asociată cu modificarea scorului testului funcției cognitive.

„Disfuncția olfactivă precede dezvoltarea demenței probabile la pacienții mai în vârstă cu diabet de tip 2”, au concluzionat aceștia, potrivit Express.

Recent Posts

Vremea o ia razna la final de săptămână. Prognoza ANM s-a modificat

Vremea o ia razna de vineri, 17 mai. ANM a revizuit prognoza meteo și prevede…

5 minute ago

Două planete aduc noroc și belșug pentru mai multe zodii. Zodia care poate să își îndeplinească o mare dorință până pe 31 Mai

Cristina Demetrescu vestește o perioadă favorabilă pentru câteva semne zodiacale. Dorințele cele mai mari se…

35 de minute ago

Aurul verde: infuzia antiinflamatoare ancestrală asiatică care este cheia tinereții

Printre curiozitățile pe care le ascunde ceaiul verde, una dintre cele mai frapante este faptul…

o oră ago

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

2 ore ago

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică