Sari la conținut

Demența. Semnul mirositor asociat cu apariția bolii

Accident vascular cerebral, asociat cu insomnia
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Persoanele trecute de 50 de ani, risc mare de AVC

Din cuprinsul articolului

DEMENȚA este un diagnostic devastator, nu doar pentru persoana afectată, ci și pentru cei dragi acesteia. Cercetările continuă să caute markerii timpurii ai demenței în încercarea de a o opri. Potrivit unui studiu publicat anul trecut, un semn mirositor este asociat „semnificativ” cu dezvoltarea demenței – îl recunoașteți?

Demența descrie un grup de simptome asociate cu declinul progresiv al creierului. În prezent, nu există un tratament pentru această afecțiune, dar cercetarea investighează în mod activ markerii timpurii ai declinului cerebral. Obiectivul este de a identifica mecanismele care dau naștere demenței, în speranța de a găsi modalități de a o contracara.

Un studiu publicat anul trecut în Diabetes Research and Clinical Practice a concluzionat că „disfuncția olfactivă” prezice dezvoltarea demenței la pacienții mai în vârstă cu diabet de tip 2.

Descoperirea are implicații profunde, deoarece milioane de britanici trăiesc cu diabet de tip 2 în Marea Britanie și este mai frecvent în rândul persoanelor în vârstă decât în rândul celor mai tinere.

Disfuncția olfactivă a fost asociată anterior cu tranziția de la cogniția normală la demență la persoanele fără diabet de tip 2.

Acest studiu a urmărit să investigheze dacă disfuncția olfactivă ar putea fi un marker timpuriu al viitoarei demențe la pacienții vârstnici cu diabet de tip 2.

Disfuncția olfactivă este definită ca fiind capacitatea redusă sau distorsionată de a mirosi în timpul adulmecării sau în timpul mesei.

Studiul a inclus 151 de pacienți japonezi ambulatoriali mai în vârstă cu diabet de tip 2 care nu aveau un diagnostic de demență probabilă la momentul inițial.

Funcția cognitivă a fost monitorizată în cadrul cohortei pe parcursul a cinci ani.

Ce au învățat cercetătorii?

Pe parcursul a trei ani, aproximativ nouă la sută dintre participanții la studiu au dezvoltat demență probabilă.

Scorul mai mic al testului olfactiv a fost asociat „semnificativ” cu dezvoltarea demenței probabile, au scris cercetătorii.

Aceștia au constatat, de asemenea, că o modificare a scorului testului olfactiv a fost asociată cu modificarea scorului testului funcției cognitive.

„Disfuncția olfactivă precede dezvoltarea demenței probabile la pacienții mai în vârstă cu diabet de tip 2”, au concluzionat aceștia, potrivit Express.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel