Categories: Stil de viaţă

Dentiștii fac un apel la oameni: ”Este ridicol, încetați! Periajul simplu nu vă ajută împotriva cariilor!”

Medicii dentiști americani sunt în alertă! Martorii unei tendințe în continuă creștere, potrivit căreia oamenii nu mai folosesc pastă de dinți, ci doar periaj simplu, aceștia trag semnalul de alarmă: ”Este ridicol.”

Fluorul este o componentă de bază în pasta de dinți, încă din 1960, și specialiștii au recomandat-o ca un element care ajută la combaterea cariilor, însă noile descoperiri au cam alungat fluorul din viața oamenilor. Dentiștii sunt împărțiți în două tabere: pro și contra fluor.

”Este foarte important să nu credeți acest mit, cum că simplul periaj previne cariile. Aveți nevoie de fluor, în acest scop”, spune Damien Walmsley, consilier științific al Asociației Dentiștilor Britanici și profesor de stomatologie la Universitatea din Birmingham.

Declarației i-a urmat apariția unui articol în revista de stomatologie Gerodontology, care subliniază importanța fluorului în lupta cu cariile.

Potrivit DailyMail, au fost multe voci, în ultimii ani, care au susținut periajul simplu, fără pastă de dinți și ideea că acesta ar fi suficient pentru a împiedica apariția cariilor dentare.

Majoritatea medicilor stomatologi recomandă pasta de dinți cu fluor, pentru a preveni apariția cariilor, nicidecum periajul simplu. Iar acest lucru a fost demonstrat în multe studii.

Philippe Hujoel, dentist și profesor la Universitatea din Washington, a condus un studiu recent care nu a confirmat teoria că periajul simplu, fără pastă de dinți cu fluor ar preveni cariile dentare.

Asociația Americană de Stomatologie a confirmat că fluorura potențează calciul și fosfatul, minerale esențiale în lupta cu cariile dentare.

Carbohidrații consumați de noi produc acizi cu efect de distrugere a învelișului protector al dinților, ducând astfel la formarea cariilor dentare.

Fluorul ”face o echipă imbatabilă” cu calciul și fosfatul și protejează astfel sănătatea dentară.

Oamenii de știință au observat acest lucru încă din 1940, când au introdus fluorul în apă, iar până în anii 60, apa către populație era toată fluorizată, fapt ce a condus la o scădere semnificativă a problemelor dentare ale americanilor, apoi și în Marea Britanie, Canada și Olanda.

În prezent, aproximativ trei sferturi din apa de băut a americanilor este fluorizată, iar Institutul Național al Sănătății recomandă o concentrație de 0.7 mg/l, deși unele studii susțin că și o concentrație de 10 mg/l de fluor ar fi sigură.

În ultimii ani, fluorul a început să fie controversat. Asta fiindcă unele studii au relevat că expunerea pe termen lung la cantități ridicate de fluor poate conduce la probleme ale sistemului osos. Oase care se fragilizează, în timp, și predispun la fracturi.

Drept urmare, Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) a limitat concentrațiile de fluor în apa de băut la 4 mg / l.

Unele studii au căutat legătura dintre fluor și cancerul osos, dar rezultatele nu sunt clare. Aceasta a fost însă o bună ocazie pentru anumite companii să promoveze pasta de dinți naturală, fără fluor, susținând că este la fel de eficientă în combaterea cariilor.

Cercetătorii de la Universitatea din Washington au verificat statistici începând cu anii 50, dar au găsit doar 3, publicate între 1977 și 1981 de Marea Britanie și SUA. Au fost monitorizați 743 de copii cu vârste între 10 și 13 ani, care se spălau pe dinți și foloseau ața dentară.

Se pare că nu au depistat o reducere semnificativă a cariilor în cazul igienei orale fără fluor.

Dentistul J Leslie Winston, directorul unei importante companii de produse de igienă orală, a spus că studiul este important, întrucât mulți oameni cred că dacă își perie dinții corect, pasta nu contează și că vor fi la fel de protejați împotriva cariilor.

Adevărul este că da, îți poți curăța dinții cu o pastă naturală sau doar cu periuța și apa, dar nu suficient cât să ții la distanță cariile, o bună perioadă de timp.

Așadar, oamenii trebuie să cântărească bine deciziile pe care le iau cu privire la igiena orală, mai ales dacă au o alimentație bogată în carbohidrați.

Recent Posts

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

28 de minute ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

57 de minute ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

o oră ago

19 mai 2022. Sfântul Mucenic Patrichie, mare vindecător de boli. Rugăciunea în această zi îți aduce alinare și te scapă de necazuri

În ziua de 19 iunie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Patrichie, episcopul Prusiei…

2 ore ago

Alimente și băuturi care mențin un ficat sănătos și fericit. Reduc riscul de boli hepatice, de la hepatită, la cancer de ficat

Alimente și băuturi pentru un ficat sănătos. Ficatul funcționează și ca un organ care ajută…

2 ore ago

Bonă reținută în București. Părinții au filmat-o când le agresa copilul de un an

Bonă reținută în București. O femeie care avea grijă de un băiețel de un an…

3 ore ago

Citeste si: