Sari la conținut

Dentiștii fac un apel la oameni: ”Este ridicol, încetați! Periajul simplu nu vă ajută împotriva cariilor!”

Medicii dentiști americani sunt în alertă! Martorii unei tendințe în continuă creștere, potrivit căreia oamenii nu mai folosesc pastă de dinți, ci doar periaj simplu, aceștia trag semnalul de alarmă: ”Este ridicol.”

Fluorul este o componentă de bază în pasta de dinți, încă din 1960, și specialiștii au recomandat-o ca un element care ajută la combaterea cariilor, însă noile descoperiri au cam alungat fluorul din viața oamenilor. Dentiștii sunt împărțiți în două tabere: pro și contra fluor.

”Este foarte important să nu credeți acest mit, cum că simplul periaj previne cariile. Aveți nevoie de fluor, în acest scop”, spune Damien Walmsley, consilier științific al Asociației Dentiștilor Britanici și profesor de stomatologie la Universitatea din Birmingham.

Declarației i-a urmat apariția unui articol în revista de stomatologie Gerodontology, care subliniază importanța fluorului în lupta cu cariile.

Potrivit DailyMail, au fost multe voci, în ultimii ani, care au susținut periajul simplu, fără pastă de dinți și ideea că acesta ar fi suficient pentru a împiedica apariția cariilor dentare.

Majoritatea medicilor stomatologi recomandă pasta de dinți cu fluor, pentru a preveni apariția cariilor, nicidecum periajul simplu. Iar acest lucru a fost demonstrat în multe studii.

Philippe Hujoel, dentist și profesor la Universitatea din Washington, a condus un studiu recent care nu a confirmat teoria că periajul simplu, fără pastă de dinți cu fluor ar preveni cariile dentare.

Asociația Americană de Stomatologie a confirmat că fluorura potențează calciul și fosfatul, minerale esențiale în lupta cu cariile dentare.

Carbohidrații consumați de noi produc acizi cu efect de distrugere a învelișului protector al dinților, ducând astfel la formarea cariilor dentare.

Fluorul ”face o echipă imbatabilă” cu calciul și fosfatul și protejează astfel sănătatea dentară.

Oamenii de știință au observat acest lucru încă din 1940, când au introdus fluorul în apă, iar până în anii 60, apa către populație era toată fluorizată, fapt ce a condus la o scădere semnificativă a problemelor dentare ale americanilor, apoi și în Marea Britanie, Canada și Olanda.

În prezent, aproximativ trei sferturi din apa de băut a americanilor este fluorizată, iar Institutul Național al Sănătății recomandă o concentrație de 0.7 mg/l, deși unele studii susțin că și o concentrație de 10 mg/l de fluor ar fi sigură.

În ultimii ani, fluorul a început să fie controversat. Asta fiindcă unele studii au relevat că expunerea pe termen lung la cantități ridicate de fluor poate conduce la probleme ale sistemului osos. Oase care se fragilizează, în timp, și predispun la fracturi.

Drept urmare, Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) a limitat concentrațiile de fluor în apa de băut la 4 mg / l.

Unele studii au căutat legătura dintre fluor și cancerul osos, dar rezultatele nu sunt clare. Aceasta a fost însă o bună ocazie pentru anumite companii să promoveze pasta de dinți naturală, fără fluor, susținând că este la fel de eficientă în combaterea cariilor.

Cercetătorii de la Universitatea din Washington au verificat statistici începând cu anii 50, dar au găsit doar 3, publicate între 1977 și 1981 de Marea Britanie și SUA. Au fost monitorizați 743 de copii cu vârste între 10 și 13 ani, care se spălau pe dinți și foloseau ața dentară.

Se pare că nu au depistat o reducere semnificativă a cariilor în cazul igienei orale fără fluor.

Dentistul J Leslie Winston, directorul unei importante companii de produse de igienă orală, a spus că studiul este important, întrucât mulți oameni cred că dacă își perie dinții corect, pasta nu contează și că vor fi la fel de protejați împotriva cariilor.

Adevărul este că da, îți poți curăța dinții cu o pastă naturală sau doar cu periuța și apa, dar nu suficient cât să ții la distanță cariile, o bună perioadă de timp.

Așadar, oamenii trebuie să cântărească bine deciziile pe care le iau cu privire la igiena orală, mai ales dacă au o alimentație bogată în carbohidrați.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel