Categories: Stil de viaţă

Descoperă magia Crăciunului în România. Tradiții străvechi transmise din generație în generație

Una dintre cele mai importante sărbători, când familiile și cei dragi se reunesc pentru a petrece cele câteva zile prețioase. De la Colinde de Crăciun până la gătit mâncăruri tradiționale, România are o varietate de obiceiuri frumoase. 

Crăciunul este una dintre cele două sărbători religioase foarte importante din România, cealaltă fiind Paștele. Ambele sărbători sunt despre reunirea familiei, dragoste și respect. Dar Crăciunul este de departe cel mai atrăgător, mai ales pentru copii. Pentru că hai să fim serioși. Fiecare copil este încântat să-l întâlnească pe Moș Crăciun și să-i primească cadourile, indiferent cât de obraznic a fost pe parcursul anului.

Traditii de Craciun in Romania

La fel ca în majoritatea lumii , Crăciunul în România este sărbătorit în perioada 24-25 decembrie. Cu toate acestea, tradițiile depășesc cu mult schimbul de cadouri și împodobirea bradului.

Începând cu 14 noiembrie începe Postul Nașterii Domnului de 40 de zile. În această perioadă, oamenii se vor pregăti să sărbătorească în mod corespunzător nașterea lui Isus, purificându-și trupul, sufletul și casa.

Pe lângă post, spovedania și Sfânta Împărtășanie sunt doi pași foarte importanți în pregătirea pentru Crăciun. Spre deosebire de postul catolic, cel ortodox interzice și consumul de lactate și produse din ouă, dar consumul de pește este permis în anumite zile. În ciuda faptului că postul durează mai mult de o lună, mulți oameni respectă această practică religioasă, cel puțin pentru câteva zile.

Deși nu este o tradiție de Crăciun, românii îl sărbătoresc și pe Sfântul Nicolae. În seara zilei de 5 decembrie, copiii își pregătesc bocancii curățându-i și lăsându-i lângă uşă în speranţa că Sfântul Nicolae le va lăsa nişte cadouri. Sfântul Nicolae este de obicei numit Moș Nicolae, iar legenda spune că dacă în ziua lui (6 decembrie) ninge, și-a scuturat barba, iar iarna va începe oficial.

Unul dintre cele mai uimitoare și captivante fapte este că vechile obiceiuri păgâne și tradițiile creștine au reușit să se armonizeze și să se completeze pentru a forma niște ritualuri cu adevărat interesante.

De exemplu, Ignatul este una dintre tradițiile de Crăciun din România și are loc pe 20 decembrie. În această zi, oamenii care locuiesc la țară sacrifică unul sau mai mulți porci, transează carnea și o pregătesc pentru tot felul de delicatese tradiționale. Inițial a fost un obicei păgân, dar de-a lungul anilor s-a contopit în tradițiile de Crăciun ale României.

Colinde romanesti de Craciun

Dar, de departe, cea mai populară tradiție românească de Crăciun este Colindul de Crăciun. Nimeni nu știe cu siguranță locul și momentul exact în care au apărut colindele, dar mulți istorici le-au urmărit până în Roma secolului al IV-lea.

Colindele românești de Crăciun sunt unele dintre cele mai vechi din lume, cu melodii și teme variind în funcție de regiunea lor de origine. În timp ce unele dintre colinde se concentrează pe povestea Nașterii lui Isus Hristos, multe dintre ele sunt binecuvântări pentru cei care își deschid porțile cântăreților de colinde, familiilor lor, recoltelor viitoare și altele sunt urări de noroc, sănătate, și dragoste în noul an. Unele dintre colinde sunt adresate chiar vânătorilor, pescarilor și fermierilor, oferindu-le noroc în munca lor. În cultura românească, Crăciunul nu este doar pentru oameni, ci pentru întreaga creație a lui Dumnezeu, astfel că multe colinde se concentrează pe binecuvântarea Mamei Natură.

În ciuda varietății, cele mai iubite colinde sunt, fără îndoială, cele care slăvesc nașterea lui Isus. Scena biblică este descrisă în detaliu, iar versurile emoționante se concentrează pe condițiile grele pe care le-a trebuit să le îndure Fecioara Maria pentru a naște pruncul Isus. Călătoria lungă și obositoare de la Nazaret la Betleem, noaptea rece de iarnă, grajdul, steaua mesageră și sosirea Magilor sunt toate minunat cântate în versuri rimate. Colindele pledează pentru armonie și pace între oameni, iar copiii sunt de obicei cei care le cântă pentru că sunt considerați cei mai puri și cei mai apropiați de Dumnezeu.

În unele regiuni ale României, copiii merg la colindat devreme, iar adolescenții și adulții tineri merg după apus. Este cu adevărat uluitor să vezi grupuri de copii mici, fericiți și veseli, dornici să-și demonstreze talentul, în ciuda temperaturilor înghețate și a ninsorilor abundente. La țară, de obicei sunt îmbrăcați în haine tradiționale românești și sunt incredibil de drăguți, mai ales când încearcă să ia o față foarte mândră și solemnă. Ei iau foarte în serios colindele de Crăciun și, de obicei, încep să le exerseze cu săptămâni înainte, doar pentru a fi siguri că performanța lor va fi perfectă.

Mancare romaneasca de Craciun

Pregătirea alimentelor este, de asemenea, o ceremonie foarte importantă. Totul începe la ora 5 dimineața, cu pregătirea tradiționalului cozonac.

După aceea, începe pregătirea specialităților tradiționale din carne de porc. Sunca si carnati afumati, piftia de porc, cirele sau supa de tripa sunt doar cateva dintre delicatesele de iarna care fac din Craciunul romanesc un praznic pentru toate simturile tale. Și cel mai bun mod de a te bucura de toate acestea este cu un pahar de palinca.

 

Și bineînțeles, despre mâncarea românească nu poți vorbi fără să pomenești de îndrăgitele sarmale. Asociate cu smântână, o mămăligă fierbinte și câțiva ardei iuți.

Sărbătorind Crăciunul

În prima zi de Crăciun, dis de dimineață, oamenii pleacă la biserică, iar copiii își deschid darurile de la Moș Crăciun. Următoarele trei zile sunt rezervate pentru relaxare, vizitarea membrilor familiei și bucuria de mâncare delicioasă. Completați cu puțină zăpadă, un peisaj frumos carpatic și un pahar de vin roșu și bucurați-vă de magia unui Crăciun românesc autentic.

Crăciun fericit!

Recent Posts

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

13 minute ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

43 de minute ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

o oră ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

2 ore ago

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

11 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra