Categories: Ştiri sănătate

Descoperire majoră în lupta cu boala Alzheimer: Avem un indiciu despre cum și de ce mor neuronii din creier

Descoperire majoră în lupta cu boala Alzheimer. Cercetătorii din Marea Britanie și Belgia au făcut o descoperire impresionantă. Ei au descoperit cum mor celulele creierului.

„Aceasta este o descoperire foarte importantă și interesantă”, a declarat pentru BBC cercetătorul Bart De Strooper de la Institutul de Cercetare a Demenței din Marea Britanie.

Indicație prețioasă despre cum și de ce mor neuronii în boala Alzheimer

„Pentru prima dată, avem o indicație despre cum și de ce mor neuronii în boala Alzheimer. Au existat multe speculații de 30-40 de ani, dar nimeni nu a reușit să identifice mecanismele”, a adăugat el.

Cercetătorii au descoperit că boala progresează prin necroptoză, o formă de moarte celulară. Necroptoza este un proces care are loc în corpul nostru pentru a îndepărta celulele nedorite pe măsură ce sunt create altele noi.

Pacienții cu Alzheimer pierd celulele creierului și dezvoltă o acumulare de proteine ​​anormale numite amiloid și tau, ceea ce duce la simptomele bolii, inclusiv pierderea memoriei.

Amiloidul este o proteină care se găsește în creier și în corpul nostru, dar în boala Alzheimer formează agregate de diferite dimensiuni care ulterior devin plăci în creier. Până la descoperirea recentă, oamenii de știință nu știau de ce se întâmplă acest lucru.

Potrivit experților, amiloidul începe să se acumuleze în spațiile dintre neuroni, provocând inflamație la nivelul creierului, care are ca rezultat o modificare a chimiei interne.

Pe măsură ce proteinele se acumulează, celulele creierului încep să producă molecule Meg3 (Genă exprimată matern 3), care declanșează necroza. Celulele creierului au supraviețuit când echipa a reușit să blocheze MEG3.

Experții notează că aceste descoperiri reprezintă un pas uriaș înainte, dar că va dura probabil ani de zile pentru a fi implementate în medicină.

Președintele Asociației Britanice de Neuroscience, Tara Spiers-Jones de la Universitatea din Edinburgh, a declarat că cercetarea „abordează una dintre lacunele fundamentale în cercetarea Alzheimer” și a remarcat că „acestea sunt rezultate interesante și vor fi importante pentru domeniu”.

Recent Posts

Patru zodii norocoase pe final de Mai. Fac bani din orice

În ultima lună a primăverii este bine să ai grijă de treburile familiale, însă la…

18 minute ago

Locul unic din România unde se spune că apa sărată ar vindeca toate afecțiunile. Apele au calități care echivalează cu sarea din Himalaya!

Indiferent că vorbim de munți sau de litoral, România se poate lăuda cu destinații feerice…

48 de minute ago

Lista bolilor pentru care medicul de familie acordă direct 7 zile de concediu medical

Medicul de familie are posibilitatea să ofere un certificat de concediu medical pentru 7 zile…

o oră ago

Cine a fost prima femeie mason și cum a reușit să spulbere codul secret al lojii masculine

Lojile masonice sunt învăluite într-o aură de hermetism și mister care stârnește curiozitatea multora și…

2 ore ago

Cum a aflat Mihai Albu ca suferă de cancer: Făcusem analize periodice şi una si a ieşit deformată cu valoare mare

Afecțiunea gravă a renumitului designer a fost depistată în luna februarie, atunci când a mers…

2 ore ago

Se dau 1330 de lei de la stat pentru acești români! Cine sunt beneficiarii

Se oferă noi ajutoare pentru crescătorii de animale din România. Valorile variază în funcție de…

3 ore ago

Citeste si: