Categories: Ştiri sănătate

Descoperire revoluţionară pentru tratarea bolii Parkinson

Cercetătorii spanioli au descoperit unde, cum şi când se declanşează un mecanism molecular responsabil de declanşarea bolii Parkinson. Potrivit unui nou studiu, această descoperire ar permite dezvoltarea unor strategii care să-l inactiveze, pentru a preveni apariţia acestei maladii.

Echipa de la Universitatea din Barcelona (UAB) a identificat o regiune în agregatele timpurii ale proteinei alfa-sinucleină care poate fi ţintită pentru a preveni transformarea acesteia în fibrile amiloide toxice care se acumulează în creierul persoanelor care suferă de boala Parkinson.

Descoperirea a fost publicată recent în Journal of the American Chemical Society – JACS, într-un studiu care face progrese în înţelegerea proprietăţilor structurale ale acestor agregate iniţiale, sau oligomeri, şi deschide calea spre dezvoltarea de noi strategii terapeutice pentru inactivarea lor.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Semn distinctiv al bolii Parkinson

Agregarea alfa-sinucleinei este un semn distinctiv al bolii Parkinson, fiind un proces dinamic în care proteina se autoasamblează pentru a forma oligomeri care, în cele din urmă, dezvoltă fibrile amiloide toxice, care se acumulează în creierul pacientului.

Oligomerii de alfa-sinucleină joacă un rol-cheie în dezvoltarea şi progresia bolii Parkinson şi, prin urmare, sunt ţinte terapeutice şi de diagnosticare promiţătoare, în special în stadiile incipiente ale acestei maladii, însă natura lor tranzitorie şi extrem de dinamică limitează studiul structurii lor şi împiedică dezvoltarea de terapii care să le blocheze.

„Am identificat secvenţa structurii care este esenţială pentru conversia oligomerilor în fibrile, deschizând astfel un nou domeniu de explorare în proiectarea moleculelor care au ca ţintă oligomerii. Prin valorificarea acestei regiuni, putem dezvolta noi molecule care să imite proprietăţile PSMα3 cu o afinitate şi o eficacitate mult mai mari”, a explicat Salvador Ventura, coordonator al studiului, potrivit News.ro.

„Această regiune este o ţintă terapeutică ideală, deoarece este recunoscută de peptide doar atunci când face parte din oligomeri; acest lucru ne permite să ţintim agregatele fără a afecta forma monomerică funcţională a alfa-sinucleinei, care este necesară pentru buna funcţionare a creierului”, a mai spus omul de ştiinţă spaniol.

Mutaţii genetice moştenite

Studiul este relevant şi pentru aprofundarea mecanismelor moleculare care stau la baza bolii Parkinson ereditare.

Această variantă, care afectează de obicei persoanele de vârstă mai tânără, este frecvent asociată cu mutaţii situate în regiunea P2 a alfa-sinucleinei, cum ar fi mutaţia G51D, care produce una dintre cele mai agresive forme ale bolii Parkinson.

„Descoperirea noastră ar putea duce la dezvoltarea unor peptide specifice care pot viza aceste forme mutante de alfa-sinucleină şi, prin urmare, la o abordare terapeutică personalizată pentru cei care suferă de boala Parkinson ereditară. Lucrăm deja la dezvoltarea acestor molecule”, au subliniat cercetătorii spanioli.

Recent Posts

Remedii încercate pentru combaterea retenția de apă

Remedii încercate pentru retenția de apă. Retenția de apa sau edemul apare atunci poate fi…

13 minute ago

Descoperire fără precedent: Dovezi găsite în zidurile Ierusalimului care rescriu istoria biblică

În urma unei munci intense pe teren efectuate de Autoritatea Israeliană pentru Antichități, cercetătorii au…

43 de minute ago

Mormântul legat cu lanțuri din Cimitirul Bellu: „Trupul era păstrat într-o casetă din cristal”

Fără îndoială, cel mai misterios cavou din cimitirul Bellu este cel pe care vizitatorii îl…

o oră ago

O zodie are noroc cu carul pâna la sfârșitul lunii Mai. I se îndeplinește o mare dorință!

Cristina Demetrescu susține că un semn zodiacal este favorizat până la sfârșitul lunii mai. Acești…

o oră ago

Mușcătura de căpușă: Cum să acționezi pentru a depărta insecta și cum depistezi Boala Lyme

Mușcătura de căpușă. Pe lângă faptul că este dureroasă, mușcătura de căpușă este și periculoasă,…

2 ore ago

Scapa de burta fara efort: Urmeaza CINCI reguli simple!

Cum să pierzi grăsimea de pe burtă fără efort, fără diete stricte. Abdomenul plat este…

2 ore ago

Citeste si: