Sari la conținut

Vești minunate pentru bolnavii de Parkinson! Operația care îi va putea vindeca definitiv se va putea realiza la Iași

boala Parkinson
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

În viitor, pacienții care suferă de Parkinson vor avea posibilitatea de a fi supuși unei intervenții chirurgicale la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași, menită să îi vindece. Acești pacienți vor fi selectați pe baza unor criterii bine stabilite.

Conf. univ. dr. Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași, afirmă faptul că pentru a realiza această intervenție chirurgicală este nevoie de o colaborare strânsă a echipei medicale, în special a medicilor neurologi.

Șansa bolnavilor de Parkinson: intervenții chirurgicale de stimulare cerebrală profundă

Nu am reușit încă la nivelul Spitalului Clinic de Urgență «Prof. Dr. Nicolae Oblu» din Iași să facem primele intervenții chirurgicale de stimulare cerebrală profundă, pentru că este un tratament chirurgical la anumiți pacienți care sunt selectați după criterii foarte clare.

Cu siguranță, în perioada următoare, cu ajutorul colegilor neurologi vom reuși să facem acest lucru. Avem tot ce ne trebuie, lipsește doar un pic mai multă dorință din partea echipei medicale”, subliniază conf. univ. dr. Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Neurochirurgie „N. Oblu” Iași în cadrul unui interviu pentru presa locală.

boala parkinson
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Criterii bine stabilite în selecția pacienților cu Parkinson

Pentru ca pacienții care suferă de Parkinson să beneficieze de intervenția chirurgicală de stimulare cerebrală profundă, este nevoie de o selecție corectă. Există câteva criterii bine stabilite.

Sursă foto: captură ecran Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași – Pagina Oficială

„Sunt câteva criterii foarte clare, în primul rând, faptul că pacientul respectiv nu mai răspunde la medicamentația pe care o primește, nu are tulburări psihice, pentru că în stadii avansate ale bolii apar și aceste tulburări, acestea sunt cele mai importante. Printr-o selecție corectă a pacienților, putem ajunge la intervenție chirurgicală, deplasarea electrozilor într-o zonă precisă a creierului, care este cunoscută deja ca fiind zona în care deficitul de neurotransmițători, numită dopamină, face să apară acel tremur.

Principala indicație a stimulării cerebrale profunde este adresată tulburărilor motorii. Există studii care demonstrează că efectul neurostimulării cerebrale profunde se manifestă pe termen mediu și lung, inclusiv în manifestările non-motorii ale bolii, care astăzi sunt tratate cu alt tip de medicamente față de surplusul de dopamină pe care pacientul îl primește. Ca o analiză cost-beneficiu, tratamentul costă la un pacient aproximativ 1.000 de euro pe lună”, adaugă conf. univ. dr. Lucian Eva.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel