Descoperiri interesante din lumea stângacilor. 10% din populația globală este stângace

Descoperiri interesante din lumea stângacilor. Persoanele pot fi dreptace, stângace, ambidextre (folosind ambele mâini) sau ,,mixed-handed” (utilizând diferite mâini pentru diverse activități).

Cercetătorii susțin că determinarea precisă a preferinței pentru mâna stângă implică factori genetici și de mediu. Deși mituri precum asocierea geniului cu stângăcia au fost demontate, istoria reflectă presiunea asupra copiilor stângaci de a trece la utilizarea mâinii drepte.

Descoperiri interesante din lumea stângacilor

De ce unele persoane sunt stângace? Studiile au identificat gene care pot influența dezvoltarea dominanței mâinii stângi, dar genetica nu este singurul factor. Hormonii, poziția fătului în uter și stresul maternal au, de asemenea, impact. Studiile arată că, copiii stângaci s-au născut adesea în urma unei combinații complexe de influențe.

Avantajele stângacilor

Stângacii tind să aibă comunicare mai eficientă și performanțe sportive superioare. Structura creierului lor, care facilitează comunicarea între emisfere, poate contribui la abilități verbale îmbunătățite.

Adaptabilitatea lor, dezvoltată într-o lume predominant dreptace, este recunoscută în contextul accidentelor vasculare cerebrale.

Convingeri neconfirmate și realități medicale

De-a lungul timpului, au existat ipoteze despre legătura dintre preferința pentru mână și abilitățile cognitive, dar cercetările actuale nu susțin diferențe semnificative.

Aspectul medical este important, iar studiile observaționale indică o posibilă asociere între stângaci și anumite condiții, cum ar fi schizofrenia sau alergiile, însă niciun efect major asupra duratei de viață nu a fost confirmat.

Adevăruri surprinzătoare despre stângaci:

  • Aproximativ 10% din populația globală este stângace.
  • Stângacii trec prin pubertate cu 5 luni întârziere față de dreptaci.
  • Studiile sugerează că absolvenții stângaci au șanse mai mari să devină bogați.
  • Femeile care rămân însărcinate după 40 de ani au șanse mai mari să aibă copii stângaci.
  • Oamenii stângaci pot avea o capacitate îmbunătățită de a vedea sub apă.

Stângacii pot să se descurce mai bine în sport datorită antrenamentelor cu dreptacii, oferindu-le avantaj în competiții. Intelectualii precum Isaac Newton sau Charles Darwin au fost stângaci, subliniind diversitatea talentelor umane.

Adaptabilitatea și perseverența stângacilor, dezvoltate într-o lume dominată de dreptaci, contribuie la independența lor.

În concluzie, a fi stângaci este o componentă fascinantă a diversității umane, iar explorarea acestui aspect aduce în prim-plan aspecte surprinzătoare și realități interesante despre această categorie aparte de oameni, potrivit betterhealth.vic.gov.au.

Recent Posts

Vremea o ia razna la final de săptămână. Prognoza ANM s-a modificat

Vremea o ia razna de vineri, 17 mai. ANM a revizuit prognoza meteo și prevede…

17 minute ago

Două planete aduc noroc și belșug pentru mai multe zodii. Zodia care poate să își îndeplinească o mare dorință până pe 31 Mai

Cristina Demetrescu vestește o perioadă favorabilă pentru câteva semne zodiacale. Dorințele cele mai mari se…

47 de minute ago

Aurul verde: infuzia antiinflamatoare ancestrală asiatică care este cheia tinereții

Printre curiozitățile pe care le ascunde ceaiul verde, una dintre cele mai frapante este faptul…

o oră ago

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

2 ore ago

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică