Sari la conținut

Cazul STRANIU al unui pacient care a devenit stângaci după o tumoră rară

cancer creier
Sursa foto: Doctorul Zilei
boala incurabila

Cazul straniu al unui pacient care a devenit stângaci după ce a fost diagnosticat cu o formă rară de tumoră. Medicii vin cu explicații: Uite ce se poate întâmpla cu leziunile unei emisfere cerebrale.

Creierul este alcătuit din arhicortex si cele doua emisfere cerebrale, stânga și dreapta, corespunzător rațiunii și sentimentelor, construite pentru a lucra împreuna. Emisfera stângă controleaza partea dreapta a corpului și invers, cea dreapta controleaza partea stangă.

Cazul STRANIU al unui pacient care a devenit stângaci după o tumoră rară

În situatia în care este utilizata excesiv doar una dintre cele doua emisfere cerebrale se poate produce un dezechilibru.

Cu toate acestea, cazul unui bărbat în vârstă de 54 de ani, dreptaci din naștere, care a început să folosească în principal mâna stângă după debutul bolii este straniu. Experți spun că „leziunile unei emisfere cerebrale pot provoca variații în utilizarea unuia dintre membre

Majoritatea populației folosește membrul drept ca membru principal, dar aceasta nu este cu siguranță o alegere „voluntară”; distincția dintre dreptaci și stângaci se datorează, de fapt, circuitelor cerebrale dedicate care ne fac să fim conștienți de acțiunile noastre. Cu toate acestea, există cazuri foarte particulare în care o leziune a uneia dintre emisferele cerebrale poate provoca variații în utilizarea unuia sau altuia dintre membre.

Caz ciudat

După un episod de instabilitate posturală și dezorientare, urmat de o pierdere a cunoștinței, bărbatul de 54 de ani a fost supus unui RMN.

Rezultatul este surprinzător: Medicii au descoperit că are o tumoare în emisfera stângă a creierului. Sună ca o poveste obișnuită, dar nu este. Cazul lui W.Y. este „cazul ciudat” al unui dreptaci care își folosește partea stângă, așa cum l-au descris oamenii de știință italieni într-un studiu publicat în revista „Cortex”.

Omul a fost întotdeauna dreptaci. Dar, deși își poate folosi în continuare perfect brațul drept, deoarece nu are un deficit motor de bază, a devenit stângaci/stângaci după apariția tumorii.

Studiul poartă semnătura cercetătorilor de la Universitatea din Padova și de la Spitalul din Padova, coordonați de Konstantinos Priftis.

„Nouăzeci la sută din populație este dreptace, adică în utilizarea membrelor este implicată în principal emisfera stângă a creierului, dar mai degrabă decât o distincție clară putem spune că ceea ce ne determină să folosim un membru mai degrabă decât altul este prezența unor circuite cerebrale dedicate care ne fac să fim conștienți de acțiunile noastre”, se arată în nota dată publicității de universitate cu privire la lucrarea științifică publicată.

Cu toate acestea, în cazul în care există leziuni la nivelul unei emisfere cerebrale, notează echipa de cercetători, pot apărea variații în utilizarea unuia sau altuia dintre membre.

Consecințele acestei tumori rare

În cadrul studiului, cercetătorii analizează cazul foarte rar al lui W.Y. Tumora diagnosticată în 2014 în emisfera stângă este deocamdată într-o stare de nedezvoltare.

„Pacientul suferă de o tulburare neuropsihologică numită neglijență motorie, prin care se pierd intențiile spontane de a acționa prin intermediul membrului opus leziunii cerebrale (în acest caz, membrul drept dominant)”, explică Priftis, de la Departamentul de Psihologie Generală al Universității din Padova.

Acesta mai spune că „a fi dreptaci este cu siguranță determinat de genetică, dar este ceva ce trebuie actualizat în permanență de circuitele cerebrale care activează activitățile motorii. În cazul în care circuitele cerebrale sunt afectate de o leziune, o persoană dreptace din punct de vedere genetic poate deveni stângace/dreaptă, așa cum am observat în cazul studiat”.

Pacientul, a cărui forță musculară este intactă, în timp ce continuă să folosească mâna dreaptă pentru scris, atunci când se confruntă cu diverse sarcini manuale, folosește cu indiferență ambele mâini, chiar cu o predilecție pentru mâna stângă.

„În literatura de specialitate există multe cazuri de neglijență motorie stângă (adică a membrului stâng) în urma unei leziuni cerebrale drepte”, continuă Priftis, „Dacă pacientul este dreptaci, neglijența motorie stângă îl face pe pacient și mai dreptaci, adică pacientul ignoră membrul stâng și folosește și mai mult membrul drept.

Cazurile de neglijență motorie dreaptă

Cazurile de neglijență motorie dreaptă în urma unui traumatism cranio-cerebral stâng (care duce la stângacitatea dobândită) sunt foarte rare. Există doar două cazuri detaliate raportate în literatura de specialitate: în ambele cazuri, deficitul a dispărut în câteva luni de la apariția leziunii. Cazul nostru este singurul descris până în prezent care prezintă încă fenomenul la mulți ani de la debutul leziunii”.

Studiul merge dincolo de povestea unică a pacientului dreptaci care s-a dovedit a fi stângaci, dar reprezintă, de asemenea, un nou pas cognitiv în ceea ce privește funcțiile motorii ale zonelor cerebrale și deschide noi scenarii privind înțelegerea deficiențelor motorii legate de leziunile cerebrale și modul în care acestea pot modifica preferințele manuale, potrivit Tuday.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel